Какво се случва с тялото ви, ако ядете грейпфрут всеки ден

182135
Какво се случва с тялото ви, ако ядете грейпфрут всеки ден
Снимка: iStock/Guliver

Грейпфрутът е тропически цитрусов плод, известен със сладкия си и малко кисел вкус.

Той е богат на хранителни вещества, антиоксиданти и фибри, което го прави един от най-здравословните цитрусови плодове, които можете да ядете.

Изследванията показват, че може да има някои мощни ползи за здравето, включително загуба на тегло и намален риск от сърдечни заболявания.

Ползи за здравето от грейпфрута

1. Той е с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на хранителни вещества

Грейпфрутът е невероятно здравословна храна, която да включите в диетата си. Това е така, защото е с високо съдържание на хранителни вещества, но с ниско съдържание на калории. Всъщност това е един от най-нискокалоричните плодове.

Той осигурява прилично количество фибри, в допълнение към повече от 15 полезни витамини и минерали.

Ето някои от основните хранителни вещества, открити в половината от средно голям грейпфрут:

- Калории: 52

- Въглехидрати: 13 грама

- Протеин: 1 грам

- Фибри: 2 грама

- Витамин С: 64% от необходимата дневна доза

- Витамин А: 28% от необходимата дневна доза

- Калий: 5% от необходимата дневна доза

- Тиамин: 4% от необходимата дневна доза

- Фолат: 4% от необходимата дневна доза

- Магнезий: 3% от необходимата дневна доза

Освен това, той е богат източник на някои мощни растителни съединения с антиоксидант, които вероятно са отговорни за много от неговите ползи за здравето.

2. Стимулира имунната система

Яденето на грейпфрут редовно може да бъде полезно за вашата имунна система.

Ценен е с високото си съдържание на витамин С, който има антиоксидантни свойства, за които е известно, че защитават клетките ви от вредни бактерии и вируси.

В допълнение, няколко проучвания показват, че витамин С е полезен за подпомагане на хората да се възстановят по-бързо от обикновената настинка.

Известно е, че за много други витамини и минерали, намиращи се в грейпфрута, е полезен имунитетът, включително витамин А, за който е доказано, че помага за предпазване от възпаления и няколко инфекциозни заболявания.

Грейпфрутът също осигурява малки количества витамини от група В, цинк, мед и желязо, които всички работят заедно в организма за насърчаване на функцията на имунната система. Те също така помагат да се поддържа целостта на кожата ви, което действа като защитна бариера срещу инфекцията.

3. Контролира апетита

Грейпфрутът съдържа прилично количество фибри - 2 грама в половината от средно голям плод .

Изследванията показват, че диета с високо съдържание на богати на фибри плодове е полезна за предизвикване на усещане за пълнота. Това е така, защото фибрите забавят скоростта, с която стомахът ви се изпразва, увеличавайки времето за храносмилане.

По този начин, консумацията на адекватни количества фибри може автоматично да ви помогне да ядете по-малко калории през деня, като поддържате апетита си в изобилие.

4. Подпомага отслабването

Грейпфрутът е храна, подходяща за отслабване.

Той има няколко свойства, свързани с отслабването, по-специално съдържанието му на фибри, което спомага за насърчаване на пълнотата и намаляване на приема на калории.

Освен това, грейпфрутът съдържа малко калории, но много вода, което е друга характеристика, за която се знае, че помага при загуба на тегло.

Проучване при 91 пациенти със затлъстяване установява, че тези, които консумират половината от пресен грейпфрут преди хранене, губят значително повече тегло от тези, които не го правят. Всъщност тези от групата, които ядат пресен грейпфрут, губят средно 3,5 килограма (1,6 кг) за 12 седмици, докато участниците в групата, които не ядат грейпфрут, губят средно по-малко от 1 килограм (0,3 кг).

Други проучвания са открили подобни ефекти за намаляване на теглото. Например, едно проучване установи, че участниците изпитват намален размер на талията, когато ежедневно консумират грейпфрут по време на хранене.

Това не означава, че грейпфрутът ще доведе до загуба на тегло самостоятелно, но добавянето му към вече здравословна диета може да се окаже полезно.

Тази напитка ще ви стопи в рекордни срокове!

5. Грейпфрутът може да помогне за предотвратяване на инсулинова резистентност и диабет

Яденето на грейпфрут редовно може да има потенциал да предотврати инсулиновата резистентност, което може да доведе до диабет.

Инсулиновата резистентност възниква, когато клетките ви престанат да реагират на инсулин.

Инсулинът е хормон, който регулира много процеси в тялото ви. Например, той участва в много аспекти на вашия метаболизъм, но най-често е известен с ролята си в контрола на кръвната захар. Инсулиновата резистентност в крайна сметка води до по-високи нива на инсулин и кръвна захар, два основни рискови фактора за диабет тип 2.

Яденето на грейпфрут може да помогне за контролиране на нивата на инсулин и по този начин да има възможността да намали вероятността ви да станете инсулинорезистентни.

Освен това, яденето на плодове като цяло обикновено се свързва с по-добър контрол на кръвната захар и намален риск от диабет тип 2.

6. Яденето на грейпфрут може да подобри здравето на сърцето

Смята се, че редовното консумиране на грейпфрут подобрява здравето на сърцето, като намалява рисковите фактори за сърдечни заболявания, като високо кръвно налягане и холестерол.

Първо, грейпфрутът е с доста високо съдържание на калий, минерал, отговорен за много аспекти на здравето на сърцето. Половината грейпфрут осигурява около 5% от дневните ви нужди от калий.

Адекватният прием на калий е свързан с намален риск от високо кръвно налягане. Освен това е доказано, че намалява риска от смърт от сърдечна болест.

Второ, фибрите в грейпфрута също могат да повишат здравето на сърцето, като се има предвид, че високият прием на фибри е свързан с по-ниско кръвно налягане и нива на холестерол.

Като цяло изследователите твърдят, че включването на богати на фибри и антиоксиданти плодове като грейпфрут като част от здравословната диета помага за защита от състояния като сърдечни заболявания и инсулт.

7. Съдържа мощни антиоксиданти

Грейпфрутът съдържа няколко различни антиоксиданта, които осигуряват различни ползи за здравето, включително намален риск от няколко заболявания.

Антиоксидантите защитават вашите клетки от увреждане, причинено от свободните радикали, които са нестабилни молекули, които могат да причинят вредни реакции в тялото ви.

Ето преглед на най-важните антиоксиданти в грейпфрута:

- Витамин С: Мощен, водоразтворим антиоксидант, който присъства в големи количества в грейпфрута. Той може да предпазва клетките от увреждане, което често води до сърдечни заболявания и рак.

- Бета-каротин: Той се превръща във витамин А в организма и се смята, че помага да се намали рискът от някои хронични състояния, включително сърдечни заболявания, рак и заболявания, свързани с очите като макулна дегенерация.

- Ликопен: Известен с потенциалната си способност да предотвратява развитието на някои видове рак, особено рак на простатата. Може също да помогне за забавяне на растежа на туморите и намаляване на страничните ефекти от често срещаните лечения на рак.

- Флаванони: Доказано е, че техните противовъзпалителни свойства намаляват кръвното налягане и нивата на холестерола, като намаляват риска от сърдечни заболявания.

8. Може да намали риска от камъни в бъбреците

Консумирането на грейпфрут може да намали риска от развитие на камъни в бъбреците, които са резултат от натрупване на отпадни материали в бъбреците.

Тези отпадни материали са продукти на метаболизма, които обикновено се филтрират през бъбреците и се отстраняват от тялото с урината.

Когато обаче кристализират в бъбреците, те стават камъни. По-големите камъни в бъбреците могат да причинят запушване на отделителната система, което може да бъде невероятно болезнено.

Най-често срещаният вид камъни в бъбреците са камъните с калциев оксалат. Лимонената киселина, органична киселина, намираща се в грейпфрута, може да бъде ефективна за предотвратяването им чрез свързване с калций в бъбреците и изхвърлянето му от тялото.

Също така лимонената киселина има способността да увеличава обема и pH на урината си, създавайки среда, която е по-малко благоприятна за образуването на камъни в бъбреците.

9. Много хидратиращ

Грейпфрутът съдържа много вода и следователно е много хидратиращ. Всъщност водата съставлява по-голямата част от теглото на плода.

В половината от средния грейпфрут има почти 4 унции (118 мл) вода, което представлява около 88% от общото му тегло (1).

Докато пиенето на много вода е най-добрият начин да останете хидратирани, яденето на богати на вода храни също може да помогне.

10. Лесно се добавя към вашата диета

Грейпфрутът изисква почти никаква подготовка, така че е доста лесно да се добави към вашата диета.

Дори да живеете натоварен, в движение начин на живот, все още можете да се наслаждавате на грейпфрут редовно, без да се притеснявате, че ще ви отнеме твърде много време.

Ето няколко начина да се насладите на грейпфрут:

12 причини да пиете сок от лайм всеки ден

Зелен лимон, наричан още лайм и по-рядко лимета, е названието на няколко различни цитруса, имащи формата на лимон, зелени до жълти на ц...

- Закуска само с резенчета грейпфрут.

- Яжте го като алтернатива на нездравословните десертни храни.

- Опитайте тази салата, която комбинира грейпфрут с къдраво зеле и авокадо.

- Смесете го в пюре с други плодове и зеленчуци.

Грейпфрутът не е за всеки

Има няколко причини, поради които някои хора може да се наложи да избягват да ядат грейпфрут.

Кленов сироп - полезен или вреден?

Кленовият сироп е популярен естествен подсладител, за който се твърди, че е по-здравословен и хранителен от захарта. Важно е обаче да ...

Взаимодействия с лекарства

За някои хора консумацията на грейпфрут и неговия сок може да доведе до лекарствени взаимодействия.

Това е така, защото съдържа вещества, които инхибират цитохром Р450, ензим, който тялото ви използва за метаболизиране на определени лекарства.

Ако ядете грейпфрут, докато приемате тези лекарства, тялото ви може да не е в състояние да ги разгради, което може да причини предозиране и други неблагоприятни ефекти.

Лекарствата, които най-вероятно взаимодействат с грейпфрут, включват:

- Имуносупресори

5 невероятни ползи за здравето от червените чушки

Едва ли има българска трапеза, на която чушката да не присъства целогодишно. Червени, жълти, зелени - тези колоритни зеленчуци придават...

- Бензодиазепините

- Повечето блокери на калциевите канали

- Индинавир

- Карбамазепин

- Някои статини

Ако приемате някое от тези лекарства, консултирайте се с вашия лекар, преди да добавите грейпфрут към вашата диета.

Чай от джинджифил: Дар от природата

Чудото на природата, наречено джинджифил, се използва от хилядолетия за подправяне на храна и лечение на неразположения. Джинджифилът ...

Ерозия на зъбния емайл

В някои случаи консумацията на грейпфрут може да доведе до ерозия на зъбния емайл.

Лимонената киселина, която се намира в цитрусовите плодове, е честа причина за ерозията на емайла, особено ако го консумирате в излишък.

Ако имате особено чувствителни зъби, може да се наложи да избягвате киселинни плодове.

Има обаче някои неща, които можете да направите, за да запазите зъбния емайл, докато все още се наслаждавате на грейпфрут:

- Никога не смучете грейпфрут или други кисели плодове и избягвайте да ги поставяте директно срещу зъбите.

7 ползи за здравето от кивито

Киви са малки плодове, които излъчват приятен аромат и много ползи за здравето. Зелената им плът е сладка и остра. Освен това кивито е ...

- Изплакнете устата си с вода след изяждане на плода и изчакайте 30 минути, за да измиете зъбите си.

- Яжте сирене с плодовете. Това помага да се неутрализира киселинността в устата ви и да се увеличи производството на слюнка.

Заключение

Грейпфрутът е един от най-здравословните плодове на планетата. Той е богат на важни витамини, минерали и антиоксиданти.

Като цяло грейпфрутът е вкусен и невероятно лесен за добавяне към вашата диета.

източник: www.healthline.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com