Кой е най-полезният продукт за белите дробове

15721
Кой е най-полезният продукт за белите дробове
Снимка: iStock/Guliver

Поддържане доброто състояние на белите дробове е от съществено значение за здравето на всеки човек. Редица са факторите в днешно време, които оказват негативно влияние върху тях.

На първо място това са цигарите, които  в някои случаи ги увреждат до степен, че възстановяването им става невъзможно. Друг голям враг на белите дробове е ежедневното излагане на човека на вредното влияние на токсините и замърсяването на околната среда, особено в големите градове, където нивата на фините прахови частици в пъти надвишават допустимите норми. 

Има, разбира се, и много респираторни заболявания, които атакуват и понякога увреждат белите дробове.  Бронхитът, астмата, нелекуваните коронавирусни инфекции, които прерастват в бронхопневмония са малка част от тези, които оказват пагубно влияние върху тях.

В днешно време медицината е вече много добре развита и за да се излекува и възстанови от тях човек може да разчита на различни медикаменти или да се подложи на възстановяващи процедури. Все повече хора обаче имат доверие само и единствено на природните продукти, които не оказват странични ефекти и са също много ефикасни.

Сред тях има и храни, които са мощни антиоксиданти и имат противовъзпалително и оздравително действие. Сред тях са куркума, елда, цвекло, пипер, ряпа, ябълки и много други. Учените и диетолозите обаче са определили един от тях като най-ефикасен и това е доматът.

Руският учен Доктор Михаил Гинзбург разказва за проведено китайско проучване, в което са били поканени да участват активни пушачи, които страдат от различни белодробни заболявания. Резултатите от него показват, че именно доматът допринася за възсановяването на дихателната система.

Оказва се, че консумацията на най-малко два домата на ден действа оздравително и води до възстановянането на белодробната функция значително по-бързо, отколкото с каквито и да било медикаменти. Руският учен говори и за ползата от доматите при инволюцията на белите дробове, която се проявява при по-възрастните хора.

Той подробно обяснява, че това представлява процес, при който значително намалява и дори спира процесът на напредък и реализация. И тъй като с напредване на възрастта човек е по-слонен към развитието на различни сърдечно-съдови заболявания или проблеми с белите дробове и дихателната система като цяло, то силно препоръчително е в менюто му да присъстват именно доматите.

С провеждането на тази проста на пръв поглед профилактика, той може да предотврати увреждането на белите си дробове. Освен това Гинзбург хвърля светлина и върху погрешното схващане на много хора, относно консумацията на замразени зеленчуци. Според него, именно замразяването и процесът, при който в тях най-добре се запазват всички техни полезни хранителни вещества и фибри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно