Летен сезон - за какво да внимават работниците

2463
Летен сезон - за какво да внимават работниците
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"

С предстоящия старт на летния сезон започна и набирането на персонал за летните курортни обекти. ИА „Главна инспекция по труда“ напомня, че кризата, предизвикана от коронавируса, увеличава допълнително риска от полагане на недеклариран труд, който по принцип е висок в сезонните обекти и при който правата на работниците не са защитени. Инспекцията обръща внимание и на работодателите, наемащи незаконосъобразно работници и служители, че също рискуват да загубят право на държавна подкрепа, тъй като част от изискванията за предоставянето на такава са свързани именно със спазване на трудовото, данъчното и осигурителното законодателство.

Преди да започнете работа

ГИТ напомня: Работници в неплатен отпуск могат да бъдат наемани на втори трудов договор

Работници, които са в неплатен отпуск поради спиране или свиване на дейността на техните предприятия заради въведеното извънредно полож...

Преди реално да започнат да полагат труд на работните си места, наетите лица трябва да изискат от работодателя някои основни документи. Те задължително трябва да получат екземпляр от сключен трудов договор, подписан и от двете страни, и копие от уведомлението, с което той е регистриран в НАП. Работодателят няма право да допуска до работните места работници и служители, с които не е сключил и не е регистрирал в НАП писмен трудов договор. Липсата на регистрация дава възможност на работодателя да не внася дължимите данъци и осигурителни вноски върху възнагражденията, от което работещите губят осигурителни права. С издаден от НАП персонален идентификационен код всеки може да провери дали трудовият му договор е регистриран.

Тестови период

Ако желае да провери уменията им, работодателят може да сключи договор с клауза за срок на изпитване. В рамките на срока на изпитване той може да прекрати трудовия договор по всяко време без предизвестие и без да дължи обезщетения, освен за неизползван отпуск. Според Кодекса на труда срокът на изпитване може да бъде до 6 месеца. Ако изрично не е уговорено друго, то от него могат да се възползват и двете страни. Ако обаче срокът на изпитване е уговорен в полза на едната страна, то другата дължи предизвестие при напускане. Ако не е уговорено друго, за постоянен трудов договор срокът на предизвестието е един месец, а за срочен трудов договор – 3 месеца, но не повече от изтичането на срока му.

Устно договорени възнаграждения

Сачева: Благодарение на ГИТ работници в Ловеч получиха заплатите си

Всичко, което се е случило по отношение на правата на хората в Ловеч, се е случило благодарение на инспекцията по труда. Работниците б...

Затвърждава се тенденцията в последните години работниците и служителите да подават сигнали за неизплатени трудови възнаграждения, които са договорени устно с работодателя. В тези случаи Инспекцията по труда няма правомощия да залъжи работодателя да ги изплати. Често сигналите за работа без трудов договор също се подават от работниците, след като те вече са напуснали работните места. Ако лицата не бъдат заварени да полагат труд, контролните органи на Агенцията не могат да се възползват от правомощието си да обявяват съществуване на трудово правоотношение.

Трудовата книжка

Друг специфичен момент при сезонната заетост касае оформянето на трудовата книжка. Според Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж, трудовата книжка се съхранява от работника или служителя. В тридневен срок от постъпване на работа лицата трябва да я предоставят на работодателя за вписване на данни, който е длъжен веднага след това да я върне. Важно е работещите да имат документ от работодателя, че са му предоставили книжката. Така при евентуално изгубване, ще могат да докажат, че вината за това е негова и той ще има задължение да изпълни процедурата по възстановяването й. Трудовата книжка се предоставя на работодателя и при прекратяване на трудовото правоотношение, който трябва да нанесе незабавно данните в нея и да я върне веднага. При прекратени трудови правоотношения работодателят е длъжен да предостави своевременно и писмен акт за прекратяването.

При старта на сезона традиционно ИА ГИТ засилва контрола на сезонните обекти в морските курорта, като кампания е планирана и през тази година.

През 2017 г. ГИТ е дала разрешение за работа на около 7000 непълнолетни

През 2018 г. Международната организация по труда отбелязва с обща кампания Световния ден срещу детския труд на 12 юни и Световния де...

ИА ГИТ напомня, че при несъгласие с начина на упражняване на контрола от инспекторите по труда или при данни за корупционни практики и работодатели, и работещи могат да подадат сигнал в Главна инспекция по труда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Прекарвате много време седнали: Ето как да се справите с негативните последствия

Чай от коприва: Какви са ползите за организма и как да си го приготвим

Експерти: Така влияе позата за сън върху кожата на лицето

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Как се оказва първа помощ при виене на свят

Топ 5 на най-мистичните жени според астрологията

Кои са най-честите причини за забавен метаболизъм?

Ако имате подагра, избягвайте тези зеленчуци

Този цитрусов плод е идеален при инфекции, високо кръвно налягане и стрес

Защо езикът изтръпва и как да се справим с това?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com