Малко хора знаят, че има 3 вида лук и всеки си има своите особености

16320
Малко хора знаят, че има 3 вида лук и всеки си има своите особености
Снимка: iStock

Кой зеленчук намира място във вашата кухня всеки ден и най-вече в ястията, които приготвяте? Да, става дума за лука. Освен че е много апетитна добавка към гозбите, лукът притежава много полезни свойства за организма и най-вече за укрепване на имунитета. Абстрахирайки се от аромата, който носи, консумацията му наистина може да засили имунната ви система. Отглеждането на зеленчука е познато от преди 5000 години. Хората в Древен Египет са смятали, че той е ключът към вечния живот. Те дори поставяли лук в гробниците на мъртвите, за да могат те да имат живот след смъртта.

На пазара можете да намерите различни видове лук – жълт, бял и червен. Обикновено не ги различаваме и грабваме този, който най-много ни харесва на вкус или този, чиято цена ни устройва и сме свикнали да готвим с него. За да изберете качествен и пресен продукт, трябва да обърнете внимание той да не мирише на гнило или сурово, да има твърда луковица, не омекнала. Лукът се съхранява на закрито и студено място. Ако покълне, значи не го съхранявате правилно. Всеки вид лук има своите особености.

Бял лук – той е по-сладък, няма толкова натрапчив вкус. Много добре се комбинира в салати с други зеленчуци като краставици, броколи, домати и чушки. Именно от бял лук се прави прословутата лучена супа, чиято рецепта идва от френската кухня. Придава неповторим аромат и вкус на ястието. Той е обект на вредители и има по-малък срок на годност. Добре е да го използвате след като го купите, да не го съхранявате за повече дни.

Червен лук – може да го срещнете и под името лилав лук. Има типичен, ненатрапчив вкус. Майсторите-готвачи не препоръчват да го подлагате на термична обработка, защото по този начин губил полезните си свойства, вкус и аромат. Обикновено се слага в салати, най-типичен пример е гръцката салата. Разбира се, с него могат да се приготвят и основни ястия.

Жълт лук – той е подходящ за всяко ястие – основно, при печене на месо и зеленчуци, за яхнии, супи и бульони. Има по-мек вкус. Ако смятате да го включите в свежа салата, е добре преди това да го мариновате във вода и оцет, защото има доста силен и наситен вкус и аромат.

След като се запознахте по-подробно с видовете лук, може да изберете кой да засадите във вашата градина, ако имате такава, или кой да изберете следващия път, щом отидете на пазар. Ако пък не можете да решите, вземете си от всички. Лукът в кухнята никога не е излишен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да излекуваме коренната чакра: техники за активиране, деблокиране и балансиране

Техники за регулиране нервната си система, които не са за подценяване

Защо трябва да ядем повече копър и магданоз? Всеки трябва да знае!

Храните, които да похапнем преди лягане, без да имаме угризения

Тези 4 зодии имат огромно его - бъдете нащрек с тях

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Най-добрите съвети срещу пролетната умора (ВИДЕО)

4 полезни продукта за „изяждане“ на стреса: Те ще възстановят тялото, без да увеличават теглото ви

Топ 5 чайове за подобряване работата на белите дробове

Тези зодии имат магически лечебни сили

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.
Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Днес - 19 март, 2024 г, имен ден празнуват Дария, Найден, Дарина, Дарин. Честит имен ден! Името Дария е женската форма на името на персийския цар...