Направете това и ще се избавите от настинката по-бързо

3957
Направете това и ще се избавите  от настинката по-бързо
Снимка: iStock/Guliver

Настинката обикновено се лекува за няколко дни. Но когато ни повали, правим всичко възможно да се излекуваме по-бързо и често допускаме някои грешки, които усложняват състоянието ни и удължават лечението.

Немски лекари от Германската асоциация на общопрактиквуащите лекари посочиха основните грешки, които могат да попречат на тялото ни да се възстанови и разкриха какво точно трябва да направим, за да се излекуваме по-бързо, пише изданието focus.de.

Усетя ли, че съм настинал или се разболявам - веднага си приготвям една от тези 3 смеси

През есенно-зимния период е добре да добавите повече подправки към вашата диета, особено джинджифил, куркума и асафетида - те действат ...

1. Правилна употреба на продукти за нос и правилно издухване на носа

Не използвайте капки за нос повече от седмица, препоръчва д-р Хартмут Куске от Германската асоциация на общопрактикуващите лекари.

Експертът пояснява, че в случая има риск от привикване или хронизация. Определени рецептори в носа свикват с въздействието на съответния продукт и след това отвикват от навика сами да регулират секрецията на носната лигавица. И в даден момент тези медикаменти спират да работят, а хремата става хронична.

Също така накрайникът им, който се използва за впръскване, трябва да се почиства след всяка употреба, за да не се заразите отново с инфекцията.

Експертите отбелязват още, че твърде честата употреба на такива средства води до пристрастяване и хронично възпаление на носната лигавица. Те са ефективни единствено, когато се употребяват в краткосрочен план. 

С тези 9 съвета ще избегнете гриповете през цялата зима

Започни с предпазни мерки Ако около вас има грип, тогава най-добре е да вземете предпазни мерки. Не излизайте без маска на устата и из...

Проучванията показват, че назалните спрейове наистина облекчават симптомите, но не влияят на хода на настинка или грип, споделя още д-р Куске. Той съветва пациентите си с настинка да опитат алтернативни методи като назални масла, направени на основата на сусамово масло.

Също така е важно винаги да издухвате правилно носа си, в противен случай инфекцията може да засегне синусите. Притиснете едната ноздра с пръст и издухайте носа си, като го потупате внимателно. След това повторете процедурата с другата ноздра.

2. Прием на медикаменти за сваляне на температура само при необходимост

Обикновено, когато температурата ни се повиши, бързаме да я свалим. Но този подход е абсолютно погрешен. Треската помага на тялото да се пребори с инфекцията.

Германските лекари от Асоциацията на общопрактикуващите лекари са категорични, че ако телесната температура при децата е под 38 градуса и под 38,5 градуса при възрастните, не трябва да се приемат медикаменти за нейното понижаване.

3. Адекватен режим на физическа активност

При настинка е важно да отделите време за почивка. Избягвайте всякакви физически натоварвания до пълното ви възстановяване.

4. Въздържане от горещ душ и посещението на сауна

Горещият душ е напълно противопоказан при настинка. Той няма да помогне да се отървете от симптомите, а само ще навреди на тялото ви, тъй като води до нарушаване на терморегулацията. Това се отнася и за посещението на сауна.

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да се използва за назначаването на лечение!

Не допускайте ТЕЗИ 5 грешки, защото настинката ще се влоши

Настинка може да пипнете през всеки сезон, не само през зимата, макар че тогава е по-вероятно. Вирусите дебнат от всеки ъгъл и затова т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Причини за силен сърбеж в ушите и лечение на заболяването

Кой чай е най-здравословен: пийте 2-3 чаши на ден и вижте резултатите

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com