Не сте и подозирали колко полезни са цветчетата на конските кестени

15347
Не сте и подозирали колко полезни са цветчетата на конските кестени
Снимка: iStock/Guliver

Кестенът може спокойно да се превърне в синоним на здраве и жизненост. В крайна сметка почти всички негови елементи имат лечебни свойства. Има изобилие от биологично активни съединения в белите цветя, кората на дърветата, семената, неузрелите плодове и дори листата. Цветчетата обаче несъмнено са най-ценният билков материал. Какво си струва да знаете за тях?

Цветя на кестен: съкровищница от хранителни вещества

В белите цветове на кестена можем да открием сапонини, сред които специално внимание заслужава есцинът – вещество със силни антиоксидантни и защитни свойства за стените на кръвоносните съдове.

В цветовете на кестен – заслужава си да го подчертаем отново – само в бялото има и флавоноиди, кумарини, танини и фенолни киселини.

Този набор от биологично активни съставки означава, че билката от конски кестен се използва не само в билколечението, но и във фармацевтичната и козметичната индустрия.

Цветя на кестен за подобряване на метаболизма

Здравето започва от корема, а храносмилателните проблеми са причината и началото на повечето заболявания. Струва да се запасите с натурални продукти, които ще помогнат при проблеми с обмяната на веществата. Една от тях е билката от див кестен.

Танините, съдържащи се в белите цветя, действат релаксиращо върху стените на храносмилателния тракт. Те също така имат противовъзпалителни и антибактериални свойства. Те са особено полезни в случаи на склонност към диария, защото могат ефективно да я инхибират. Готвите ли се за вашата ваканция, но много вероятното зрение за усещане в червата ви прави сънливи? Сложете задължително билката от конски кестен в куфара си. Вкусете живота и винаги имайте под ръка противоотровата за възможни храносмилателни усещания. Прясно приготвената запарка от цветовете на кестен може да помогне при хранително отравяне и прекомерно стимулирана чревна перисталтика.

Какво можем да лекуваме с конски кестени и ракия

Цветята от кестен укрепват кръвоносните съдове

Препаратите на основата на див кестен заемат постоянно място в баните на много жени. Те са особено ценни за онези дами, които имат куперозна кожа и са предразположени към т.нар. паякообразни вени. Съдържащият се в белите венчелистчета на кестен есцин инхибира разрушителното действие на ензимите върху стените на капилярите. Препаратите на основата на конски кестен – включително кремове, тоници, маски и други козметични продукти – помагат деликатните стени на съдовете да станат по-гъвкави и уплътнени, включително тези с по-голяма склонност към разширяване. 

Редовното пиене на запарки от цветовете на кестен и използването на козметика на базата на екстракти от билката му повишават устойчивостта, еластичността и стегнатостта на кожата. Той също така инхибира процесите на преждевременно стареене, към които е предразположена капилярната кожа.

Поради съдържанието на флавоноиди и кумарини, препаратите на основата на билка от див кестен са добър избор в грижата за зрялата кожа. Те я правят по-еластична, така че инхибират естественото увисване на кожата, което е свързано с течение на времето.

Откъде идва името "конски кестен" и защо е полезен

Цветята на кестен поддържат сърдечно-съдовата система

Съдържащите се в цветовете на кестен есцин и флавоноиди влияят благоприятно върху работата на сърцето и кръвоносната система. Те забавят процесите на съсирване на кръвта, разреждат я и намаляват вискозитета, благодарение на което подобряват притока на кръв, намаляват риска от вътресъдови съсиреци, подобряват периферното кръвообращение и кръвоснабдяването на всички тъкани и органи, включително кожата.

Екстрактите от конски кестен обикновено се използват при лечение на кръвни съсиреци и венозен застой, възпаление на вените, хемороиди и други нарушения в кръвоснабдяването на тъканите.

Имате ли разширени вени? Билката от див кестен е вашето решение

Съдържащият се в билката конски кестен есцин потиска възпалението, което уврежда стените и ендотела на кръвоносните съдове и повишава напрежението на венозните стени, като същевременно ограничава обема им. В резултат на това предотвратява деформацията и разтягането на вените, т.е. образуването на разширени вени. Препаратите на основата на конски кестен, както за локално, така и за системно приложение, са спечелили признанието на много хора, чиито вени са склонни към деформация.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Почистване на ламиниран паркет – с какво най-лесно се прави?

С екрана нагоре или надолу: Ето как да удължите живота на телефона си

Заменете сьомгата с тази много по-полезна и евтина риба

Не са нужни строги диети, за да контролирате високото кръвно: Ето какво установиха учените

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 март /валутен калкулатор/

Зодиите, които имат лошия навик да предават - много внимавайте с тях!

Какво е бърнаут? 22 признака, че сте изправени пред него и как да се възстановите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com