Пчелен прашец - всичко, което трябва да знаете за тази супер храна

70669
Пчелен прашец - всичко, което трябва да знаете за тази супер храна
Снимка: Pixabay.com

Пчелният прашец е смес от цветен прашец, нектар, ензими, мед, восък и пчелни секрети. Пчелните фуражи събират прашец от растенията и го транспортират до кошера, където се съхраняват и използват като храна за колонията.

Пчелният прашец не трябва да се бърка с други пчелни продукти като мед, пчелно млечице или пчелна пита. Тези продукти може да не съдържат прашец или могат да съдържат други вещества.

Напоследък пчелният прашец стана атракция в здравната общност, тъй като е зареден с хранителни вещества, аминокиселини, витамини, липиди и над 250 активни вещества.

Всъщност Федералното министерство на здравеопазването в Германия признава пчелния прашец като лекарство.

11 ползи за здравето от пчелния прашец

1. Впечатляващ хранителен профил с повече от 250 активни вещества

Пчелният прашец има впечатляващ хранителен профил.

Съдържа над 250 биологично активни вещества, включително протеини, въглехидрати, липиди, мастни киселини, витамини, минерали, ензими и антиоксиданти.

Гранули от пчелен прашец се състоят от приблизително:

- Въглехидрати: 40%

- Протеин: 35%

- Вода: 4–10%

- Мазнини: 5%

- Други вещества: 5–15%

Последната категория включва витамини, минерали, антибиотици и антиоксиданти.

Хранителното съдържание на цветен прашец обаче зависи от растителния източник и събрания сезон.

Например, проучванията показват, че пчелният прашец, събран от борови растения, има приблизително 7% протеин, докато прашецът, събран от палмови фурми, около 35% протеин.

Освен това пчелният прашец, добит през пролетното време, има значително по-различен аминокиселинен състав от прашеца, събран през лятото.

2. Високото антиоксидантно съдържание предпазва от свободни радикали и хронични заболявания

Пчелният прашец е натоварен с голямо разнообразие от антиоксиданти, сред които флавоноиди, каротеноиди, кверцетин, каемпферол и глутатион.

Антиоксидантите защитават тялото ви от потенциално вредни молекули, наречени свободни радикали. Увреждането от свободните радикали е свързано с хронични заболявания като рак и диабет тип 2.

Изпитванията с епруветки, животни и някои човешки изследвания показват, че антиоксидантите от пчелния прашец могат да намалят хроничното възпаление, да премахнат вредните бактерии, да се борят с инфекциите и да се борят с растежа и разпространението на тумори.

3. Може да се намали рисковите фактори на сърдечните заболявания като високо кръвни липиди и холестерол

Сърдечните заболявания са водещата причина за смъртта в световен мащаб.

Както високите кръвни липиди, така и високият холестерол в кръвта са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания. Интересно е, че пчелният прашец може да понижи тези рискови фактори.

Освен това антиоксидантите в пчелния прашец могат да предпазят липидите от окисляване. Когато липидите се окисляват, те могат да се скупчат, ограничавайки кръвоносните съдове и повишавайки риска от сърдечни заболявания.

4. Може да засили чернодробната функция и да предпази черния дроб от токсични вещества

Черният ви дроб е жизненоважен орган, който разгражда и премахва токсините от кръвта ви.

Проучванията при животни са установили, че пчелният прашец може да засили способностите му за детоксикация.

Други изследвания върху животни показват, че антиоксидантите от пчелен прашец предпазват черния дроб срещу увреждане от няколко токсични вещества, включително предозиране с лекарства. Пчелният прашец също така подпомага заздравяването на черния дроб.

5. Има противовъзпалителни свойства

Пчелният прашец се използва традиционно за намаляване на възпалението и подуването.

Проучване при животни показва, че екстрактът от пчелен прашец намалява подуването на лапите на плъхове със 75% .

Всъщност неговите противовъзпалителни ефекти са сравнени с няколко нестероидни противовъзпалителни средства като фенилбутазон, индометацин, аналгин и напроксен.

Пчелният прашец има няколко съединения, които могат да намалят възпалението и подуването, включително антиоксиданта кверцетин, който понижава производството на възпалителни омега-6 мастни киселини, като арахидонова киселина.

6. Може да ви помогне да избегнете болестта, като повишите имунитета и убиете бактериите

Пчелният прашец може да засили имунната ви система, като ви помогне да избегнете заболявания и нежелани реакции.

От една страна, изследванията показват, че може да намали тежестта и появата на алергии.

Пчелният прашец значително намалява активирането на мастоцитите. Мастните клетки, когато се активират, отделят химикали, които предизвикват алергична реакция.

Освен това няколко проучвания в епруветки потвърдиха, че пчелният прашец има силни антимикробни свойства.

Установено е, че екстрактът от пчелен прашец убива потенциално вредни бактерии като E. coli, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa, както и тези, които причиняват стафилококови инфекции.

7. Може да помогне за заздравяване на рани и да предотврати инфекции

Пчелният прашец има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да помогнат на тялото ви за заздравяване на рани.

Например, изследванията върху животни установяват, че екстрактът от пчелен прашец е подобно ефективен при лечението на рани от изгаряне като сребърен сулфадиазин, златен стандарт при лечението на изгаряния и причинява много по-малко странични ефекти.

Антимикробните свойства на пчелния прашец също могат да предотвратят инфекции, основен рисков фактор, който може да компрометира лечебния процес при ожулвания, порязвания, ожулвания и изгаряния.

8. Може да има противоракови свойства

Мурсалски чай - чудо от Родопите

Мурсалският чай е една от най-невероятните билки, която се среща в природата Ароматната билка се използва от поколения в Родопите при ...

Пчелният прашец може да има приложения за лечение и предотвратяване на ракови заболявания, които се появяват, когато клетките се размножават необичайно.

Изследвания в епруветки са открили екстракти от пчелен прашец, който инхибира растежа на тумора и стимулира апоптозата - програмирана смърт на клетките - при рак на простатата, дебелото черво и левкемията.

Пчелният прашец от цистус (Cistus incanus L.) и бяла върба (Salix alba L.) може да има антиестрогенни свойства, които биха могли да намалят риска от рак на гърдата, простатата и матката.

9. Може да облекчи симптомите на менопаузата 

Менопаузата, която бележи спирането на менструацията при жените, често е придружена от неудобни симптоми като горещи вълни, нощно изпотяване, промени в настроението и нарушения на съня.

Защо витамин C е толкова важен за здравето ни

Витамин С, известен още като аскорбинова киселина, е важно хранително вещество, което поддържа функционирането на организма. Той подпом...

Проучванията показват, че пчелният прашец може да облекчи няколко симптома в менопаузата. В едно такова 71% от жените смятат, че симптомите им в менопауза се подобряват, докато приемат пчелен прашец.

В друго проучване 65% от жените, приемащи прашец, са имали по-малко горещи вълни. Тези жени посочиха и други здравословни подобрения, като например по-добър сън, намалена раздразнителност, по-малко болки в ставите и подобрено настроение и енергия.

10. Може да подобри усвояването на хранителните вещества, метаболизма и дълголетието

Някои доказателства предполагат, че пчелният прашец може да подобри усвояването на хранителните вещества от тялото ви.

Например плъховете с дефицит на желязо абсорбират 66% повече желязо, когато се добавя прашец към диетата им. Този пристъп вероятно се дължи на факта, че прашецът съдържа витамин С и биофлавоноиди, които засилват усвояването на желязо.

Други проучвания с животни доказват, че пчелният прашец може да подобри мускулния растеж, да ускори метаболизма и да насърчи дълголетието.

Люти чушки: Хранителни факти и ефекти върху здравето

Лютите чушки са плодове на тропически храсти от рода Capsicum , които съдържат веществото капсаицин. Те имат силен аромат и вкус, вари...

11. Безопасен за повечето хора и лесен за добавяне към вашата диета

Пчелният прашец се предлага под формата на гранули или добавки и е безопасен за повечето хора.

Можете да го закупите в здравните магазини или от местния пчелар. Гранулите могат да се добавят към любимите ви храни като закуска или коктейли.

Хората с алергии към цветен прашец или пчели обаче трябва да избягват поленовите продукти, тъй като те могат да причинят симптоми като сърбеж, подуване, задух или анафилаксия.

Тези продукти също могат да взаимодействат отрицателно с разредители на кръвта, като варфарин .

Бременни или кърмещи жени трябва да избягват продуктите от пчелен прашец, тъй като липсват доказателства, че те са напълно безопасни за бебета.

Заключение

Сусамов тахан: 9 ползи за здравето

Сусамовият тахан е паста, приготвена от препечени, смлени сусамови семена. Има лек, орехов вкус. Най-известен е като съставка в хумуса...

Пчелният прашец съдържа много витамини, минерали и антиоксиданти, което го прави невероятно здравословен.

Изследванията свързват пчелния прашец и неговите съединения с ползи за здравето, като намалено възпаление, както и подобрен имунитет, менопаузални симптоми и зарастване на рани.

Въпреки това, повечето доказателства за пчелния прашец и неговите компоненти произтичат от изследвания на епруветки и проучвания върху животни. Необходими са повече човешки изследвания, за да се изяснят ползите за здравето му.

Всичко казано, пчелният прашец е чудесно допълнение към вашата диета и може лесно да бъде закупен от магазини за здраве или от вашия местен пчелар.

източник: www.healthline.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com