ПОЛЕЗНО за коронавируса I

18304
ПОЛЕЗНО за коронавируса I
Снимка: Getty Images/Guliver

Няма причина да се паникьосвате от възможна пандемия COVID-19. Паниката не помага!(ПОДРОБНОСТИ) По-добре е да използвате времето си и да увеличите защитата на организма си. Полезно за коронавируса, подготви за вас екип на Actualno.com.

В момента в България започва втора вълна на сезонния грип, затова здравните власти очакват разболелите се да се увеличат. Не изпадайте в паника, защото появата на симптоми, не означава, че сте болен от коронавирус. Потърсете за съвет личния си лекар или се обадете на горещата телефонна линия (02/807 87 57 ), отворена от правителството.

Запомнете!

Респираторните маски осигуряват недостатъчна защита на здравите хора. Поради дишането маските се овлажняват, така че след 20 минути защитата им престава да действа. Ето защо, носете медицински маски.

Ще помогне ли това да се прекъсне веригата на инфекцията?

Коронавирусите се предават по въздушно-капков път. Разпространението на вируса се случва в гърлото. Оттам вирусът може по-бързо, отколкото от белия дроб, отново да намери изход от организма - например чрез кихане, кашляне или издухване на носа. По този начин вирусът COVID-19 отново може да се появи на повърхности, от които след това може да навлезе в организма на друг човек чрез контактно заразяване или чрез ръце.

Какво да направите, ако проявявате симптоми на заразата?

- Ако се връщате от засегнат район на света и/или проявявате симптоми на заразата, обадете се по телефона за съвет на личния си лекар. Той ще прецени дали да ви наложи карантина, да ви изследва или не.

- Ако личният ви лекар ви наложи карантина, трябва да ви даде болничен, който да покрие периода на карантината.

- Ако нямате личен лекар или сте здравно неосигурен - потърсете Районната здравна инспекция по местоживеене.

Платен или неплатен отпуск при карантина

Какво казва Кодексът на труда?

Според Чл. 162. (1) от Кодекса на труда обаче не може при карантина да си в неплатен отпуск. Законът казва следното: Работникът или служителят има право на отпуск при временна неработоспособност поради общо заболяване или професионална болест, трудова злополука, за санаторно-курортно лечение и при належащ медицински преглед или изследване, карантина, отстраняване от работа по предписание на здравните органи, гледане на болен или на карантиниран член от семейството, належащо придружаване на болен член от семейството за медицински преглед, изследване или лечение, както и за гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина в заведението или на детето.

(2) Отпуските по предходната алинея се разрешават от здравните органи. И още, става ясно, че (3) за времето на отпуск поради временна неработоспособност на работника или служителя се изплаща парично обезщетение в срокове и в размери, определени от отделен закон.

Какво каза омбудсманът?

По този повод и омбудсманът на републиката изпрати препоръка към министърът на здравеопазването за единен стандарт за реакция при работодателите: "Като обществен защитник смятам, че отсъствието на гражданите от работа при карантина не следва да бъде за сметка на правото им на платен годишен отпуск или неплатен отпуск, вместо болничен лист за карантина. Желаейки да запазят полагаемия им се платен годишен отпуск или поради нежелание да ползват неплатен отпуск, който ще намали доходите им, гражданите биха могли да укрият важна информация, свързана с контактите си с хора или пребиваването си в райони, в които заразата е разпространена", подчерта доц. Диана Ковачева.

Какво да предприемат работодателите?

- Те могат да осигурят възможност за работа от разстояние или от вкъщи. По-специално, болни или застрашени служители трябва по възможност да работят от дома. Служителите с остри симптоми на респираторно заболяване (като кашлица или задух), както и тези, които в течение на работния ден покажат симптоми на заболяването, трябва незабавно да бъдат изолирани от колегите и изпратени у дома.

- Компаниите трябва да следят за това работните кабинети и жилищните помещения да са добре проветрени и редовно да се сменят филтрите на вентилационните инсталации.

- Трябва да се създадат възможности за съблюдаване правилата за хигиена на ръцете - да се обезпечи наличието на сапун и хартиени кърпи, както и салфетки и течност за дезинфекция на клавиатурите.

- Помещенията трябва да се почистват редовно, а повърхностите на бюрата – да се измиват.

- Служителите, които нямат здравословни оплаквания, но в семействата на които има пациенти с COVID-19, трябва да уведомят своя непосредствен ръководител.

- Ръководните служители трябва да определят важните за работния процес позиции и да се погрижат за наличието на служители, които биха могли да заменят техните колеги, ако е необходимо. Отсъствието от работа на един човек в този случай няма да повлияе на работата на цялата компания.

Как да се насрочат командировки и други подобни пътувания?

- Работодателите и служителите трябва да се запознават с най-новите препоръки за всяка конкретна дестинация.

- Компаниите са длъжни да изискват от служителите си да се изследват за симптоми на остри респираторни заболявания преди пътуване и в случай на наличие на заболяване, да изискват оставане у дома.

- Ако служител се разболее по време на командировка, той трябва незабавно да уведоми за това своя началник.

Ако имате проблем с работодателя си потърсете Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" по местоживеене.

 

 

ОЩЕ ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ:

Митове и факти за коронавируса

Защо изследването на хора без симптоми за коронавирус е излишно

Live блог: Всичко за коронавируса, 26 февруари

Не може всеки, който е кихнал, да има коронавирус

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно