Седем лечебни свойства на куркумата

19508
Седем лечебни свойства на куркумата
Снимка: iStock

Куркумата е една от най-често ползваните съставки в източната медицина от векове. Едва наскоро обаче влезе в световния списък на суперхраните. Куркуминът, който се съдържа в нея, действа противовъзпалително, облекчава стомашните проблеми и помага при отслабването.

Лековитата куркума е на почит в древната индийска наука за здраве и дълголетие Аюрведа. Може да се използва като подправка при приготвяне на ориз, картофи, зеленчуци, киноа. Комбинирайте я с кимион, чили и джинджифил и ще постигнете лесно вкуса на индийско ястие. Придава екзотичен жълт цвят и върви още с макаронени изделия, пилешко месо и различни видове супи.

Подправките, които лесно може да отглеждате вкъщи (II част)

Пресните, ароматни билки са един от любимите ни начини да добавим вкус и разнообразие към почти всичко, което приготвяме. Ако искате да...

Ето и кои са 7-те най-известни лечебни свойства на куркумата:

Помага при възпаления

Куркумата има противовъзпалителен ефект и е силен антиоксидант. Тя има благотворно действие при кожни възпаления, настинки, сърдечно-съдови заболявания, артроза и затлъстяване.

Регенерира тъканите

Активните спортисти могат да разчитат на лечебния ефект на куркумина, приемайки го след интензивна тренировка. Така те няма да чувстват толкова силна умора след състезание. Куркумата спомага регенерацията на мускулите и кожата и възпрепятства натрупването на плаки в кръвоносните съдове.

Подправките, които лесно може да отглеждате вкъщи (I част)

Пресните, ароматни билки са един от любимите ни начини да добавим вкус и разнообразие към почти всичко, което приготвяме. Ако искате да...

Освобождава дихателните пътища

Куркумата може да осигури защита при много различни болести на дихателните пътища – вирусни и бактериални инфекции, астматични и алергични пристъпи, и др. Тя има цялостен благоприятен ефект върху имунната система на организма.

Успокоява стомаха

Подправката на живота, както наричат куркумата, може да намали или предотврати възпаленията в стомаха и червата. Това означава, че може да служи и като превенция срещу рак на стомаха. Прилага се при синдром на раздразнените черва, колит, болест на Крон.

Подобрява храносмилането

Кафе с подправки - струва си да опитате

Приготвянето на кафе у дома може да бъде истинско изкуство. Особено, ако обичате да опитвате нещо ново и нямате нищо против енергизиращ...

Включвайки ценната съставка в менюто си, ще почувствате подобрение в храносмилането. Куркуминът подпомага работата на черния дроб и стимулира производството на храносмилателни ензими. Така куркумата помага още при подуване и газове. Подобрява способността на тялото да разгражда мазнините и сложните въглехидрати и благоприятства регулирането на теглото. Раздвижва метаболизма, обмяната на веществата и естествената детоксикация на тялото.

Полезна за мозъка

Смята се, че подправката възпрепятства отлагането на конкретни белтъчни комплекси около нервните клетки на мозъка, които могат да доведат до развиване на Алцхаймер. Така тя може да се използва и като превенция на заболяването, свързано с влошаването на паметта и телесните функции.

Действа превантивно срещу рак

Куркумата може да се използва превантивно срещу образуването на тумори. Тя се бори с възпаленията в клетките и предотвратява увреждането на ДНК.

Подправката, която сваля холестерола и кръвното

Cуcaмът e изключитeлнo здрaвocлoвнa хрaнa, cъдържaщa рaзнooбрaзиe oт пoлeзни хрaнитeлни вeщecтвa. Рeдoвнaтa упoтрeбa нa cуcaмoвo c...

Подправката има и още един страхотен ефект върху здравето. 1 чаена лъжичка куркума на ден повлиява позитивно отслабването. Уловката е, че тя ще подейства само в комбинация с балансираната, здравословна диета, като спомогне за по-бързото изгаряне на излишните мазнини. Куркумата има и разкрасителни свойства. 

Избелва зъбите

Въпреки че е силно оцветяваща, куркумата прави зъбите по-бели. За естественото избелване са ви нужни ½ чаена лъжичка куркума и 1 чаена лъжичка  кокосово масло. Почистете зъбите си със сместа, оставете я да подейства 5 минути и после обилно изплакнете устата с вода. Имайте предвид, че четката, която използвате, може трайно да се оцвети в жълто. Зъбите обаче ще станат много по-бели. При редовно използване намалява плаката, предотвратява подуванията и възпаленията на венеца.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно