Тамян - всичко, което трябва да знаем за него

60804
Тамян - всичко, което трябва да знаем за него
Снимка: Pixabay.com

Тамянът е ароматната смола, стичаща се от кората на дърветата от род Boswellia. Тя се използва за производство на обреден тамян, но също така в парфюмерията и козметиката.

Добивът и търговията със смола са добре развивани в продължение на хилядолетия. Отглеждането и грижата за дърветата доскоро е била нископлатена дейност, но това се променя през последните години. Изключително голям дял от добиваната сурова смола се преработва чрез водно-парна дестилация.

Така се извлича високо цененото етерично масло „Frankincense“. В Европа най-големите дестилерии за преработка на суров тамян се намират в България и Великобритания. В Азия съответно те са в Индия и Китай.

Защо хората горят тамян?

Тамянът е вещество, отделящо дим. Той е направен от естествени материали, които могат да бъдат изгорени, за да създадат ароматен ароматен дим.

Различните видове тамян имат различни аромати и материали. Някои примери са кедър или роза. Някои се правят със смоли, докато други се правят с прахове.

Тамянът се използва за освежаване на аромата на закрити площи, за духовни цели, за здраве и други.

Както всичко друго, което отделя дим и тамянният дим се вдишва при използването му. Има някои съмнения как тамянът се отразява на здравето ни.

Нека разгледаме по-отблизо!

От какво се прави тамянът?

Тамянът обикновено е изработен от предимно естествени материали. Първите създадени тамяни са направени от ароматни материали като градински чай, смоли, масла, дърво и други.

С течение на времето се добавят още материали за тамян, за да се подобри аромата му, способността му да се изгаря и да се държат материали за смесване на тамян.

Ще ви е необходим източник на пламък, за да използвате повечето видове тамян, като запалка или кибрит. Краят на тамяна - който може да бъде конус, пръчка, кръг или друг - е осветен с пламък, за да изгори и да отдели дим.

Освободеният дим има сладка, приятна миризма. Той съдържа частици, които лесно се вдишват, което означава, че може да има евентуални въздействия върху здравето.

Какво казват изследванията за тамянa?

Много култури горят тамян за хигиенни и дори духовни цели. Въпреки това, последните изследвания разкриват, че може да има някои недостатъци на здравето.

Рак

Тамяните съдържат смес от естествени и неестествени съставки, които създават малки вдишващи се прахови частици. Изследване през 2009 г. потвърди, че някои от тези прахови частици са канцерогенни, което означава, че може да причини рак.

Това проучване установи също връзка между по-високия риск от рак и употребата на тамян. Повечето от тези видове рак са били карциноми на горните дихателни пътища или белодробни карциноми.

Друго проучване установява, че вдишването на тамян може да бъде по-раково от пушенето на цигара. Това проучване обаче е извършено само върху животински клетки in vitro.

Много токсични и дразнещи съединения бяха открити в дима заедно с неговите ароматни съединения, което означава, че той може да създаде и други здравословни ефекти. Тези съединения включват:

- полиароматни въглеводороди

- бензол

10 доказани ползи за здравето от боровинките

Боровинките са сладки, питателни и много популярни. Често етикетирани като суперхрана, те са с ниско съдържание на калории и невероятн...

- карбонилите

- астма

Праховите частици в тамянния дим съдържат не само канцерогени, но и дразнители. Това означава, че може да доведе до редица респираторни заболявания, като астма.

Възпаление

Проучванията сочат, че тамянът може да предизвика хронично възпаление в организма.

Едно проучване показа, че може да причини възпаление не само в белите дробове, но и в черния дроб. Проучването е ограничено, тъй като е направено само върху животни. Това възпаление е причинено от преработката на частици в метаболити, което също предизвиква оксидативен стрес.

Възпален седалищен нерв - причини, симптоми и лечение

Седалищният нерв е най-големият нерв на тялото. Той се намира под долния край на мускула на задната част на бедрото и достига до пръсти...

Метаболизъм

Съединенията в тамянния дим също могат да повлияят на метаболизма. Проучване върху плъхове показа, че тамянът повлиява негативно на метаболизма и теглото.

Здраве на сърцето

Подобно на астма и рак, тамянният дим също е свързан с повишен риск от сърдечни заболявания.

В проучване на над 60 000 граждани на Сингапур, дългосрочното излагане на тамян в дома е свързано със смърт, причинен от сърдечно-съдови заболявания. Изследователите смятат, че това може да е свързано и с въздействието на дима върху метаболизма.

Какво казват експертите?

Експертите са интерпретирали изследванията за тамянния дим и рисковете за здравето му. Те препоръчват на потребителите да не поемат сериозно тези рискове.

Мед и канела: 6 невероятни ползи за здравето ни

Медът и канелата са два от най-мощните продукти, които често се срещат в различни кулинарни рецепти и за лечебни цели. Те отдавна са св...

Американската агенция за защита на околната среда (EPA) подчертава, че изгарянето на тамян наистина може да увеличи рисковете от определени здравословни проблеми. Това е особено вярно, ако се извършва на закрито, където най-вероятно се вдишва дим.

Според EPA, рисковете включват:

- рак

- астма

- контактен дерматит

Какво може да замести тамяна?

Ленено семе: 10 ползи за здравето

От векове ленените семена са ценени за своите здравословно-защитни свойства. През девети век Карл Велики заповядва на поданиците си да...

Тамянният дим може да представлява риск за здравето, но има някои алтернативи.

Те не са свързани с повишен риск от здравословни проблеми или рисковете са минимални. Всеки може да се използва за подобряване на аромата на закрито пространство по различни начини:

- с градински чай

- маслени дифузори

- свещи без фитил от олово

- естествени дезодоратори за дома

Заключение

12 супер ползи за здравето от орехите

Орехите осигуряват здравословни мазнини, фибри, витамини и минерали - и това са само част от полезните им свойнства за нашето здраве. ...

Тамянът се използва от хиляди години и има много предимства. Изследванията обаче показват, че той може да представлява опасност за здравето.

Тамянът официално не се счита за рисков за общественото здраве, сравним с тютюнопушенето. Правилното използване за минимизиране на рисковете все още не е проучено. Нито е проучена степента на опасността му, тъй като досега проучванията са ограничени.

Намаляването или ограничаването на използването на тамян и излагането на дим може да ви помогне да намалите риска. Отварянето на прозорци по време или след употреба е един от начините за намаляване на експозицията.

В противен случай можете да проучите алтернативи за тамян, ако се притеснявате от рисковете.

От къде да закупим тамян? Препоръчваме ви този онлайн магазин, на който ще намерите огромно разнообразие от висококачествен тамян.

източник: www.healthline.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com