Тези сънища показват, че имате здравословен проблем

30051
Тези сънища показват, че имате здравословен проблем
Снимка: iStock

Сънят е състояние, присъщо за всеки човек, без него ние не може да оцелеем. Една трета от живота ни преминава именно в спане, а това прави около 20 години.

И докато спим ние сънуваме. В същото време обаче пет минути след края на съня човек забравя 50% от съдържанието му, а след десет минути забравя 90%.

Проучвания в областта са установили, сънищата обикновено се смятат серията от образи, чувства, звуци и цветове, които се появяват по време, когато организмът е заспал. Но тъй като те не са изучени до край, много хора им придават символично значение като гадаене на бъдещето и т.н. 

В последните разработки на експерти обаче се е достигнало до извода, че някои сънища са симптом на здравословен проблем.

Става въпрос за обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР). То се характеризира с постоянни натрапчиви мисли - обсесии - които плашат човека.

Пациентът изпитва чувство на постоянна тревожност, от която се опитва да се отърве, като извършва определени действия - компулсии. Повтарянето на едни и същи натрапчиви движения може да умори и потисне човека с ОКР, но той не може да спре.

Но кои сънища могат да се превърнат в симптоми на такова разстройство, предупреждава zdrave.to.

Най-известната проява на ОКР е неконтролираната склонност към постоянно измиване на ръцете. Но в това число може да влезе всяко действие - повтаряне на конкретни думи или стихове, проверка на ключалката на вратата.

От какво сте склонни да се разболеете според кръвната ви група?

Тоест човекът разбира, че неведнъж се е уверил, че вратата е добре затворена, но въпреки това се страхува, че всъщност не е заключена. Или необходимостта да се предприемат определен брой стъпки. 

В този случай простото усилие на волята не помага, въпреки че човекът е наясно със своето състояние. С течение на времето натрапчивото желание да контролираш себе си и близките си дори в дребни неща може сериозно да усложни живота на човека.

Човекът с OCD също изпитва постоянна тревожност, докато спи. Затова сънищата му са оцветени със силно чувство за вина или срам, те са изключително емоционални. В сънищата такъв човек често се бие с някакъв вид страх, но е победен, изпитва остро разочарование след събуждане. 

Понякога в съня си пациент с ОКР изпитва противоположни желания и се измъчва от невъзможността да ги изпълни едновременно.

Но има и по-сложни случаи. ОКР може да провокира появата на натрапчиви сънища, при които човек получава супер сили, с помощта на които може да контролира всички наоколо. 

За лечение на ОКР се използва интегриран подход: когнитивно-поведенческа терапия, съчетана с физическа терапия и упражнения. В някои случаи лекарят може да предпише лекарства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно