Ужасът колики при бебетата

10855
Ужасът колики при бебетата
Снимка: iStock/Guliver

За мнозина млади семейства един от най-големите кошмари, които се случват още в първите дни след появата на малкия човек, са коликите. Този проблем, който изправя на нокти и най-спокойните родители, за съжаление е сред най-честите трудности при отглеждането на бебето след раждането му. Ако сте не сред късметлиите, чиито деца спят кротко по цяла нощ, а наместо това домът ви е огласян от страшни писъци и епизоди на безспирен плач, ще се опитаме да ви помогнем чрез следващите редове.

Какво представляват коликите?

Коликите са състояние, определяно от педиатрите, като период на плач и раздразнителност при бебета за средно по общо три часа на ден, за повече от три дни в седмицата с продължителност от около три седмици. Срещат се при между 10 и 30% от децата, като могат да се наблюдават както при кърмените, така и при бебета, хранени с адаптирано мляко. За съжаление при някои новородени тези мъчителни и за тях, и за родителите часове може да са много повече, дори цяла нощ, и да продължат няколко месеца. Няма категорично мнение какво предизвиква коликите, но се приема, че те се дължат на незрялост на храносмилателната система, предизвикваща стомашен дискомфорт.

Как да ги разпознаем?

Много е важно, особено за младите родители, коликите да бъдат разпознати и различени от останалите възможни проблеми с малкия човек. Неудържимият плач на новороденото може да се дължи и на глад, мокър памперс, претопляне или студ, както и друга физиологична причина. Ако плачът е съпроводен с отказ от хранене, диария или липса на изхождане, това е сигнал, че трябва да потърсите педиатър. Характерно за коликите е появата им в определени часове от денонощието, обикновено привечер или през нощта. Телцето на детето също може да ви помогне да ги разпознаете – то е присвито, не се отпуска напълно, самото бебе се стряска лесно и избухва в силен плач, сънят му е неспокоен и „накъсан“.

Първа помощ за коликите

Появата на колики при новородено е истинско изпитание както за бебето, така и за родителите и най-вече майката, която е денонощно с него. При някои деца проблемът може да отшуми за няколко дни или да не е така силно изразен. Други обаче буквално се раздират от плач с часове и месеци наред. Горчивата истина е, че няма магическо решение за това състояние.

Съществуват различни видове капки, които могат да облекчат дискомфорта на бебето и да намалят пристъпите на плач. Различни нелекарствени продукти също биха могли да помогнат в тази насока. Един от тях са някои видове чайове като например тези от копър, лайка и анасон. Затоплянето на коремчето на бебето чрез топла кърпа или възглавничка с черешови костилки също може облекчи кризата. Някои педиатри твърдят, че храненето на майката, ако кърми детето си, се отразява на коликите на детето. Няма категорични доказателства в тази насока, но няма и да си навредите, ако временно се ограничите от различни газообразуващи храни като бобови култури, зеле, броколи, напитки, съдържащи кофеин, прясно мляко и други продукти с високо съдържание на лактоза и да видите дали промяната в хранителния режим ще се отрази на детето.

Прегръдката

Това обаче, което със сигурност, ако не да премахне коликите, то поне ще успокои бебето, е физическият контакт. Забравете всякакви съвети на близки и роднини, че така ще разлигавите малкия човек – на тази невръстна възраст подобно нещо е невъзможно. В моментите на неспирен плач просто гушнете детето и леко го притиснете до себе си, масажирайте и нежно коремчето му. Гушкайте го, люлейте го леко, носете го – нека то усеща близостта ви. Много удобни в тази насока са т. нар. слингове, наподобяващи голям шал, най-често от памучен или тъкан плат – сложете бебето в него и правете разходки, дори у дома. Не се притеснявайте да помолите и таткото да се включи в този ритуал на интимност. Движението, допира с тялото на родителя и топлината със сигурност ще успокоят разстроеното мъниче. Ако плачът не спира, опитайте да разходите детето навън с количката или семейния автомобил. Когато сте у дома в моментите на криза, подсигурете на бебето спокойствие в стая с приглушена светлина и тиха мелодична музика, може да опитате да го успокоите и чрез т. нар. бял шум.

Помислете за себе си

Ако сте от късметлиите, чието първо дете дни и седмици не спира денонощно да плаче, в един момент може да се почуствате на ръба на нервна криза. Изтощението от безсънните нощи, съчетано от умората покрай непрекъснатите грижи около бебето, е съвсем нормално да се превърне в истинско изпитание за вас. Възможно е да се почуствате и в истински омагьосан кръг, редуващ мигове на умора, безсилие, вина и гняв срещу кошмара, наречен колики. Съвсем нормално е да започнете да се упреквате или дори да обвинявате бебето за това, че не спира да плаче, осъзнавайки в същото време, че подобни мисли са нелепи. В мигове като тези, помислете за себе и си не се срамувайте да потърсите помощ. Баба, леля, близка приятелка или друг доверен човек – потърсете някой, който да ви отмени дори за час-два в грижите покрай малкото и направете нещо за себе си. За да се грижите пълноценно за детето си, на първо място трябва да мислите и за себе си – нещо подобно като при инцидент в самолета – нали не сте забравили чия маска трябва да се сложи първо?

И не на последно място, не забравяйте, че тези трудни мигове ще отминат. При някои деца това се случва още след първите седмици след раждането, при други около четвъртия месец, но винаги отшумява. Така че – заредете се с търпение и се радвайте на мъника, който расте пред очите ви, дори и плачейки с часове. Съвсем скоро кошмарът на коликите ще приключи, а на негово място ще се появи едно усмихнато и опознаващо света човече.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Домашният препарат, с който ще отпушите мивката за секунди

Всичко за двойната брадичка, плюс 6 лесни упражнения за премахването й

Чаят от тази подправка унищожава мазнините и регулира теглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Открийте най-много и най-малко съвместимите зодиакални знаци според астрологията

Какво причинява висока сутрешна кръвна захар и как можете да я намалите?

Нумерологията и нейното въздействие върху човешкия живот

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да успокоим сухата кашлица: 3 работещи съвета

Как да облекчим болката при изгаряне: 4 ефективни начина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com