Вече слагам черупки от яйца в почвата и няма следа от вредители

13931
Вече слагам черупки от яйца в почвата и няма следа от вредители
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Все по-често градинарите търсят заместител на минералните торове при отглеждането на зеленчуци и плодове. Трудната екология и нарастващата честота на алергичните заболявания принуждават собствениците на домашни градини да използват естествени методи за повишаване на плодородието на почвата. Всъщност самата природа е в състояние да се грижи за себе си и следователно има цял арсенал от инструменти, които с умело боравене ще увеличат добива и ще подобрят вкуса на плодовете. Най-ценният източник на елементи, необходими за плодовитостта, е яйчната черупка. За това какви са неговите предимства, както и как да използвате яйчени черупки в градината и в лехите, ще бъдат обсъдени в тази статия.

Яйчена черупка - химичен състав

Основният химичен елемент в яйчената черупка е калциевият карбонат. Основният, но не и единственият. В допълнение към калция, черупката съдържа различни органични вещества, фосфор, флуор, мед, желязо и много други елементи (общо 27).

Черупките често се използват като източник на естествен калций. И не напразно, защото това вещество се синтезира в тялото на птицата, в резултат на което се получава неорганичен калций. 

Подготовка на яйчени черупки за използване в градината и зеленчуковата градина

Черупките от птиче яйца действат най-добре за използване на тор. При пилетата, отглеждани в големите извънградски пилетарници и получаващи не само добро хранене, но и слънчеви бани, яйцата и следователно черупките имат пълен набор от хранителни вещества.

За да използвате яйчени черупки като тор, трябва да ги превърнете в прах. Колкото по-фино смилате смила черупките, толкова по-добре - само в тази форма тя бързо ще даде на почвата всичките си полезни свойства. Можете да смелите черупката по различни начини – в хаванче, блендер, месомелачка, кафемелачка или с помощта на точилка, като разточвате черупките между два слоя мушама. 

Използване на яйчени черупки в засаждането

Яйчните черупки под формата на прах се поставят в дупките при засаждане на разсад в земята. В подготвената дупка се изсипват шепа черупки от яйца, като се пръскат по стените. Доматите и чушките реагират много добре на такъв дресинг. При дефицит на калций много разновидности на тези растения са предразположени към апикално гниене.

Добавянето на яйчени черупки към почвата за всички видове зеле, патладжани и пъпеши ще бъде много полезно. При сеитба на лук, спанак, маруля и цвекло, браздите в лехите се поръсват с тази прах.

Черупки в борбата срещу вредители и болести

Черупките от яйца не само обогатяват почвата с полезни елементи, но и помагат в борбата с вредителите и болестите. Прахът от черупки, прилаган при засаждане на зеле, предотвратява появата на такова неприятно заболяване като "кила".

Опитните градинари използват грубо смлени черупки в борбата с охлювите. За да направите това, прахът с груби фракции се смесва с 1/1 дървесна пепел и се поръсва около насажденията. Това се превръща в непреодолима пречка не само за охлювите, но и за други почвени вредители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com