136 000 лева е хонорарът за написване на учебник

57366
136 000 лева е хонорарът за написване на учебник
Снимка: БГНЕС

Около 500 000 лева ще бъдат необходими, за да бъдат възстановени училищата във Варна след потопа. Ще направим всичко възможно, за да се възстановят пострадалите училища. Парите са осигурени от бюджета. Това са част от 100-те милиона осигурени допълнително в бюджета. Училищата са седем и се нуждаят от спешни ремонти.

Това заяви министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова пред bTV.

Трудно ми е да давам оценки за една година какво се случва - нека хората да ме оценят. Най-чувствителната тема е образованието, защото няма семейство без ученик. За образованието направихме много. Не успяхме да въведем Закона за средното образование. Всички програми, които бяха сложени на страницата на министерството, родители и учители ги отхвърлиха.

Ние трябваше да ги променим основно. Идеята за един учебник беше одобрена и от родители и експерти. Когато казвате, че учебникът е труден и неразбираем, не е виновен МОН, а издателствата, категорична е Клисарова. Ние обявяваме конкурс, след което одобряваме, но за съдържанието на учебника отговаря друг.

МОН одобрява 3 учебника, които финансира. Конкурсното начало и конкуренцията не е нарушена, защото участват различни авторски колективи. Според министър Клисарова корупционните практики съществуват, но се цели заобикалянето им.

Хонорарът за написване на учебник е 136 000 лева, взима го един човек. При единния учебник ще има прозрачност. Този авторски колектив, който спечели, се публикува на страницата на учебника. Той се подготвя от учители, които знаят кое е по-трудно за децата. Ако има забележки от родителите, е възможно да се нанесат корекции. Тежестта на раниците също би могла да намалее, ако се въведе този учебник.

Началният курс, ако не се справят с материала трябва да повтаря годината, коментира Клисарова. Тя се аргументира с това, че външното оценяване при учениците от 4-ти клас, е задължително. Петокласниците, които са неграмотни и не се справят с материала, спират да ходят на училище.

Затова са алармирали педагози. Клисарова отново подчерта, че голямото постижение в образованието е въвеждането на професионалното образование. В репортаж беше показано как се купуват отговори от матурите преди изпита. Образователният министър потвърди, че знаят за такива случаи и двама служители вече са били заловени по тази схема. Клисарова отрече тези хора да са служители в МОН. Тя обяви, че разследващите органи работят и по случаи за продажба на дипломи в интернет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com