АКФ откри връзка между Доган и "Осемте джуджета" в сагата с Варненското езеро

13865
АКФ откри връзка между Доган и "Осемте джуджета" в сагата с Варненското езеро
Снимка: БГНЕС

Нотариусът, който заверил подписите по договора за прехвърлянето на пристанището на ТЕЦ Езерово, е един от героите на разследването "Осемте джуджета". Това посочват в официално съобщение от неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ), след като публикуваха трети епизод от разследването си за Варненското езеро и удълбочаването му. Припомняме, че лицето на АКФ е Николай Стайков, бивш зам.-главен редактор на "Капитал".

Всъщност, новият собственик на пристанището е Ахмед Доган – чрез известната фирма "Сигда", с която контролира ТЕЦ "Варна". Според АФК обаче, държавата подарява на "Сигда" кейовата стена на Езерово, като става партньор на частната фирма в противоречие с няколко закона. "По този начин му отдава правото до 2054 г. да експлоатира безвъзмездно кея и пристанищните съоръжения, които са публична държавна собственост. Въпреки законовите ограничения, държавата поема ангажимента и да снабдява корабите, които акостират в пристанище ТЕЦ Езерово, с вода, електроенергия и всички необходими комуникации", твърдят от АКФ.

Езерово получава удостоверение за пристанищен оператор на 13.08.2018 г. Планът за управление на отпадъците на новото пристанище е одобрен на 31.08.2018 г. На 05.09.2018 г. ТЕЦ Езерово получава Удостоверение за експлоатационна годност, а на 12.09.2018 г. - Удостоверение за регистрация. Няколко месеца по-късно, през януари 2019 г., министрите на транспорта и на регионалното развитие Росен Желязков и Петя Аврамова (в третото правителство на Бойко Борисов) издават заповед, с която разрешават изработването на генерален план на пристанището чрез обединяване на няколко нови имота около него.

Повдигнаха обвинение на Иван Портних за замърсяването във Варненското езеро

На кмета на Варна Иван Портних е повдигнато обвинение във връзка с неколкократните аварии на канализационната тръба под Варненското езе...

Идеята е пристанището да обработва контейнери, течни и насипни товари, а прогнозният обем, който ще може да поеме, е 8 млн. тона годишно, почти толкова, колкото и настоящия обем на Варна - Запад. Освен това, Само от 2018 г. до средата на 2021 г. ТЕЦ Варна получава от държавата над 87 млн. лв., за да изпълнява функциите на "студен резерв" в българската енергийна система, без да е ясно дали изобщо има технически капацитет, за да работи. Успоредно с работата по новото пристанище се движи и обновяването на самия ТЕЦ, така че да може да участва с три пъти по-голям капацитет в търговете за предоставяне на студен резерв.

"Още през юни 2019 г. от Антикорупционния фонд сезирахме КЕВР, НАП и министъра на енергетиката за съмнителните факти около придобиването на ТЕЦ "Варна" и дейността ѝ по осигуряване на студен резерв. От 2019 г. до днес институциите не дават отговор на поставените от нас въпроси. Отговор няма и прокуратурата защо предишният собственик ЧЕЗ е сключил сделка, с която на практика е подарил централата и прилежащото пристанище, което през 2019 г. е оценено от независими оценители на стойност от 32 млн. евро. Прокуратурата дори отказва поименно да спомене г-н Ахмед Доган", коментира Лора Георгиева-Матеева от АКФ.

ОЩЕ: Има ли опасност Аспаруховият мост да рухне заради благоприятен за Доган проект?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Завръщат се: "Св. Св. Кирил и Методий" акостира днес във Варна

Варненски съд отхвърли жалбата на отстранения кмет на район „Приморски“

Дете е с хематом, пропадна в шахта във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com