Архитектурен паметник във Варна се е превърнал в сметище и опасно свърталище на наркомани

18653
Архитектурен паметник във Варна се е превърнал в сметище и опасно свърталище на наркомани
Снимка: Надежда Георгиева

Години наред едно емблематично място във Варна тъне в мизерия и се е превърнало в свърталище на наркомани и бездомници. Става въпрос за старите барутни погреби, където навремето се се съхранявали барутът и снарядите на Варненския гарнизон. Вместо да се превърне в културен паметник, това място е изоставено и става все по-притеснително и опасно за хората, живеещи около него. Вътре могат да се открият какви ли не отпадъци, спринцовки, празни бутилки и много други неща. 

Жителите от квартал "Погреби" споделят, че много често там огън палят скитници и преминаването около свърталището, особено през късните часове, е изключително опасно. Освен това имотът е опасен за здравето и живота на хората, вреден е в санитарно-хигиенно отношение и създава условия за възникване на пожар. 

Бункерът е последният елемент от крепостната стена в града, строена през 19-и век. В първите години на демокрация там се е помещавал легендарен рок клуб, а след това е бил друго заведение. От няколко години обектът е напълно изоставен и се руши. През 2012 година имотът, който е публична държавна собственост, бе прехвърлен от държавата на Община Варна с цел да се превърне в мултифункционална зала с възможности за концерти и изложби. Година по-късно бе подписан 10-годишен договор между местната власт и Народно читалище Стара Варна 2010 за превръщане на архитектурния паметник Погребите със застроена площ от 166 кв. м. в камерна концертна и изложбена зала. Години наред, обаче, никой не направи нищо и мястото си остана все така страшно и пусто.

През 2017 година бе направен нов опит за спасяване на Погребите, като имотът бе даден на Сдружението Варна-Европейска младежка столица за безвъзмездно ползване. Решението бе взето на сесията на Общински съвет- Варна. 

От организацията тогава споделиха, че имат идея някогашният бункер да се превърне в младежка зона от затворен тип. Желанието на сдружението е занапред пред сградата да се оформи и зона за практикуване на скейт, ролери и подобен тип алтернативни спортове, които все още нямат свое място в града. 

Една година по-късно, обаче, мястото си е все същото- занемарено, обрасло, мръсно и страшно. На мястото цари все същата мизерия, никой не е намерил начин да организира нито разчистването на боклуците, нито дори ограждането и обезопасяването на мястото. Явно е, че не са предприети някакви действия и засега идеята на сдружението "Варна- Европейска младежка столица" си остава само идея.

Actualno.com отправи писмено запитване до председателя на Общински съвет- Варна Тодор Балабанов и до Биляна Раева - представител на община Варна в УС на Сдружението Варна ЕМС 2017, какво ще бъде бъдещето на Погребите, защо още не са предприети действия за превръщането им в младежка зона и кога ще стане това. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Завръщат се: "Св. Св. Кирил и Методий" акостира днес във Варна

Варненски съд отхвърли жалбата на отстранения кмет на район „Приморски“

Дете е с хематом, пропадна в шахта във Варна

Двойки с репродуктивни проблеми ще получат финансова помощ от Община Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com