"Къде отиват мечтите" изложба - живопис на Александър Димитров

7983
"Къде отиват мечтите" изложба - живопис на Александър Димитров
Снимка: Арт Галерия Ларго

На 24-ти юли 2019 г. ще бъде представена четвърта самостоятелна изложба в "Ларго" на един изключителен и знаков автор, любимец на варненската публика, пловдивски виртуоз на четката и един от десетте наградени с приза "Художник на десетилетието на галерия Ларго"- Александър Димитров.

Изложбата се нарича „Къде отиват мечтите“, подготвяна е специално за пространството на галерия „Ларго“ и с нея художникът отбелязва своя 50 годишен юбилей. Заради знаковата годишнина тази експозиция е замислена като един мост във времето. И този мост се случва благодарение на щастливото завръщане у дома на цикъл от шест картини, рисувани от Александър преди повече от 20 години и представени тогава в Германия. Цикълът се нарича „Генезис“ и вдъхновява автора да създаде своеобразно негово продължение. Новата серия картинисмислово и естетически са като продължение на тези отпреди, но вече с новите инструментариум и идеи, които авторът развива у себе си през последните няколко години.

Изложба с непоказвани архиви за строежа на паметника на Шипка готвят в Казанлък

Изложба „Строителите на Паметника на Свободата” с ценни документи и вещи, някои от които непоказвани досега, подготвят от Н...

Посетителите на изложбата ще видят наистина интересни съпоставки и препратки. Макар и цветово картините да черпят от една и съща палитра, то начина на изразяване на твореца е различен. Темите, които го вълнуват са различни. Противно на общоприетата максима, че мъдростта и философските размисли са функция на зрелостта, в „немския“ цикъл на Сашо отпреди 21 години ще открием един удивително зрял за годините си, овладян и метафоричен творец. Картините са като една снимка на въображаеми, но може би възможни светове, като една прелюдия към генезиса на света. Сякаш творецът е бил ням свидетел на зараждането, на сътворението на чудото на заобикалящия ни мир. Като че ли в картините ще открием бушуващата сила на земните недра, попаднали в плен на мощната прегръдка на водата (Генезис 2 и Генезис 3), изпепеляващата стихия на пясъчните бури, формирали лицето на Земята (Генезис 1) или пък космическите енергии, дали последния тласък на земните енергии (Генезис 4). Така в творбите от преди две декади ще открием страстта и енергията на художник, изливащ върху платното идеите си с устрема на младостта, но пречупвайки ги през философски въпроси и дилеми, нищени от мъдреците откакто свят светува. Кои сме ние? Откъде идваме? Накъде отиваме? Защо сме тук?

В новия цикъл картини от 2019-та, който е своеобразно продължение на предишния, естествено, ще открием друг Александър – по-съзерцателен, по-мек и поетичен в изказа, по-вгледан в детайла. Вселенските стихии тук са овладяни, фокусът е преместен не върху първичното, върху зараждането на света, а върху резултата, върху продукта на този генезис. И така стигаме до любимата поанта в творчеството на пловдивския магьосник на четката – Жената. Тя, светицата, майката, любимата, началото на всички начала е, може би според автора, най-важния и смисления резултат от генезиса. Така във всяка от картините от 2019-та ще открием сред първичния хаос и строг ред, и една крехка, нежна женска фигура, която овладява всички стихии, дава ред и хармония на света, а красотата й възпява съществуването на човешкия род.

За своята изява в „Ларго“ Александър споделя: "Изложбата „Къде отиват мечтите” е посветена на красивите и така устойчиви витални реалности. Игрите, в които „Азът” търси безусловната свобода. Своята вътрешна „обетована земя” и нашата обща „обетована земя”. Своята свързаност далеч извън рамките на всичко видимо. В изложбата включвам платна, създадени в различни години и обстоятелства, но взаимно привлечени и обединени в своята същност. Картините, създадени през 1998 г., са част от самостоятелната ми изложба, състояла се през същата година в галерия “SUD” в Магдебург – Германия. През 2018 г. в самостоятелната ми изложба отново в Германия и посветена на „Търсещият Човек”, в прекрасната каменна църква на Кемлиц показах част от цикъла „Генезис”, както и съвсем нови платна, създадени през 2018 г.Там за първи път се срещнаха картини от два различни периода."

Александър Димитров е роден на 24.06.1969 г. в гр. Пловдив. Завършва НХА „Николай Павлович” през 1995 г. в класа на акад. Светлин Русев. Има реализирани 16 самостоятелни изложби в Япония, Австрия, Германия и България, както и участия в международни форуми в Белград, Франкфурт, Канагава, Истанбул. Лауреат на наградите на „HARADA GALLERY” Токио, Япония - “Ecologicalpoint” (1995 г.), Художник на годината на Галерия „Бриз”- Бургас (2007 г.), Художник на десетилетието на Галерия „Ларго“ (2008 – 2018). Създател на Галерия „Бяла Зона”/ Студио „Бяла Зона”и куратор на 26 изложби с участието както на утвърдени артисти, така и на съвсем млади творци. Александър Димитров има реализирани три изложби в Арт Галерия Ларго – през 2011, 2013 и 2015 година. Живее и работи в гр. Пловдив.

Изложба във Велико Търново разкрива зараждането на гражданското общество в България

По повод навършването през настоящата година на 30 години от мащабната гражданска активност за смяна на социалистическата система в Бъл...

Александър се завръща в галерия Ларго, носейки ни вълнения, емоции и картини, специално създадени за изложбата.Очакваме ви на откриването на 24-ти юли, сряда, от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8 и заедно, на по чаша вино, ще потърсим в картините на Сашо "Къде отиват мечтите". Изложбата продължава до 13 август.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Почина известна художничка, борила се за правата на жените и чернокожите

Откриват българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Отиде си изкуствоведката от Националната галерия Бистра Рангелова

Талантлива участничка в "Ергенът" открива своя пета изложба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт