Общинската погребална агенция във Варна е работила незаконно в продължение на години

4173
Общинската погребална агенция във Варна е работила незаконно в продължение на години
Снимка: БГНЕС

Четирима варненски общински съветници са внесли в общинския съвет искане за свикването на извънредна сесия, сигнализира "Дневник". Поводът за това е решение на Административния съд в града от март 2017 г, което показва, че общинското търговско дружество "Обреди" във Варна е извършвало погребения, издавало е документи, управлявало е гробищните паркове в града и на практика е упражнявало голяма част от предмета на дейността си противозаконно. Това пише сайтът „Дневник“. Става ясно, че решението е потвърдено и от Върховния административен съд на 5 ноември 2018г.

Председателят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов е запознат с решението, но въпреки това не е предприел никакви действия, за да го приведе в изпълнение и да промени ситуацията.

На 26 февруари тази година изпълняващият длъжността председател на Варненския административен съд Борислав Милачков изпраща разпореждане до г-н Балабанов. С него той е определил 14-дневен срок, в който председателят на общинския съвет е трябвало да представи доказателства за изпълнение на съдебните решения. Въпреки че срокът е изтекъл в понеделник (18 март 2019 г.), разпореждането не е изпълнено. Става ясно, че съдия Милачков изрично е предупредил Балабанов, че при продължаваща липса на реакция ще му бъде наложено наказание. Реакция от председателя на Варненския общински съвет, обаче няма.

Във връзка с всички тези факти, местните депутати Григор Григоров и Чавдар Трифонов (от гражданската квота на коалицията "Реформатори и патриоти"), Ивайло Митковски (ДСБ) и Костадин Костадинов ("Възраждане") внасят писмо за свикване на извънредна сесия, която да приведе в изпълнение съдебните решения. Това означава да бъде отменена действащата в момента "Наредба за гробищните паркове и погребално-обредната дейност на територията на община Варна" и да бъде учредено общинско предприятие "Гробищни паркове" на бюджетна издръжка като част от кметската администрация.

Решението на административния съд във Варна гласи:

„Според действащото в момента законодателство гробищата са публична общинска собственост и по тази причина могат да бъдат предавани за безвъзмездно стопанисване и управление единствено на структури и юридически лица, които се издържат от бюджета на съответната община. Дружеството "Обреди" очевидно не е такова.“

Дружеството работи в противоречие с действащото законодателство от самото си създаване, тъй като извършва дейности, вменени като задължение на кметските администрации.

Очаква се решението за свикване на извънредна сесия на Общинския съвет във Варна, където ще се чуят повече подробности по случая. Actualno.com ще следи развитието на случая.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com