Отново: Мирише силно на институционален опит Гергов да вземе Пловдивския панаир

8076
Отново: Мирише силно на институционален опит Гергов да вземе Пловдивския панаир
Снимка: БГНЕС

Общинските съветници на "Демократична България" в Пловдив и Варна призоваха министъра на икономиката Даниела Везиева да провери дали във ведомството е постъпила покана от кмета на Варна Иван Портних държавата да придобие чрез министерството безвъзмездно 16 314 400 безналични акции с номинал 1 лев, представляващи 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД. Това гласи официално съобщение от страна на ДБ. Ето какво се казва още в него:

В края на миналата седмица общинарите на "Демократична България" в двата града алармираха чрез своя съвместна позиция за опита на бизнесмена Георги Гергов да придобие пълен контрол над Пловдивския панаир с помощта на варненския кмет. Портних е поискал от Варненския общински съвет, който се събира на сесия в сряда (27 октомври), да апортира в "Пълдин Туринвест" АД въпросните акции. Дружеството, собственост на Гергов, вече контролира 50,3% от Панаира, а с варненска помощ пловдивският бизнесмен би станал пълновластен господар със 79,3%.

Гергов и Панаирът - класика в жанра

Историята с Гергов и Пловдивския панаир е толкова непрозрачна и заплетена, че само малцина успяват да видят цялата картина. А тя се "ри...

С инициативата си в услуга на Гергов кметът Портних погазва решение на общинския съвет на Варна, който още на 2 май 2017 г. взе решение акциите на общината в Панаира да бъдат прехвърлени безвъзмездно на държавата. Затова общинските съветници на "Демократична България" в Пловдив и Варна призовават министър Везиева за спешни действия по изясняване собствеността на спорните 16 314 400 броя акции от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД.

Именно на база това съобщение в. "Сега" публикува материал, че наистина има "схема", която да позволи на известния бизнесмен и дълги години част от БСП Георги Гергов да овладее напълно Пловдивския панаир. Заради това предстои и заседание на Варненския общински съвет в сряда, 27 октомври.

Какво се случва - отново в играта влиза т. нар. Дупка във Варна - празен терен в идеалния център, придобит в средата на по-миналото десетилетие от Гергов; с разкопки на него, заради които той не може да строи. При второто правителство на Бойко Борисов имаше опит Варна да получи безвъзмездно част от държавния дял в Пловдивския панаир, за да го замени срещу Дупката. Тази идея пропадна след вдигналия се шум.

След сигнала на ДБ обаче изненадващо се оказа, че подарените от държавата 29% в Панаира все още са притежание на община Варна. По неясни причини цели четири години кметът Иван Портних (ГЕРБ) не е изпълнил волята на общинския съвет.

Правителството даде 43,2 млн. лв. за "Дупката" на Варна

С решение на Министерския съвет от днес по бюджета на община Варна се отпуска допълнителен трансфер на стойност 43,2 млн. лв. за разреш...

Портних мотивира прехвърлянето на акциите с трудностите на Панаира през пандемията - не се организирали изложения, липсвали други дейности и т.н. А "Пълдин Туринвест" била доста по-сигурна фирма, предлагала много повече възможности за развитие. Предложението на Портних до Варненския общински съвет е предшествано от заявление на Гергов за прехвърляне на дела със същите обяснения.

Община Пловдив има роля дотолкова, доколкото притежава 25% от "Пълдин Туринвест". При увеличението на капитала на това дружеството делът ѝ ще намалее. Но и да се възпротиви община Пловдив, гласът ѝ не е решаващ. Казусът се придвижи из комисиите на общинския съвет, но по последна информация няма да бъде внесен на сесията, която, също като варненската, е планирана за утре. Любопитно е, че преди години, по сходен начин - чрез увеличение на капитала - община Пловдив загуби контрола над "Пълдин Туринвест"

Иначе Дупката във Варна си стои все така - макар че през 2018 г., при третото правителство на ГЕРБ, общината я откупи от Гергов. Парите бяха осигурени от държавния бюджет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Варненски съд отхвърли жалбата на отстранения кмет на район „Приморски“

Дете е с хематом, пропадна в шахта във Варна

Двойки с репродуктивни проблеми ще получат финансова помощ от Община Варна

Пожар в Дом за хора с умствена изостаналост край Варна

Варненско училище забрани телефоните в часовете, но и в междучасията

Варненци вземат нещата в свои ръце: Организират доброволни патрули

Солена глоба за всеки, който наруши кметска заповед на Сирни Заговезни

Приеха бюджета на Варна за 2024 година: Ето за какво дава най-много пари

Откриха мина в морето край Варна

Премахват зелената зона за събота и неделя във Варна. Ето откога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com