Разследват залежали 25 контейнера с италиански боклук на пристанище Варна-Запад

2404
Разследват залежали 25 контейнера с италиански боклук на пристанище Варна-Запад
Снимка: Actualno.com

Образувано е досъдебно производство във връзка с 25 контейнера на пристанище Варна - Запад, които са пристигнали на 9 октомври 2019 г. Производството е по текст в Наказателния кодекс, визиращ отговорност за нарушение на установения ред за пренасяне на отпадъци през граница, съобщават от Апелативна прокуратура – Варна.

От обвинението уточняват, че на товара му е бил определен режим за временно складиране от 90 дни. Отпадъците са изпратени от италианската фирма „Дентиче пантелоне“ със седалище Авелино и са натоварени на  пристанище Салерно.

Плевенската районна прокуратура проверява замърсяване на река Осъм

Плевенската районна прокуратура е образувала досъдебно производство по изнесени в тв репортаж данни за евентуално замърсяване на река О...

Товарът е адресиран до софийската фирма „Блацион“ ООД. От прокуратурата цитират данни от Търговския регистър, според който дейността на българската фирма е събиране, преработка и търговия с битови отпадъци. Предстои да бъде проверено разполага ли „Блацион“ ООД с лиценз за преработка на отпадъци и дали отпадъкът в контейнерите съответства на дадената лицензия, ако има такава. Управител на дружеството е Блаже Игнатовски, а съдружници в него  са двама италианци и „Юпитер секюрити“ ЕООД със седалище София.

Контейнерите са складирани на пристанище Варна – Запад и е трябвало след изтичане на 90-дневния срок за временно съхранение получателят им да посочи къде да бъдат доставени.

Според документите контейнерите е трябвало да съдържат пластмасови отпадъци и каучук, но при отваряне на два от контейнерите вчера и днес в присъствието на наблюдаващ прокурор от Районната прокуратура – Варна, представители на Митница, ДАНС, ОД на МВР и РИОСВ, се оказва, че освен декларираното, има и текстилни, стъклени и дървени отпадъци. Проверяващите са установили също, че отпадъците не са във вакуумирани бали, каквито са законовите изисквания.

Разследването по този случай продължава.

Прокуратурата в Ямбол проверява сметище с опасни отпадъци

Районна прокуратура – Ямбол се самосезира по излъчен телевизионен репортаж, който касае твърдения за наличие на опасни отпадъци в...

Още през лятото в социалните мрежи се появи сигнал, че на пристанище Варна – Запад са засечени радиоактивни отпадъци от Италия, предназначени за изгаряне в завод в Девня. В сигнала се посочваше също, че товарът е с нарушена цялост и се разнася зловоние.

В отговор на запитване на Actualno.com от порта тогава казаха, че „в терминалите на "Пристанище Варна" ЕАД функционират радиационни сензори за нивосигнализиране, част от системата на ГД "Гранична полиция".
В посочения период не са получени сигнали за отчетени данни над нормите. При установяване на завишени радиационни нива, се следва строга аварийна процедура на ГДГП, включваща изолиране на товара на обособена площадка, където сетрифицирано предприятие го обработка, неутрализира и утилизира за сметка на получателя/изпращача“.

Отговор на запитването тогава имаше и от „Девня цимент“, както и от кмета на Девня. 

Още по темата четете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Завръщат се: "Св. Св. Кирил и Методий" акостира днес във Варна

Варненски съд отхвърли жалбата на отстранения кмет на район „Приморски“

Дете е с хематом, пропадна в шахта във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com