Ремонт за милиони забави старта на учебната година във Варна

1913
Ремонт за милиони забави старта на учебната година във Варна
Снимка: Pixabay

Вчера, с месец закъснение, официално бе открита учебната година в НУИ "Добри Христов" в град Варна. Първият учебен ден бе отлаган няколко пъти, причината - удължаване на срока на ремонтните дейности на училището, които стартираха в началото на годината.

На пресконференция арх. Иван Мечкунов, който е ръководител на проекта и главен експерт в Министерството на културата съобщи, че извършените строително-монтажни работи (СМР) и новото оборудване на училището са за над 3.6 млн. лева. Същинските дейности стартираха със забавяне на 20 февруари 2018 година като причината за това е била трудността при намиране на фирма, която да се ангажира с авторския надзор. 10 от 12 проектанти от оригиналния екип са се отказали и е трябвало да бъдат намерени заместници и да се сключи договор с всеки един от тях. 

Във Варна стартира инициатива за популяризиране на спорта

Инициативата "Тренировъчен час“ започна в училищата във Варна. Първият урок, който се проведе бе по тенис на маса. Професионални...

Арх. Иван Мечкунов обясни, че проектът за ремонта е изработен преди 4 години от фирма „Технопол“, която обаче не пожелала да се ангажира с надзора. Причините за това не са ясни на изпълнителя на ремонтните дейности, който е „Пътсрой“. От Министерството на културата обясниха, че през септември се наложило поетапно спиране на строителните дейности. Това не било известно и на тях. Цялото забавяне ставало от седмица за седмица. Твърдят, че не са знаели предварително колко точно ще отнеме отлагането на края на СМР.

Майки на деца от музикалното училище коментираха за Actualno.com, че няколко пъти са ги информирали, че първият учебен ден се отлага, но без да им се даде обяснение защо се налага това. 

Снимка: Actualno.com/Надежда Георгиева

Нова детска градина ще строят във Варна

Нова детска градина за четири групи ще строят във Варна. Тя ще е на улица „Хъшове“, с площ 2169 квадратни метра. По проект...

"Трябваше постоянно да звъним телефони и да питаме кога ще стартира учебната година. Казваха ни някаква дата, а след няколко дни отново разбирахме, дори понякога от медии, че датата се отлаг,а заради забавяне на ремонтните дейности. Разбира се, че бяхме притеснени, защото децата ни започват с един месец закъснение, но ни увериха, че всичко ще бъде наваксано. Училището изглежда наистина добре и имаше нужда от този ремонт."

Директорът на училището коментира забавянето на ремонта и съответно на учебната година така:

„Това, което ни беше казано, а ние предахме на родителите е, че учебната година ще закъснее със седмица или две. Никой не е очаквал, че закъснението ще бъде толкова голямо. Не смятам, че е редно да се случва, но така стана и аз се извинявам за това. Не мога да коментирам защо толкова голямо беше забавянето, но важното е, че ремонтът най-после завърши. Ще направим всичко възможно учебната година да завърши в нужните срокове. Занапред учениците ще учат в съвсем нови условия. Сградата е обновена, а направената инвестиция е огромна. Получихме безвъзмездно 9 нови пиана и 4 рояла. Има осигурена звукозаписна система и видеонаблюдение. Благодаря на родителите, които проявиха разбиране. Забавянето на учебната година няма да засегне ваканциите."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Солена глоба за всеки, който наруши кметска заповед на Сирни Заговезни

Приеха бюджета на Варна за 2024 година: Ето за какво дава най-много пари

Откриха мина в морето край Варна

Премахват зелената зона за събота и неделя във Варна. Ето откога

Тийнейджъри пребиха без причина украински музикант във Варна

Първо по рода си антитерористично учение се проведе във Варна

Безразсъдно шофиране: Със 130 км/ч по оживен булевард във Варна

Варна откупи "Дупка"-та от Гергов. Но по мед и масло ли е всичко?

Варна остава без приет бюджет за 2024г.: От Общинския съвет обясняват защо

Официално: Съдът потвърди отстраняването на районен кмет във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Варна

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...