X
 
 

Ще отворят ли булевард "Васил Левски" във Варна за Великден?

3678 0
Ще отворят ли булевард "Васил Левски" във Варна за Великден?
Снимка: Надежда Георгиева, Фейсбук
Най-мащабният проект във Варна - изграждането на новия булевард „Васил Левски“ трябва да приключи до Великден. Това съобщи зам.-кметът на морската ни столица Христо Иванов. По думите му, вече се полагат последните метри асфалт.

"Веднага след като булевардът бъде отворен за движение, като очакваме това да е до края на седмицата, трафикът на автомобили ще се осъществява с временна организация на движение. Варненци трябва да бъдат спокойни, защото най-големият инфраструктурен проект на града приключва до дни. Ще могат да се ползват всички съоръжения по булеварда, включително и основното трасе.", информира Христо Иванов.

Проектантите Николай Димитров, който е ръководител на проекта и Недялко Иванов (проектирал пътното трасе) заявиха, че бул. „Васил Левски“ е едно много трудно за изпълнение съоръжение. Те обясниха забавянето на проекта с това, че са били реконструирани изключително сложни подземни комуникации.

Главният архитект на града Виктор Бузев пък заяви, че е обсъждан вариантът в бъдеще булевардът да направи връзка с Аспаруховия мост на Топлата вода под „Максуда“.

Арх. Бузев добави, че критиките, отправени от Камарата на архитектите дни преди пускането на булеварда, са неоснователни и тенденциозни. До думите му, те най-вероятно са плод на недоразумение.

Припомняме, че вчера експерти и членове на камарата изразиха публично позицията си, относно булеварда, като част от критиките им бяха публикувани на фейсбук страницата на камарата. Върху снимки на почти готовия булевард архитектите са посочили 5 грешки и слабости на проектирането и изпълнението:

"Проблем 1 Раздут бюджет и излишни количества работа за сметка на данъкоплатеца. Преработката на обекта на две нива го оскъпи многократно със съмнителен ефект за трафика и лош ефект за градската среда.”

“Проблем 2: Никаква мисъл за пешеходците! Градската магистрала е отживелица и разрязва града на отделни изолирани части. Високата скорост ще е източник на шум и опасност за движение. ”

“Проблем 3: Лошо изпълнение. Чупки в кривите на движение и неестествена смяна на траекторията на автомобилите, което е опасно. Истинското кръгово е…кръгло! Не елипсовидно, ябълковидно или крушовидно.”

“Проблем 4: Преоразмерени конструкции и преразход на материали, платени от бюджета. Щрихованите зони са извън платното и са бетонирани безсмислено.”

“Проблем 5: Бетонирани „зелени острови“, платени от бюджета, които не могат да бъдат озеленени.” 

Експертите категорично заявяват, че изпълнението на обществените поръчки не може да продължава по този начин. По думите им, цялото общество плаща огромна цена, а получава лош, дори опасен продукт.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители