Съдът задължи държавата да каже на каква цена прави проект, който ще облагодетелства Доган с милиони

18475
Съдът задължи държавата да каже на каква цена прави проект, който ще облагодетелства Доган с милиони
Снимка: БГНЕС

Колко точно струва удълбочаването на канал 1 и канал 2 на Пристанище Варна, което със сигурност ще помогне на работата на ТЕЦ "Варна", който е контролиран от почетния председател на ДПС Ахмед Доган? Отговор на този въпрос, а и не само, ще трябва да бъде даден публично след решение на Административен съд Варна, което е окончателно.

Съгласно решението, държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура", трябва да отговори на въпроса каква е стойността на сключените договори за разширението на каналите. Но не само - държавата трябва да даде подробности още за:

Христо Иванов: В държавата на Сараите няма място за свободни предприемачи

На своята страница във Фейсбук лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов критикува новата стра...

1. Сключено споразумение между ДП "Пристанищна инфраструктура" и "Транспортно строителство и възстановяване" ЕАД ("ТСВ“ ЕАД) за удълбочаване на канал 1 и канал 2 на Пристанище Варна.

2. Технически проект, по който предстои да бъде осъществено удълбочаването на канала.

3. Компаниите, с които "ТСВ" ЕАД е сключило договор за изпълнение на проекта.

Всички тези подробности вече са поискани от генералния директор на "Пристанищна инфраструктура", но той не се е съгласил да ги даде с основание "търговска тайна". Заявлението за достъп до информацията е подадено още на 7 май, 2020 година. Два дни по-рано Министерският съвет одобри разширението на въпросните канали.

Припомняме, че за разширяването и модернизирането на старото въглищно пристанище Варна беше взето решение през 2019г. Тогава правителството планира да влее за три години в инфраструктурата му над 250 млн. лв под формата на капиталови трансфери. От тях 220 млн. лв. ще са именно за модерницазията на каналите и прилежащите структури.

Най-възрастният жив политически затворник от турски произход разкрива Ахмед Доган като руски агент (ВИДЕО)

В youtube се появи видео, в което Ахмед Доган е наречен руски агент от Рамадан Куруджу (по паспорт е бил Рамадан Рунтов). Той е българи...

Описанието на инвестиционните решения на държавата съвпадна странно с плановете за разширение и развитие на старото въглищно пристанище на ТЕЦ "Варна", представени през лятото от Данаил Папазов, изпълнителен директор и председател на борда на директорите на електроцентралата. Във фирмата, управляваща ТЕЦ-а, акционер е и почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Реално за нуждата от разширяване и модернизиране на пристанище Варна се говори отдавна, но това се предвиди в бюджета едва след като електроцентралата мина в частни ръце през 2018 г. С проекта за каналите ще бъде позволено огромната част от пристигащите товари да бъдат обработвани на частното пристанище, за сметка на държавните терминали - "Варна Изток" и "Варна Запад".

Според в. "Капитал", плановете на Доган за бъдещия порт включват изграждането на пътна връзка от републикански път Варна – Белослав – Девня до северозападния портал на пристанището. За целта е предвиден и мост – надлез над жп линията Варна – София. Общинският съвет в Белослав вече е дал предварително писмено съгласие за утвърждаване на трасе за проектиране на обекта. Предвижда се и създаване на жп връзка, по която да се транспортират контейнери по направленията София и Русе.

Как стана това?

Почетният председател на ДПС придоби мажоритарен дял в ТЕЦ Варна преди две години, след като купи за 3500 лв. дела на сина и дъщерята на Папазов в дружеството "Сигда" - фирмата, купила от ЧЕЗ варненската електроцентрала. През юли Папазов, който е бивш министър на транспорта в правителството на Орешарски и бивш шеф на държавното пристанище Варна, обяви, че интересите на компанията са да развие зърнен и контейнерен терминал, където да обработва зърнени товари, корабни горива, битум, асфалт и олио. Тогава шефът на ТЕЦ "Варна" обяви, че преговарят с фонд, базиран в Лондон, за 50%-но участие в инвестицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Варненски съд отхвърли жалбата на отстранения кмет на район „Приморски“

Дете е с хематом, пропадна в шахта във Варна

Двойки с репродуктивни проблеми ще получат финансова помощ от Община Варна

Пожар в Дом за хора с умствена изостаналост край Варна

Варненско училище забрани телефоните в часовете, но и в междучасията

Варненци вземат нещата в свои ръце: Организират доброволни патрули

Солена глоба за всеки, който наруши кметска заповед на Сирни Заговезни

Приеха бюджета на Варна за 2024 година: Ето за какво дава най-много пари

Откриха мина в морето край Варна

Премахват зелената зона за събота и неделя във Варна. Ето откога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com