Варна ще се сдобие с нови детски градини и най-модерното училище в България

1500
Варна ще се сдобие с нови детски градини и най-модерното училище в България
Снимка: Надежда Георгиева

Скоро морската ни столица ще има най-модерното училище в страната, след построяването на новата сграда на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон". Това заяви пред журналисти кметът на община Варна Иван Портних.

По думите му, работата по изграждането на новата гимназия напредва с бързи темпове, а доста големи фирми от IT сектора вече проявяват интерес към оборудването й. Индикативната стойност на обекта, с технологичното оборудване, е около 12 млн. лв. Кметът заяви, че вече е изготвено техническо задание съвместно с ръководството на гимназията. В момента експертите в Общината обобщават параметрите и необходимата документация, която трябва да бъде изготвена във връзка с подготовка за пускане на обществена поръчка за избор на изпълнител.

Новата модерна гимназия ще бъде изградена на обща площ около 22 декара.

"Голямата ни амбиция е територията, на която са разположение техникумите и новата гимназия, да се обедини и се превърне в един прекрасен образователен кампус. До края на годината бихме могли да преминем през процедурите за избор на изпълнител. Стои въпросът и с финансирането на сградата, тъй като тя е от една страна голяма, искаме от друга страна това да е най-модерното училище, което е изграждано в България. Вече имаме сериозни компании от IT сектора, които отсега декларират участие в оборудването на гимназията. Идеята е там образователният процес да е свързан с най-високите технологии. Ще разчитаме естествено на подкрепа от държавата в реализацията на новата сграда на Математическата гимназия.", заяви Иван Портних.

Кметът съобщо още, че в момента се подготвя строителство и няколко нови детски градини в морския град, като за едната върви тръжна процедура, а за втората до седмици трябва да влезе в сила разрешението за строеж.

"Базата е нещо изключително важно, затова са сериозните инвестиции в образователната инфраструктура. Най-важното са учителите, защото сградите без учителите не могат да доведат до качествено образование за нашите деца. Затова искам да изразя благодарността си към социалните ни партньори за конструктивната работа. Община Варна е една от малкото общини, която с подписването на този колективен трудов договор надгражда предходната рамка, но и националната такава. Образованието е безусловно приоритет номер едно за общината, тъй като децата са нашето бъдеще, най-ценният капитал на града ни, който гарантира развитието му в перспектива.", коментира Иван Портних.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Варненски съд отхвърли жалбата на отстранения кмет на район „Приморски“

Дете е с хематом, пропадна в шахта във Варна

Двойки с репродуктивни проблеми ще получат финансова помощ от Община Варна

Пожар в Дом за хора с умствена изостаналост край Варна

Варненско училище забрани телефоните в часовете, но и в междучасията

Варненци вземат нещата в свои ръце: Организират доброволни патрули

Солена глоба за всеки, който наруши кметска заповед на Сирни Заговезни

Приеха бюджета на Варна за 2024 година: Ето за какво дава най-много пари

Откриха мина в морето край Варна

Премахват зелената зона за събота и неделя във Варна. Ето откога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com