Варненска детска школа по живопис чества 45 години с голяма изложба

1044
Варненска детска школа по живопис чества 45 години с голяма изложба

Школата по живопис, с ръководител Радко Мурзов, отбелязва 45-ия си рожден ден. Юбилейното тържество ще се проведе на 28 април от 18,30 часа в Градската художествена галерия "Борис Георгиев".

Гостите ще видят детските рисунки на вече утвърдени творци на българското изкуство, като Деян Веков, Мира Каланова, Галина Станева, Калина Атанасова, Ирена Димитрова, Веселина и Петя Тръпчеви, Ивелина Ганчева и др. Това са истински шедьоври на изобразителното изкуство, които притежават не само историографска, но и художествена стойност. Школата по живопис е възникнала в недрата на Общинския детски комплекс (бивш Пионерски дом). През годините нейните възпитаници са получили 98 медала и повече от 400 дипломи и грамоти от международни и национални конкурси на детска рисунка. 75 художници с висше образование са направили първите си крачки в нея.

Павлова призовава варненци за търпение заради Аспаруховия мост

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова поднесе извинения и призова за търпение варненци и гостите на гр...

Творбите им са радвали любителите на изобразителното изкуство в десетки страни по света: Индия, Япония, САЩ, Украйна, Русия, Куба, Унгария, Чехия, Аржентина, ЮАР, Полша, Германия, Македония, Китай, Турция, Сирия, Швеция, Монголия. С представителни изложби школата е гостувала по повод 24 май в Лондон, Маями, Санкт-Петербург. С настоящата изложба се правят първи крачки по идея за постоянна експозиция на детското творчество във Варна.

В архива на школата, събиран в течение на 45 години, има 1000 картини. 45 от тях, заедно с други 150 рисунки, ще бъдат дарени на ГХГ "Борис Георгиев", за да станат основен фонд на бъдещия отдел за детско творчество.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com