Варненската белодробна болница е осъдена на фалит

4304
Варненската белодробна болница е осъдена на фалит
Снимка: iStock/Guliver

При сега действащото законодателство варненската белодробна болница е осъдена на фалит, става ясно от справка за паричните й потоци през последните години.

Неслучайно се стига до там, че лекари, медицински сестри, санитари и администрация да не са получавали пълните си заплати от 8 месеца. Не е случайно и че всички обмислят колективна оставка.   

8 месеца без заплати за служителите в белодробната болница във Варна

От 8 месеца работещите в Специализираната болница за лечение на белодробни забoлявания във Варна не са получавали пълните си заплати. У...

Години наред разходите на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания надвишават приходите.  Средната сума на недостига е над 200 000 лева на година.  

Получените средства от здравното министерство за лечение на пациентите с активна туберкулоза и за амбулаторно проследяване са крайно недостатъчни за покриване на издръжката на лечебното заведение. За миналата година например начислените приходи са в размер на 407 000 лева (в това число от МЗ – 356 000 лв.) при 678 000 лв. текущи разходи.  

Впечатление прави стойността на приходите през 2017 г. – 941 000 лева. Тогава обаче едноличният собственик на капитала – община Варна, е отпуснал 586 000 лева на туберкулозната болница, за да покрие свои стари разходи. Тогава постъпленията от МЗ са едва 311 000 лева.

Към онзи момент задълженията, наследени от предходната 2016 година, са били 592 000 лева. С финансовата инжекция от общината голяма част от тях са покрити, но пак са останали 195 000 лева дълг в края на периода, който година по-късно набъбва на почти 400 000 лева.

Благотворителен концерт набира средства за детската онкохематология във Варна

Благотворителен концерт на 21 октомври, събота, ще набира средства за клиниката по детска хематология и онкология към МБАЛ „Св. М...

Основните разходи на болницата са за персонал. За миналата година са изплатени 515 000 лева за заплати и осигуровки.

Със сигурност, предвид и увеличението на минималната работна заплата, този разход, а и не само той ще продължи да расте ежегодно. В болницата работят между 31 и 35 човека  -медицински и немедицински персонал.  

При настоящата ситуация дълговете й, предвид високите разходи и крайно ниските постъпления, ще продължат да набъбват. Контрагентите й ще продължат да запорират сметките й, а тя ще продължава да се задъхва ежедневно.  

Към края на предходната година например декапитализацията на дружеството възлиза на 455 хиляди лева. Установено е, че текущите задължения надвишават сумата на текущите активи с 452 000 лева (в т. ч. 209 хиляди лева задължение към община варна за увеличение на капитала) за годината и със 189 000 лева към края на 2017 г., сочи годишният отчет за предходната година.

Драстични намаления на бюджета за болнична помощ в област Варна

Регионалната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) – Варна алармира за драстично намаления бюджет за болнична помощ в областт...

Ръководството многократно сигнализира за влошеното финансово състояние на дружеството и за иницииране на законодателна промяна в начина на финансиране на лечението на туберкулозно болни пациенти – чрез общински или държавен бюджет. Изпратени са за целта писма до Министерството на здравеопазването през 2018 и 2019 г.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Солена глоба за всеки, който наруши кметска заповед на Сирни Заговезни

Приеха бюджета на Варна за 2024 година: Ето за какво дава най-много пари

Откриха мина в морето край Варна

Премахват зелената зона за събота и неделя във Варна. Ето откога

Тийнейджъри пребиха без причина украински музикант във Варна

Първо по рода си антитерористично учение се проведе във Варна

Безразсъдно шофиране: Със 130 км/ч по оживен булевард във Варна

Варна откупи "Дупка"-та от Гергов. Но по мед и масло ли е всичко?

Варна остава без приет бюджет за 2024г.: От Общинския съвет обясняват защо

Официално: Съдът потвърди отстраняването на районен кмет във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Варна

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...