180 археологически обекта в страната ще получат държавно финансиране за проучвания

1910
180 археологически обекта в страната ще получат държавно финансиране за проучвания

От 430 археологически обекта в страната, кандидатствали за държавно финансиране за проучвания, одобрените са около 180. Общият размер на отпуснатите средства е 1 млн. лв., което е с 50% повече, в сравнение с 2016 година. Това директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов.

Културната институция е кандидатствала с 5 проекта, от които 4 ще получат пари. „Въпреки, че средствата са увеличени с 50 %, обектите, които са кандидатствали през тази година, са били 430. От тях се финансират, макар и частично, защото никой не е получил това, което е искал, около 180 обекта. Разбира се, има региони в страната, където Общините също помагат със средства. Например Община Горна Оряховица в момента е отпуснала средства. С тях колегата ми Илиян Петракиев, който също работи в Регионалния исторически музей във Велико Търново, започна разкопки на крепостта Ряховец“, посочи още Иван Църов, цитиран от "Фокус".

Близо 5 пъти по-малко пари отделя държавата за разкопки от поисканите от археолозите

Един милион лева ще отпусне държавата за редовните планирани разкопки и предварителна реставрация на градежите през археологическо лято...

Той припомни, че във Велико Търново има и археолози от Университета и във филиала на Националния археологически институт, които също вероятно ще получат финансиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com