Демонстрации за реакция при тежки катастрофи впечатлиха ученици от Велико Търново

15148
Демонстрации за реакция при тежки катастрофи впечатлиха ученици от Велико Търново
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

Вчера, 14 ноември 2018 г. от 13,00 ч. във Велико Търново се проведе демонстрация пред ученици от СОУ "Вела Благоева" на специализирана техника и превозни средства на полицията и пожарната, които се използват при тежки пътни инциденти. Демонстрацията е организирана от Обласна дирекция (ОД) на МВР – Велико Търново, сектор „Пътна полиция“, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПЗН) – Велико Търново и Български червен кръст (БЧК). На събитията присъстваха заместник областният управител Ивета Кабакчиева, Марияна Христова от ОД на МВР – Велико Търново, Ангел Янчев - директор на СОУ "Вела Благоева", главен инспектор Станко Лазов  от РДПЗН – Велико Търново и Димитър Русев – директор на Областния съвет на БЧК – Велико Търново.

Представители на отговорните държавни служби направиха нагледно представяне на част от оборудването, което се използва в работата при инциденти и пътно-транспортни произшествия (ПТП) - трион за срязване на предното стъкло; хидравличен цилиндър, който се разпъва и повдига автомобила или част от автомобила, или консрукцията на сграда; защита, която се слага на волана за блокиране на аербека, и предпазва водача и спасителите на място да не пострадат, и други.

Снимка: Младши инспектор Георги Василев от сектор „Пътна полиция“ на МВР - Велико Търново

Младши инспектор Георги Василев от сектор „Пътна полиция“ на МВР - Велико Търново каза за Actualno.com:  „За превенцията на пътно-транспортните произшествия в областта са изготвени планове, на базата на анализи за ПТП по вид, време и място. Предприемат се мерки за засилено полицейско присъствие в района на инцидентите. Чрез явното и видимо присъствие на пътни полицаи на пътя се заостря вниманието на участниците в движението, за да не се допускат пътно-транспортни произшествия. Причините за настъпване на ПТП са няколко – висока скорост, отклонено внимание, както и технически неизправности на автомобилите. Затова следим за тези показатели, а именно – автомобилите да са технически изправни, да са подготвени за съответния сезон с подходящи гуми, стъклочистачки, с оглед предстоящия зимен сезон и с течност за чистачки, за да има добра видимост през стъклата на автомобила, и съответно да се възприемат правилно и ясно сигналите на участниците в движението и пътните органи, които го контролират. Ръководството на МВР във Велико Търново е създало добра организация за сътрудничество в случай на ПТП с институциите за Пожарна безопасност и БЧК, която трябва да продължи, тъй като работи ефективно. Целта ни е да намалим ПТП с пострадали и загинали във Велико Търново и страната като цяло“.

Представените технически средства предизвикаха интереса на децата, които пожелаха да опитат да работят с тях.

В залата за презентации на училището, пред повече от 100 ученици главен инспектор Станко Лазов от сектор „Пожарна безопасност“ представи видеоклипове от реално случили се тежки произшествия, регистрирани на територита на област Велико Търново и реакцита на отговорните служби.

„Видяхте каква е реалността на пътя. Голяма част от вас, когато навършат 17 или 18 години имат огромно желание да вземат шофьорски книжки, в което няма нищо лошо. Само че не забравяйте, че притежанието на шофьорска книжка е преди всичко огромна отговорност, за да избягвате подобни инциденти. Една минута невнимание, една секунда невнимание води до необратими резултати – някои не се прибират повече вкъщи, други остават с травми за цял живот. Така, че когато излезете на пътя бъдете внимателни и спазвайте правилата“ - подчерта г-жа Марияна Христова от МВР – Велико Търново.

На въпроси от Actualno.com, г-н Димитър Русев даде следната информация: „Българският червен кръст си сътрудничи изключително добре с полицията и службата за пожарна безопасност както в областта на превенцията, така и за провеждането на реални спасителни мероприятия при инциденти на пътя. Носим храна и вода, при зимни условия и чай, докато се разчисти пътя и движението тръгне отново. Полезни и търсени сме най-вече през зимата, когато обстановката е най-тежка и температурите са ниски, и когато има тежки пътни инциденти. Всяка година има случаи на Хаимбоаз. Разчитаме на доброволци по общините и лекари, които обучават за оказването на първа помощ. Една от превантивните мерки, които реализираме заедно ще се състои в петък на 16 ноември от 10,00 ч. на ул. "В. Левски", в района на Студентския  стол, където деца от Червения кръст, съвместно със служители на Пътна полиция ще раздават листовки с препоръки към водачите.“

Проявата е посветена на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия  - 18 ноември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Девет милиона лева влизат в Свищов по три проекта

Свищов очаква старта на индустриалната зона през 2024 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Велико Търново