Горна Оряховица е обновена с финансовата помощ на Европейския съюз

3877
Горна Оряховица е обновена с финансовата помощ на Европейския съюз
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

Община Горна Оряховица се отчете пред обществеността за изпълнението на проекта за обновяване на градската среда, който е един от най-мащабните в общинската  инвестиционна програма. Проектът се съфинансира от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие  по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Безвъзмездно получените европейски средства са в размер на 4 789 157,48 лева, национално съфинансиране от Държавния бюджет на Република България е 845 145,43 лева, а финансовият принос от община Горна Оряховица е на стойност 353 801 лв. Така, общата стойност на проекта възлиза на 5 988 104 лв. С тези пари общината си поставя за цел да подобри качеството на живот, както и привлекателността и конкурентоспособността на Горна Оряховица.

Кметът инж. Добромир Добрев и работния екип с ръководител инж. Гергана Тодорова обобщиха резултатите от изпълнението на двугодишния проект на заключителна пресконференция. Те представиха като приключени успешно следните дейности:

  • Реконструкцията на площад “Георги Измирлиев”;
  • Модернизиране на парк “Детски кът”;
  • Изграждането на кръгово кръстовище за безконфликтно преминаване на превозните средства и подобряване движението на пешеходците.

На първо място от общината отчитат подобрения облик на парк „Детски кът“, който е едно от най-предпочитаните места за отдих в град Горна Оряховица. Паркът заема площ от 53 дка, включващи зелени площи, детски и спортни площадки.  Оформена е мрежа от главни, второстепенни и обиколна алеи. Обособени са зони за разходки и социални контакти, за пикник и за активен отдих. В центъра на парка е оформена площадка с фонтан, около който са разположени места за сядане. Изградени са детски площадки, комбинирано игрище, площадка за скейтборд, площадка с уреди за обща физическа подготовка, площадка с фитнес съоръжения, а също и детска сцена. Съществуващите здрави дървета са запазени. Засадени са нови декоративни видове храсти и дървета, цветя и декоративни треви. Инсталирана е автоматизирана поливна система, чието захранване е осигурено от четири вкопани резервоара, които се пълнят с дъждовни отпадъчни води от отводнителните улеи, а при недостиг - допълването им е осигурено от водоснабдителната мрежа. Монтирано е енергоспестяващо парково осветление и е изградена система за видеонаблюдение.

Вторият обект на проекта е централния градски площад „Георги Измирлиев“ с пешеходните подходи към него. Изградени са каскади и сух фонтан, както и инфраструктура за свободна WI-FI зона. В североизточната част на площада е предвидено място за временна търговия и други мероприятия, свързани с обществени активности. В южната част на пешеходната зона е изградена детска площадка. В централната част на площада е оформено място за подвижна сцена за провеждане на културни и спортни мероприятия. Засадени са дървета с малка коренова система и широка корона. Около дърветата са разположени места за сядане, а в оформените зелени площи има цъфтящи растения. Зелените площи са снабдени с поливни системи и капково напояване. Монтирани са пейки, кошчета за отпадъци и перголи, както и три фонтанки за питейна вода. Изградени са рампи, които осигуряват достъпна среда на хора с увреждания. Монтирана е система за денонощно видеонаблюдение.

В централната градска част е изградено кръгово кръстовище с цел подобряване организацията на движение.

Оттук нататък ефектът от проекта и ползите за гражданите ще се оценяват от самите тях.  

Проектът „Обновяване на градската среда в град Горна Оряховица” е изпълнен по договор № BG16RFOP001-1.027-0003-C01 от 24.10.2016 г. между Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в качеството му на Управляващ орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., и Община Горна Оряховица в качеството й на  бенефициент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Девет милиона лева влизат в Свищов по три проекта

Свищов очаква старта на индустриалната зона през 2024 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Велико Търново