Изложба „Настояще и бъдеще за миналото“ бе открита във Велико Търново

2761
Изложба „Настояще и бъдеще за миналото“ бе открита във Велико Търново
Снимка: actualno.com/kamelia.djanabetska

На 18 октомври от 18.00 ч. арх. Донка Колева – представител на дирекция "Култура, туризъм и международни дейности" в община Велико Търново откри изложбата „Настояще и бъдеще за миналото“. Тя събра в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ специалисти по история, паметници на културата, архитекти, изследователи, общественици и общински служители, работещи за наследството от културни ценности, които са носители на историческа памет, национална идентичност и имат научна или културна стойност.

„Всяка година допринасяме за популяризирането на добри практики за опазването и закрилата на културното наследство на България . Тази година във Велико Търново представяме опита на Балчик и Горна Оряховица" – каза за Actualno.com Светла Стефанова, управител на Областния информационен център във Велико Търново.

Експозицията на Исторически музей – Балчик „Храм на Понтийската майка на боговете Кибела“ бе представена от Радостина Енчева – директор на музея и заместник ръководител на археологическото проучване, финансирано от Община Балчик. Тя подчерта, че храмът на Богинята майка е единственият открит, добре запазен и с толкова движими паметници на Кибела елинистичен храм не само в България, но и на Балканите.

Храмът е строен през елинистическата епоха в периода 280-260 г. пр. Хр. Съществува като действащ храм до 378 г., когато е разрушен от пожар, възникнал при набезите на готите. В продължение на 700 години в него са се извършвали ритуали и след въвеждането на християнството като религия. Открит е през м. април 2007 година в крайбрежната зона на град Балчик, след което е проучен и изучен от екип от археолози от Варна и Балчик.

„След проучванията на храма, с помоща на фондация „Америка за България“ са финансирани ремонт на залите, ново осветление, витрини и реставрация на малка част от находките", заяви Енчева.

а съжаление, сега храмът се руши и от държавата зависи той да бъде възстановен, всички скулптури и надписи да бъдат в него, и да стане следващата туристическа атракция на България“ – допълни тя.

В дискусиите стана ясно, че търновски майстори са правили временното защитно покритие.

Възможности за укрепването и превръщането на този единствен по рода си храм на Кибела у нас в туристическа атракция с национално значение има по Оперативна програма „Региони в растеж“, която предоставя средства за това.

Снимка: Статуя на Кибела

Фотосите от изложбата показват, че откритите изображения на Майката на боговете – Кибела са много. Тя е изобразявана с дълго наметало, седнала на трон и държаща жезъл в лявата си ръка, а до нея лежащ лъв. Кибела олицетворява всичко живо на Земята, силите на природата и нейното плодородие, покровителка на планините.

Снимка: Статуята на бог Дионис, промоционален клип за региона Балчик - Мангалия

Днес храмът на Кибела е обявен за Национален паметник на културата. Включен е в промоционалните видеоклипове за представяне на регионалното културно наследство по проект "Представяне на регионалното културно наследство в 3D - ARCH 3D", реализиран от Община Балчик, в качеството на водещ бенефициент, в партньорство с Община Мангалия, финансиран по програмата Interreg V-A Румъния-България.

Повече за проекта можете да научите тук: http://www.interregrobg.eu/en/15-2-1-065-advertising-of-regional-cultural-heritage-in-3d-arch-3d.html.

Снимка: Експозицията на Горна Оряховица

Експозицията, представяща опита на Горна Оряховица за крепостта Ряховец включва 20 табла, на които е изобразено развитието на проучванията и писмените източници за крепостта. От тях научаваме, че първият изследовател на крепостта е Константин Иречек, който локализира нейното местоположение, а през 1910 г. Карел Шкорпил съставя първия й план, като я нарича „Кале на пещерите“. Той определя важното значение на крепостта предвид ключовата й роля за отбранителната система на столичния Търнов.

Снимка: Момент от откриването на изложбата

Изложбата  съпътства едноименния международен форум за опазване на културно-историческото насредство, който се провежда на 18 и 19 октомври в конферентната зала на хотел „Премиер“ във Велико Търново със съорганизатори Областен информационен център, Асоциацията на общини със селища и територии на културно-историческо наследство, Община Велико Търново и Туристически информационен център "Царевград Търнов".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com