Кметът на Горна Оряховица: Бяхме некоректно извадени от програмата за чист въздух, но справедливостта възтържествува

8762
Кметът на Горна Оряховица: Бяхме некоректно извадени от програмата за чист въздух, но справедливостта възтържествува
Снимка: Община Горна Оряховица

В края на юни месец община Горна Оряховица спечели делото срещу МОСВ за това, че не бе допусната да участва в програмата за подобряване качеството на въздуха на ОП „Околна среда“. С това решение ВАС отмени насоките за кандидатстване по програмата в частта „Допустими кандидати“. Осъди МОСВ да плати на общината 8170 лева за разноски и указа на административния орган да включи общината в тази програма. С допълнителното й включване тогава се смяташе, че са в риск отпуснатите 111 млн. лв. на другите седем общини – Бургас, Видин, Монтана, Димитровград, Смолян и Столична община. Оказа се впоследствие, че вече са реализирани икономии по програмата, от които ще се финансират съответните дейности в Горна Оряховица. Тогава кметът получи покана да кандидатства за финансиране. По тази и други теми потърсихме за интервю кметът на общината Добромир Добрев

Г-н Добрев, спечелихте делото с МОСВ за подобряване качеството на въздуха в Горна Оряховица и получихте покана да подадете проект, на какъв етап е процедурата ви?

В петък получихме писмо от МОСВ - покана за сключване на договор. В момента оформяме документите. Мисля, че до края на годината ще имаме сключен договор. Трябва доста бързо да наваксваме спрямо останалите общини. Надявам се комуникацията, която имаме на този етап, и с екипа, с който работим, ще наваксаме без проблеми.

Каква е сумата, която ще получите, и колко домакинства прогнозно ще бъдат облагодетелствани?

Около 8 млн. лева е приблизителната стойност на целия проект - за управление, за монтаж, демонтаж и др. Ние, понеже искаме да обхванем повече домакинства, ще дадем възможност за трите вида отопление - пелети, газ и електричество. По-голям брой може би ще заложим на пелетното отопление, за да може максимален брой хора да се възползват, защото, ако заложим повече на газ, ще обхванем под хиляда домакинства. Референтните стойности там са много по-високи.

Какво ви костваше това дело като разходи, енергия, негативи и в крайна сметка позитиви, разбира се?

Вижте, когато крайният резултат е добър, не искаме да се връщаме назад и да гледаме негативно. Удовлетворени сме, естествено, от победата, която извоювахме. Много колеги в началото ни казваха, че тази битка ще е с лош край, но адвокатският екип и служителите, които работеха от общината, бяха на мнение, че ние сме си в правото и трябва до последно да търсим справедливо решение. Ние бяхме некоректно извадени от програмата и стана като в приказките - доброто възтържествува.

Сигурно колегите ви от другите седем общини са ви гледали изпод вежди, защото с вашето дело поставяте в риск техните проекти за 111 млн. лева общо?

Естествено, водили сме много дебати. Коментирали сме си, ако те бяха на моето място, как щяха да постъпят. Естествено, с някои от общините имаше напрежение, но в крайна сметка ние сме кметове на гражданите и трябва да защитаваме всичко, свързано с техните права и интереси. По-голямата част, да не кажа всички, влизаха в това мое положение. Нямаше такъв голям негативизъм или злоба срещу тази наша жалба. Въпросът е оттук-насетне ние да защитим максимално бързо това, което отстояхме като постижение и да го реализираме в действителност.

Пуснали сте вече изпреварваща поръчка за изследване нагласите за подмяна на печките с дърва и въглища с екологично чисто отопление, за да печелите време ли?

Точно така, защото сроковете ни ще са същите като на останалите общини, няма да се съобразят с това, че ние доста по-късно ще сключим договор.

И какъв е срокът?

Реално след подписването на договора до 31-ви май трябва да извършим подготвителните дейности с обследването на брой домакинства, брой и вид уреди, за да пуснем поръчката за доставка и монтаж на устройствата. Ако всички върви както трябва, в началото на следващата година ще пуснем декларации, които гражданите трябва да попълнят и до март-април да имаме точната бройка на отоплителните уреди. Реално срокът е 21-ви декември 2023 година, както и на останалите общини, за приключване на проекта.

Обмисляте ли опция за по-спешно възлагане на поръчки - с покани или с пряко възлагане, предвид това, че трябва да догонвате ускорено общини, започнали преди 2-3 години работа по тези проекти?

Аз съм на мнение, че не трябва да се предизвиква съдбата. Ако се стигне до обжалване, ще търсим съдействие от Управляващия орган за нещо такова, но това е рискът, който поемаме. Надявам се всичко да върви добре и да не прибягваме до такива решения, защото едва ли за община Горна Оряховица някой ще направи компромис с обжалването по Закона за обществените поръчки. Още повече и последващият контрол, който управляващият орган ще упражни по тази програма.       

Стартирали сте поръчка за парцеларен план и идеен проект за северен обходен път на Горна Оряховица, какви са параметрите на обекта и с какво той е важен за града?

Това наистина е много важен проект. Нашата основна цел е след реализирането на магистрала Хемус по северната граница на нашата община да се изведе целият товарен трафик от селата Първомай и Поликраище, от индустриалната зона на Горна Оряховица, Лясковец и съседните общини, които на този етап се включваха в съществуващото трасе София - Варна. През тези села върви в момента първи клас път от Русе към турската граница. Но когато се направи магистрала Хемус, през Първомай и Поликраище ще се включи и софийският трафик, което тотално ще натовари трасето. Ние искаме изпреварващо да решим този проблем, като проектираме трасе, което няма да засегне нито едно населено място. Горна Оряховица ще извежда целия тежкотоварен трафик извън населените места и извън града. Затова още миналата година, когато определяхме бюджета, предвидихме средства точно с тази цел. За да се изгради един нов път, има много тежки процеси и документация, може би и отчуждителни процедури. В рамките на 2-3 години искаме да подготвим идейния проект, отчуждителния процес и техническата документация. Имаме възможност чрез плана за устойчиво развитие да се компенсира изграждането на този път заедно с интермодалния терминал и индустриалния парк, който гласим в северната част на града. Това ще бъде основният аргумент за изграждането на този път.

Колко би могло да струва всичко това?

Не мога да ви кажа засега. Имаме някакви прогнозни стойности в предпроектните проучвания. Дължината на трасето ще е над 11 км. Другата възможност за финансиране е по оперативните програми, където община Горна Оряховица е ниво 3 - част от тези 39 града, които могат да инвестират в довеждаща инфраструктура за индустриални зони.  

Докъде стигнахте в изграждането на кризисен център за жертви на насилие?

Надявам се в края на годината, началото на следващата да приключим. Почти към края сме, с оформяне на вертикални планировки. Самата услуга, която сме планували заедно със социалното министерство е в късната пролет - април-май да започне да функционира. В сградата текат довършителни работи.

Кои проекти ви останаха за изпълнение от ОП „Региони в растеж“ и кои изградихте?

Мощи на Свети Пантелеймон пристигнаха в горнооряховския храм "Свети Три Светители" (СНИМКИ)

В деня на Свети Пантелеймон частица от неговите мощи пристигнаха в църквата "Свети Три Светители“ в Горна Оряховица. Те бяха доне...

Мога да се похваля, че в максимална степен усвоихме финансовия ресурс, предназначен за общината. Към края сме на абсолютно всички проекти. Един по градска среда, който ще приключи в края на годината. До средата на следващата година ще приключим и най-късно започналият проект - за летния театър. Той е доста сложен като обект. Хубавото е, че материалите са договорени по-рано, на предишните цени, което ще ни позволи да завършим обектите. Много колеги се оплакват, че стартирани процедури с проектна документация отпреди 3-4 години едва ли ще могат да бъдат завършени, защото заради ръста в цените на материалите не излизат сметките на самите изпълнители. Накратко обектите, които завършваме, са кризисният център с бюджет от около 1,5 млн. лв., градската градина - с около 1,7 млн. лв., цялостна реконструкция на летния театър "Братя Грънчарови" - с около 3,2 млн. лв. Общият ресурс на програмата беше около 20 млн. лева, но имаше санкции от 6% и станаха над 15 млн. лв.

Подновени са археологическите разкопки на средновековната крепост „Ряховец“, как успяхте да осигурите средства за целта?

Всяка година отделяме от общинския бюджет, макар и малка сума, за разкопки - вече пета година. Министерството на културата също се включва, както и училищата, с които имаме партньорство в разкопките. За съжаление не можахме да финализираме този проект в предходния програмен период. За консервация на тази крепост и развитието й като туристическа дестинация в следващия период ще бъде един от водещите ни проекти.

Как се справя общинската болница с предизвикателството Ковид-19? 

Мога да кажа, че на доста добро ниво. След болницата във Велико Търново тя е една от водещите, през която са минали най-много болни от Ковид-19. Чест прави професионализмът на доктори, медицински сестри и обслужващ персонал, които работят в тези тежки условия. Ние като община всяка година отделяме немалък бюджет за модернизация и реновиране на отделения. Един проект, който очакваме да се случи по договор с МЗ, е за реновирането на инфекциозно отделение в ковид-сектор с около 320 000 лева. Имахме спечелен проект по бедствия и аварии от началото на годината на стойност около 800 000 лева за реновиране на покривното пространство на детско отделение плюс реновиране на самото отделение. Работим много добре с една холандска неправителствена организация, чрез която миналата година осигурихме около 250 електрически легла. Финансираха транспорта и сменихме леглата в цялата болница.    

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Пламнал пожар заради нощна лампа: Възрастна жена е с изгаряния

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com