Международна научна конференция "България, българите и светът" ще се проведе във Велико Търново

5708
Международна научна конференция "България, българите и светът" ще се проведе във Велико Търново
Снимка: actualno.com/kamelia.djanabetska

Конференция "България, българите и светът" ще се проведе от 26 до 28 октомври във Велико Търново под мотото „Владетел, държава и църква в Следновековните Балкани“. Откриването ще се състои от 10.00 ч. на 26 октомври 2018 г. в аулата на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, а пленарните заседания ще се пренесат в институт „Конфуций“ (Корпус 5 на ВТУ). Тя е организирана в чест на 60-годишнината на професор доктор Пламен Павлов. Заявено е участие от учени и изследователи от Македония, Сърбия, Полша, САЩ, Русия, Казахстан, Татарстан, Украйна и България. Входът е свободен.

Темите, които ще бъдат обсъждани на конференцията, са свързани с историята на Първото българско царство, новите „тъмни векове“, средновековния Търновград, старобългарската култура, битие и слово, църковната политика на Византия и византийското влияние в региона. Организаторите поставят акцент на българите през средните векове, за чието появяване в Европа историческите извори разказват:

„ТОВА Е НАРОДЪТ, който преди тебе имаше всичко, което е пожелавал... който е придобивал благородството с кръвта на неприятеля, у който бойното поле прославя рода... Те са народът, комуто преди битката с тебе не се е случвало да срещне противник, който да му устои… тях не са поставяли в затруднение, както трябва да се очаква, нито планинските масиви, нито изпречилите се реки, нито липсата на храна... По-рано българите вярваха, че светът е открит за тях, а сега виждат, че за тях е затворена само онази част от земята, която пазиш ти, Теодорих... сблъскваха се два народа, на които бягството никога не беше помагало в сражение, и готите, и българите са учудени, че се намират люде, подобни на тях и че виждат в човешкия род противник, равен на себе си.“

Из „Похвално слово за крал Теодорих“, V век

Познаването на миналото е основа за бъдещето, то дава на младите здрав смисъл за съществуването. От историята може да се черпи сила, енергия и упование за дейност и творчество.

С този именно интерес е свързан животът и творчеството на Пламен Павлов. Роден в с. Пейчиново, Русенско на 12 юли 1958 г., той завършва средното си образование в гр. Русе, а след това и специалност „история“ във  ВТУ„Св. св. Кирил и Методий“. Днес, професор Пламен Павлов е признат учен, доктор по история, дългогодишен преподавател по история на Византия и средновековните балкански държави във Великотърновския университет, и почетен гражданин на Велико Търново.

Снимка: Професор Пламен Павлов

Научните му интереси са в областта на историята на Византия и Балканите, средновековната българска история, средновековните номади, българите в чужбина, историята на старобългарската литература. Има над 300 научни и научно-популярни публикации в български и международни издания. Автор е на статията Васил Левски – творецът на нашата Свобода, публикувана в сп. „Дебати“ на 18.02.2018 на книгата Асеневци / Asen Dynasty, издадена на български и английски език от "Класика и стил" през 2018 г. в София, на монографията „Княз Пресиан ІІ (Последният владетел на Първото българско царство и претендент за византийския престол), публикувана от издателство “Шибилев” през 1993 г. в Стара Загора, на научната брошура „Борбата на българите против византийското владичество и въстанието на Петър и Асен , издадена от ВТУ “Кирил и Методий”през 1985 във Велико Търново и др. Името му е свързано и със заглавията „Кратка история на България“, „История на българите“, „България – люлка на европейската цивилизация“, „Българи светци“ и много други. Съавтор е на лекции по българска история, учебници, учебни помагала и книги за учителя по история и цивилизация. След 1992 г. преподава и в университетите в Пловдив, Шумен, Варна и др. Научен секретар е на Трудове на ВТУ по история в периода 1987 – 1991 г. и на сп. „Епохи“. Редактира и пише отзиви за редица научни издания.

В периода 1998 – 2002 г. Пламен Павлов е председател на Държавната агенция за българите в чужбина и активизира връзките между българите и техните организации по целия свят, и най-вече с Украйна, Молдова, Румъния, Македония, Албания, Гърция, Чехия, Западните покрайнини. Обществената му активност е насочена към утвърждаването на единството на българската нация и развитието на връзките й с нейните общности извън границите на съвременната държава.

Работи също като сценарист и консултант на документални филми, посветени на българската история и на съдбата на българите в чужбина за БНТ, „Евроком“, „Скат“ и др. От м. юни 2003 г. е автор и водещ на предаването за история и култура „Час по България“ на телевизия „Скат“.

Гражданската ангажираност на професор Павлов е свързана с дейността му на съпредседател на „Асоциация Световна България“ от 2002 г., дописен член на БАН и председател на кръг „Будител“ от 2010 г., и председател на новия Център за медиевистични изследвания във Великотърновския университет от 2016 г.

В резултат на своята научно-изследователска, популяризаторска и приложна дейност, професор Пламен Павлов е сред утвърдените български историци и се ползва с национално и международно признание.

Снимка: Корпус 5 на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“

Организатори на международната конференция са Исторически факултет и Центъра за медиавистични изследвания при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Девет милиона лева влизат в Свищов по три проекта

Свищов очаква старта на индустриалната зона през 2024 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Велико Търново