Нова 7-етажна сграда за 7,7 млн. лв. ще строи болницата във Велико Търново

6770
Нова 7-етажна сграда за 7,7 млн. лв. ще строи болницата във Велико Търново
Снимка: МОБАЛ - проект

Нова болнична сграда на седем етажа за 6 439 297 лв. без ДДС (или 7,7 млн. лв. с ДДС) смята да построи МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

Корпусът ще е от западната част на главната болнична сграда, амежду двете ще се минава чрез топла връзка. В нея ще бъдат прехвърлени отделенията, които в момента се намират в т.нар. Стара болница, която е на 5 километра от основния стационар. Така лечебната дейност на здравното заведение ще бъде събрана на едно място.

Строително-монтажните работи ще бъдат разделени на два етапа. Първият - с прогнозна стойност 3 897 491 лева, е обезпечен със собствени средства на болницата от продажбата на недвижим имот.

Вторият етап – за 2 541 805 лева, ще бъде реализиран след като лечебното заведение осигури финансиране. Целта е да се слеят база 1 и база 2 на лечебното заведение.

По задание на здравния министър от август 2015 г., като основен акционер в болницата е бил изготвен план за оптимално управление на имотите на дружеството. В него дълготрайните материални активи  са разделени на оперативни (пряко свързани с предмета на дейност) и неоперативни.

Съставна част на този план е предлагането на процедура за всеки от неоперативните имоти - продажба, наем, учредяване на ограничени вещни права и др. Изработена е и програма за инвестиране на получените от реализирането им средства.

Така, по настояване на основния акционер, Съветът на директорите на МОБАЛ през 2016 г. приема план, в който са описани два неоперативни имота, силно влияещи на негативните икономически резултати на дружеството. Единият от тях с площ от 18 706 кв. м., а другият - 1 450 кв. м.

„Приходите от тяхната продажба са начин за финансиране сливането на двете бази на болницата – База I /Нова болница/ и База II /Стара болница/, които са на отстояние 3 км. една от друга – АГО, травматологично, неврологично, неонатологично и инфекциозно отделение. При преструктуриране на сградния фонд, т.е. съсредоточаване дейността на дружеството само в База I, чрез направата на новопостроена сграда с РЗП от 4 500 кв. м., икономията на средства за една година ще бъде в размер на поне 477 981 лв. Освен това, ежегодно за минимална поддръжка на неоперативните имоти, лечебното заведение изразходва 45 100 лв“, се сочи в тогавашния анализ на МОБАЛ.

Преместването на отдалечените отделения според анализа ще доведе до икономия на около 400 000 лева годишно от транспорт, поддръжка и заплати, които могат да се използват за увеличение но фонд „Работна заплата“ и техническо обновяване.

Ръководството на областната болница многократно е обяснявало спешната необходимост от сливане на двете бази .

През август месец 2016 г. болницата получи разрешение от Министерския съвет да обяви процедура за продажба на неизползваема сграда – недовършен от 30 години хирургически корпус и незастроен имот до нея.

Имотите са били продадени за 5 027 000 лева, става ясно от Годишния финансов отчет на дружеството за 2016-та година .  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com