Община Велико Търново награди 54 отличници за 24 май (СНИМКИ)

27295
Община Велико Търново награди 54 отличници за 24 май (СНИМКИ)
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

На общоградско тържество по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, кметът на Велико Търново - Даниел Панов връчи награди на 54 зрелостници от великотърновските училища за постигнат отличен успех в процеса на придобиване на средно образование.

С най-високото отличие, наградата „24 май“ бе удостоена Десислава Димитрова от Старопрестолната гимназия по икономика, след решение на великотърновския общински съвет. Тя получи лентата „Отличник на община Велико Търново“, грамота и левовата равностойност на 1 000 евро парична награда.

Десислава Димитрова  благодари на своите учители, на семейството си и на общината. Тя пожела на всички млади хора да не спират да вярват в себе си и да продължават да се развиват.

Нейна подгласничка е Радослава Игнатова от Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“.

Лентата „Отличник на община Велико Търново“ получиха още 52-ма абитуриенти, завършили с отличие своето средно образование. Това са Мирослава Дончева и Лъчезар Димитров от Старопрестолната гимназия по икономика, Стефка Стойкова и Адриан Коцев от СУ „Емилиян Станев“, Деяна Пантелеева, Константина Иванова и Пламена Любенова от Професионална гимназия по строителство, геодезия и архитектура „Ангел Попов“, Деница Цанова от Спортно училище – Велико Търново, Светослав Любомирски, Владислава Матеева, Мариан Кожухаров, Мила Ангелова, Мила Тодорова, Антон Танев и Ана-Мария Антонова от Частна профилирана гимназия при Американски колеж „Аркус“,  Калина Хаджиниколова, Пламена Петрова, Валя Варнева, Таня Сейкова, Димитър Иванов, Виктория Маринова, Валентин Колев, Даниела Атанасова, Евгени Игнатов, Християна Атанасова, Милена Илиева, Преслава Великова, Елица Бонева, Мария Тачева, Йоана Милева и Венелина Колева  от Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“, Антония Пушкарова, Надежда Садинова, Маринела Славова, Мирослава Радославова, Християна Цачева, Адриан Серафимов, Мариана Миланова, Йоанна Цолова, Марина Дагова, Йоана Йорданова, Саша Йонова, Василия Стоичкова, Михаела Славчева, Симона Хинова и Калина Цветкова от Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, Деница Димитрова, Иванета Пейкова, Мине Алиб, Михаела Папазова, Надежда Иванова и Пламена Петева от Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“.

Пред присъстващите на официалната церемония бяха обявени и имената на  педагозите, получили наградата „Св. Патриарх Евтимий“ в категорита „Учител на годината“ от конкурса на Синдиката на българските учители, а именно д-р Северина Величкова от Детска градина „Райна Княгиня“, Сребринка Минчева-Лакова от Средно училище „Емилиян Станев“ и Цветомила Драганова от Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“. В категорията „Колектив на годината“ с наградата са удостоени Детска градина „Първи юни“ и ОУ „Неофит Рилски“ - гр. Килифарево. Наградата „Култура“ в категорията „Ярки постижения в областта на изкуствата и културата“ бе присъдена на актьора Милен Иванов, а в категорията „Творчески дебют“ - на журналистката и писателка Елена Чамуркова.

Във Велико Търново празникът започна с шествие от площад „Велчова завера“ до сградата на общината. В него участваха деца, ученици и учители, отец Славчо – ръководител на църковното училище, студенти и преподаватели от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и НВУ „Васил Левски“, военният оркестър, „Биг Бенд Велико Търново“ и „Джуниър Биг Бенд“ към СУ „Емилиян Станев“, творци, дейци на културата и изкуството, жители и гости на града.

Участниците в шествието бяха посрещнати от кмета Даниел Панов. Сред официалните лица на тържеството бяха народни представители, директори на общински дирекции, представители на Общинския съвет, ректорът на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов и др.

Тържествената програма пред общината бе открита с химна на светите братя равноапостоли, изпълнен от „Биг бенд Велико Търново“.

На откритата сцена прозвуча стихотворението „Родна реч“ от Ран Босилек в изпълнение на Паола Раянова.

Празнично слово произнесе кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той отбеляза, че 24 май е най-българският празник. „Само ние, българите, почитаме така нашата писменост, култура, просвета и духовност. Ние имаме своя песен, която по сила се мери с националния ни химн. И това е българският всеучилищен химн, започващ с думите „Върви, народе възродени“, подчерта градоначалникът. Той се обърна към децата и учениците с думите: „Буквите са извор на знания. Те ще ви разкрият пъстротата на света, ще ви помагат да бъдете по-добри, да мечтаете и постигате целите си. Но най-важното е да се гордеете с нашия град и държава – Велико Търново и България“.

Според Даниел Панов, 24 май е един от онези велики дни, които ни обединяват. „24 май ни напомня, че каузата България, че доброто на българския народ трябва да са над всичко. И това трябва да го знаят и политиците, и когато са в Европа и по света, да говорят с добро за Отечеството“, каза в заключение Панов.

Празничен благослов отслужи великотърновският митрополит Григорий. Той призова да не забравяме тези дати: „14 февруари – Успението на Свети Кирил не е ден на Свети Валентин, това са измислици на търговците. Свети Валентин е на 6 юли. 14 февруари е ден на Свети Кирил. 6 април е ден на Свети Методий. 11 май е ден на двамата братя Светите Кирил и Методий заедно. 27 юли е ден на Светите Седмочисленици, сред които е и Свети Климент, чиито букви ние четем и чиито букви потребяват чак в далечна Монголия и други страни. Кои са тези Седмочисленици - Кирил и Методий, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.“

Празничното хоро поведоха танцьорите от детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Българче“.

От 12.00 часа в ритуалната зала на общината се проведе среща на кмета Панов с дейци на образованието и културата. В своето обръщение, той им пожела Бъдете такива, каквито сте. Правете това, което ви харесва, за да може по-лесно да се възприема от нашите деца. Училището е техният втори дом, в който получават не само знания, но и любов, обич и най-вече доброта.“

По традиция, на срещата бяха връчени старопрестолни грамоти за високи професионални успехи. Носители станаха отличените в Двадесет и втория национален конкурс на Синдиката на българските учители през 2019 г., а именно д-р Петя Белева-Димитрова от Основно чилище „Христо Смирненски“ – с. Самоводене, Дияна Стойчева от ДГ „Здравец“, инж. Розалина Стефанова от ПГЕ „Ал. Попов“ и Искрена Станчева от Основно училище „Христо Смирненски“ – с. Самоводене.

24 май е – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден в България се отбелязва националният ...

В чест на 24 май бе прожектиран аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Ето и още снимки от празничното честване на 24 май 2019 г. във Велико Търново:

Празник събра децата на Тетевен в навечерието на 24 май

В навечерието на празника на българската писменост и култура 24 май площад „Сава Младенов“ стана арена на красив детски пра...

Три тролейбуса в Стара Загора ще бъдат с променен маршрут за 24 май

Заради празничното шествие по случай 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, от община Стара Загора ...

Кметът на Каварна събра педагози и културни дейци за 24 май

По повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, кметът на Каварна Нина Ставрева покани учител...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Девет милиона лева влизат в Свищов по три проекта

Свищов очаква старта на индустриалната зона през 2024 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Велико Търново