Община Велико Търново ще подпомогне близо 500 домакинства за екологични отоплителни системи

4129
Община Велико Търново ще подпомогне близо 500 домакинства за екологични отоплителни системи
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

През следващите шест години, до 2 октомври 2024 г., община Велико Търново ще участва в изпълнението на интегрирания проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ в качеството си на асоцииран бенефициент. Координиращ  партньор по проекта е Столична община, а другите партньори са неправителствената организация Клуб „Икономика 2000“ и общините Бургас, Монтана, Русе и Стара Загора.

Общият бюджет на проекта е 16 666 266.00 евро, като по-голямата част от средствата в размер на 9 999 760.00 са принос от Европейския съюз чрез Програмата за околната среда и действията по климата (LIFE).

Велико Търново е един от двадесет и четирите градове в България с прекомерно замърсяване на въздуха от прахови частици, генерирано главно от отоплението и транспорта, напоследък и от провежданите ремонтни дейности на градската инфраструктура.

Замърсяването на въздуха с фини прахови частици с диаметър по-малък от 10 микрона (ФПЧ10) е най-големият проблем за качеството на въздуха в града, населяван от 68 780 жители и посрещащ 337 706 туристи по данни на НСИ към 31.12. 2017 г. Освен това, средно около 18% от гражданите са изложени на атмосферно замърсяване с по-малки фини частици (ФПЧ 2.5) по данни от проекта. Общината е разработила своя Програма за управление на качеството на атмосферния въздух за периода 2015 -2020 г., с която цели намаляването на емисиите и достигане на установените норми за фини прахови частици в атмосферния въздух.

Специално за Actualno.com главният еколог Зорница Кънчева подчерта значението на интегрирания проект за изпълнението на екологичните и климатичните цели, заложени в общинската програмаОчакванията  са проектът да допринесе за намаляване със 160 тона на фините прахови частици (ФПЧ), изхвърляни всяка година в атмосферата на шестте общини и още 3700 тона/год., в резултат от прилагането на допълнителните мерки.

Дейностите на община Велико Търново за периода на проекта възлизат на 921 355.60 евро, като 60% от тях или 552 813.36 евро е финансирането от европейския бюджет, а 40% или  368 542.24 евро са средствата от общинския бюджет. С тези средства ще се осигури възможност за подмяна на отоплителните системи на близо 500 домакинства на територията на град Велико Търново, ще се доставят две нови стационарни станции за измерване показателите за качество на атмосферния въздух, които воследствие да бъдат включени в Националната система за мониторинг на околната среда и информацията ще се публикува на уеб-сайта на общината, ще се направи анализ на действащата Програма за управление на качеството на атмосферния въздух и предложения за новата програма, и ще се подобри капацитета на администрацията за управление на качеството на въздуха.

Конкретните стъпки  в изпълнението на проекта до края на настоящата година са свързани с безплатната подмяна на старите печки на твърдо гориво на 70 домакинства с отоплителни системи на пелети или газ – стана ясно от дадената пресконференция в общината по-рано днес. Това ще се осъществи на базата на социологическо проучване сред населението на града. „Ще бъдат изследвани и най-замърсените зони, които по неофициални данни са кварталите „Акация”, „Асенов” и „Варуша” – обясни Зорница Кънчева.

Целите на община Велико Търново и нейните партньори са насочени както към подобряването на качеството на въздуха в обхванатите от проекта проблемни градове, така и към повишаването на осведомеността и създаването на добре информирана общност от граждани и неправителствени организации, която да бъде партньор, опонент и коректив на администрацията по отношение на качеството на въздуха.

Друга програмна мярка за чист градски въздух е миенето на улиците. За тази цел са определени средства в общинския бюджет, а общинското предприятие "Зелени системи" е изготвило график за пролетно и есенно измиване, като предварително от 28 януари и от 29 юли 2019 г. се извършва ръчно почистване на пясъчните натрупвания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Девет милиона лева влизат в Свищов по три проекта

Свищов очаква старта на индустриалната зона през 2024 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Велико Търново