Порои и градушки удариха свирепо Свищовско и община Левски

4267
Порои и градушки удариха свирепо Свищовско и община Левски
Снимка: Pixabay

193 литра на квадратен метър - толкова дъжд се е изсипал вчера (20 май) само за 10-15 минути в ловешкото село Дерманци, съобщи Анастасия Стойчева, дежурният синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология, цитирана от БНР

Освен дъжд, и градушка е паднала в Дерманци - с размер на градовите зърна 1,5-2 сантиметра.

Градушка в Монтана, дъждовете се местят на изток

Най-много валежи от дъжд са отчетени в Монтана - 5 л/кв.м., паднала е и градушка. Това съобщиха за „Фокус“ от Националния и...

Десетки къщи пострадаха в няколко села в община Свищов. За четири дена регионът пострада сериозно за втори път. Отново е прекъсната железопътната линия между Свищов и Левски. Нанесени са значителни материални щети на пътната инфраструктура, няма бедстващи хора. Село Морава отново е от най-засегнатите, разказа кметът Георги Георгиев, цитиран от БГНЕС: "20 минути го засякох падаше град, примесен с обилен дъжд и докато дойдох на центъра, видях, че по тази улица, която се намира в дясната страна, тръгна река".

8 пътници са били евакуирани от пътническия влак между Левски и Свищов. Хората са извозени с коли на община Свищов до домовете си. Пострадали са десетки имоти, споделят местните: "Голям дъжд с градушка примесен, направо адът се отприщи. Ниви под вода, жп прелезът и той отвлечен. Всичко е убито, чушки, домати. Асфалтът всичкият е изринат, нямаме асфалт вече. Имам наводнени площи с царевица. Около 90 декара. Нямам застраховка".

Вътрешният министър Младен Маринов и министърът на земеделието Десислава Танева, заедно с директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, тази сутрин ще пристигнат в Свищов за да направят оглед на пострадалите селища.

Градушки унищожиха земеделските посеви на четири землища в община Левски и в монтанското село Горна Вереница.

Описват щетите след градушката в Новозагорско

Започна описването на щетите след бедствието в Новозагорско. Градушката унищожи над 25 000 декара посеви в региона. Загубите на стопани...

Силна буря с градушка отново падна и в района на община Левски. Няма бедстващи хора. Напълно унищожени са земеделските насаждения на четири землища. Кметът на Левски резюмира ситуацията така: "Бедстващи хора няма. Прекъснати бяха комуникациите навсякъде, но общо взето токът е възстановен. Трябва да се разчистят пътищата в Асеновци, където бурята е помела дървета. Силна градушка, отново са на сто процента занулени четири землища - на Левски, на Асеновци, на Аспарухово, на Козар Белене. Говорих със земеделци, нивите са все едно сега са изорани. Всичко е на земята, сто процента. Много е тежка картинката за пореден път".

В късния следобед силен дъжд и продължителна градушка, с големината на орех на места, падна над град Левски и селата Асеновци, Козар Белене и Аспарухово.

Комисия тепърва ще оценява щетите: "Смятам, че тази Агенция за борба с градушките, която преди седмица говореше за атакуване на градоносни облаци със самолети, не знам къде беше този път. Това се случва в цяла Северозападна България. Общината ми поредна година е, как да кажа, занулявана като земеделие и като икономика", добави Александрова.

Отговорът относно борбата с градушките е, че облаците са се образували много бързо и реално не е имало време да се стреля с ракети, защото е безсмислено при вече формиран облачен фронт.

Силна градушка удари Карлово, Нова Загора и АМ "Тракия"

Градушка от ледени късове с размер на орех удари Централна България. Засегнати са Карлово, Нова Загора и Котел, съобщава Нова телевизия...

Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология прогнозират, че постепенно облачността ще намалява и сутринта ще бъде незначителна. През деня ще преобладава слънчево време. След обяд над източните и планинските райони ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Максималните температури ще са между 22 и 27 градуса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com