Посланик Наргиз Гурбанова и кметът Даниел Панов побратимиха градовете Нахчъван и Велико Търново (СНИМКИ)

9946
Посланик Наргиз Гурбанова и кметът Даниел Панов побратимиха градовете Нахчъван и Велико Търново (СНИМКИ)
Снимка: Камелия Джанабетска

Н. Пр. Наргиз Гурбанова, посланик на Азербайджан и кметът на историческата и духовна столица Даниел Панов се споразумяха  за сътрудничество между градовете Нахчъван и Велико Търново. Съгласно договореностите, от 18 април 2019 г. Нахчъван и Велико Търново станаха побратимени градове.

Кметът Даниел Панов благодари на Н. Пр. Наргиз Гурбанова за приятелството и доброто партньорство за активната защита на културно-историческото наследство, опазването и популяризирането на паметниците на културата. Той подчерта, че с подкрепата на посолството на Азербайджан и на фондация „Гейдар Алиев“ е реализиран проект за реставрация и консервация на средновековната крепост Трапезица, която вече е архитектурно-музеен резерват и туристически обект, стопанисван и управляван от общината. Изградена е пешеходна пътека с дължина 850 м, има три църкви със запазени стенописи, музейна част с находки от крепостта, част от крепостната стена. Предстоят още археологически разкопки.

„Вярвам, че побратимяването ни с Нахчъван ще бъде ползотворно и ще доведе до разширяване и задълбочаване на двустранните отношения чрез посолството на Република Азербайджан. Нахчъван е древен град, възникнал преди повече от 5000 г. пр. Хр., с богата история и култура, с развита икономика и търговия, един от най- важните центрове на Азербайджан.“, изтъкна Даниел Панов.

Н. Пр. Наргиз Гурбанова приветства всички със споразумението между Велико Търново и Нахчъван, резултат от ползотворното сътрудничество. „Радвам се също, че вчера подписахме и споразумение между Великотърновския университет и Бакинския университет, който е най-голямото учебно заведение за изучаване на славянски езици в Азербайджан.“ – добави тя.

Посланик Гурбанова поздрави кмета и гражданите на Велико Търново за официалното признаване на града за историческа и духовна столица на България.  „За нас и за фондация „Гейдар Алиев“ това също е чест, защото отдавна си сътрудничим и подпомагаме Велико Търново. Ние сме много горди, защото именно от тук  започна най-съвременния етап в разширяването на отношенията между България и Азербайджан. Нашите връзки са на много високо политическо ниво, както правилно отбелза г-н кметът. Наскоро бяхме свидетели на посещението на премиера Борисов в Адърбайджан. Ние имаме много подробна програма във всички области – култура, енергетика, туризъм и др. и сме много доволни. Отскоро има и въздушна връзка между двете страни България и Азербайджан, която е предпоставка за увеличаване на туристопотока между двете държави, включително и към Велико Търново. С нискотарифна авиолиния само за три часа можете да стигнете от София до Баку, така, че бих искала да поканя всички великотърновци да посетят Азербайджан, Баку и нашия нов побратимен град Нахчъван. Тази година е знаменателна за Нахчъван, защото градът е център на Нахчъванската автономна република, която тази година празнува 95 години от създаването си. След малко ще открием изложба, която представя основни тристически дестинации в Нахчъван и Азърбайджан, които се надявам да разгледате и посетите. “, каза Наргиз Гурбанова.

Посланикът на Република Азербайджан подчерта, че от м. януари миналата година, откогато има самолетна връзка, наблюдаваме увеличение с 60% на трафика не само от туристи, но и от хора, които се занимават с търговия и бизнес. Тя отбеляза, че през последните три години стокооборотът между двете държави се е увеличил над 5 пъти и покани българския бизнес и приятели да дадат своите идеи за развитие на двустранното сътрудничество.

„Миналата година празнувахме 100 годишнината от основаването на Азербаджан като модерна държава с европейски тип демокрация. Очакваме наскоро поредица от визити на високо ниво и като посолство сме много доволни, че можем да подпомогнем тези отношения. Искам да отбележа и един много важен факт в икономическата област. От средата на следващата година се очаква азербайджански газ да постъпва в България чрез изграждащия се интерконектор между Гърция и България. Този обем от газ ще задоволява една трета от нуждите на България от газ. Също така, по заръка на нашите лидери и г-н Борисов, държавната компания на Азербайджан „Сокар“ обсъжда възможността да се включи в газификацията на България. Азербайджан и България са разположени на древни кръстопътища, на „Пътя на коприната“, и двете държави могат да използват своето стратегическо местоположение за развитие на транспортните и търговски връзки по между си. Работим много активно по връзката, която ще свърже Европа с Китай през Казахстан, Каспийско море, Азербайджан, Грузия и после с ферибоот от Грузия до България. Този проект има и друго реално измерение за достигане чрез жп връзка от Китай и Югоизточна Азия до България през Турция. Има и други държави от този регион, които биха се включили, и ние изследваме всяка една възможност да се включим в нови проекти. Ние, като посолство на Азербайджан сме винаги отворени да помогнем с информация и помощ в тази насока.“ – обяви посланичката на Азербайджан.

От името на новия кмет на град Нахчъван и правителството на автономната област, Н. Пр. Наргиз Гурбанова покани кмета на Велико Търново да посети Азербайджан. Тя заяви, че нейната страна от четири години участва в международното изложение за културен туризъм във Велико Търново и добави, че откакто има въздушна линия, за помощ и връзка с местни туроператори към посолството се обръщат много организации. Посланик Гурбанова отчете, че се наблюдава увеличение на туристите от Азербайджан, които се занимават със зимни спортове и Велико Търново е град, който може да бъде посетен през всички сезони.

 „За мен, за екипа ми и семейството ми Велико Търново е специален град. Посолството на Азербайджан е в София, но сърцето ми е във Велико Търново. Винаги, когато ме помолят да организирам екскурзии или туристически маршрут, дестинациите в България са така подбрани, че да включват и вашия град“, посочи Наргиз Гурбанова.

В центъра на Велико Търново, в присъствието на ректорът на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. д-р Христо Бонджолов, заместник ректорът по международната дейност доц. д-р Димитър Димитров, директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов, заместник-кметът Ганчо Карабаджаков и др. беше открита изложба, представяща забележителности на Азербайджан и древния град Нахчъван, наречен поради своята красота „Украсата на света“.

При откриването на експозицията, посланик Гурбанова заяви:

„Материали от археологически разкопки, изследвания и други паметници доказват, че град Нахчъван е на около 5000 години. Съкровищницата на Нахчъван е наше духовно богатство. В тази връзка, искам да споделя факта, че Старият град Нахчъван е включен в списъка на ЮНЕСКО като обект на световното културно и природно наследство. Поговорката гласи, че картината струва колкото хиляда думи, затова ви каня да посетите Азърбайджан, за да се насладите на неговата мултикултурна атмосфера и очарователна красота.“

Ето и представените в изложбата забележителности на Азербайджан и Нахчъван:

Център „Гейдар Алиев“ - архитектурна забележителност на съвременния Баку

Построен в периода 2007 – 2012 г., центърът е признат за един от световните шедьоври в архитектурата. Автор на дизайна на сградата, в който не е използвана нито една права линия, е Заха Хадид, световно призната архитектка и носител на престижната архитектурна награда „Прицкер“. Цялостната форма на сградата прилича на вълнообразна структура, която се издига от земята към небето и после отново плавно докосва земята. Това е изображение на вечен цикъл.

Градината на губернатора

Старият град и Момината кула

Старият град (Ичеришехер), заобиколен от крепостни стени е историческия център на Баку. Момината кула (Gizgalasi) от IV – VI век е забележителност на Баку и много обичан символ на Азербайджан. Старият град на Баку с дворецът на Ширваншахите и Момината кула е първото място в Азербайджан, класифицирано като обект на световното наследство в списъка на ЮНЕСКО.

Държавен историко-художествен резерват „Гобустан“

Културният ландшафт на Гобустанското скално изкуство обхваща три зони от скалистото плато, издигащо се от полупустинята, с изключителна колекция от над 6000 скални рисунки (петроглифи), свидетелстващи за 40 хил. годишно скално изкуство. Мястото, което обхваща площ от 537 ха е част от по-големия защитен резерват „Гобустан“. Гобустан, като част от богатото наследство на световното скално изкуство, през 2007 г. е включен в Списъка на световното природно и клтурно наследство на ЮНЕСКО. 

. Пр. Наргиз Гурбанова представи и катедралния събор „Свети Жени мироносници“, посветен на светите мироносници, чийто празник се отбелязва на втората неделя след Възкресение Христово. В Азербайджан съществуват 18 християнски общности и 14 християнски църкви.

Малката Венеция е невероятна гама от канали и острови, построена на булевард „Баку“ през 1960 г. няколко пресичащи се канали образуват малки острови, на които са разположени уютни кафенета и ресторанти. Островите са свързани с декоративни каменни мостове, а по каналите могат да се видят гондоли. След реконструкция, обектът е открит повторно след 2012 г.

Сачът „Ичи“ е вкусно азербайджанско ястие с месо, зеленчуци и различни видове хляб – гутаб, лаваш, юха.

Иландаг (Змийската планина), висока 2415 м, се вижда от столицата Нахчъван. Тя се намира в планината Гападжъг с най-висок връх 3904 м. Според една легенда, цепнатината на върха на Иландаг е оформена от кила на Ноевия ковчег след стихването на водната стихия.

Панорамна гледка към булевард „Баку“, площада с националното знаме и Кристалната зала на Баку

Площадът с националното знаме е открит през 2010 г. и е с един от най-високите постаменти в света. Размерите на знамето са 37х70 м с тегло 350 кг. Кристалната зала на Баку е с мултифункционално предназначение за мащабни концерти и спортни събития. Построена е за домакинството на песенния конкурс „Евровизия“ през 2012 г. фасадата на сгразата е обурудвана с многобройни динамични LED светлини, които позволяват създаването на различни светлинни ефекти.

Стаята „Карабах“ в Азербайджандсия музей на килимите

Стаята е пресъздадена по записките и скиците на европейски и руски пътешественици. Представлява традиционен интериор на къщата на богат жител на Шуша, Карабах.

Държавен историко-архитектурен музей „Хански дворец“

Ханският дворец (1787 – 1797 г.) се намира в столицата Нахчъван на Нахчъванската автономна република в Азербайджан. Сградата е била резиденция на хан Калбали, хан Назарали и хан Ехсан I, които управлявали Нахчиванското ханство през XVIII и XIX век.

Пиктографията на Гемигая

Пиктограмите в Гемигая и жилищата в Ордубад на Нахчъванската автономна република датират от преди 6000 години. Гемигая може да се похвали с жилищни сгради с кръгла форма, характерни за древната архитектура на Нахчъван. Стените с диаметър от 5 до 12 м са изградени от големи скални късове с множество пиктографски изображения, включително скални рисунки на животни (коза, вол, елен, уче, леопард, вълк) около жилищата.

Площад и музей на националния флаг

Площадът и музеят на националния флаг се намират в най-високата част на столицата Нахчъван в Нахчъванската автономна република. Музеят, създадено около 57 метровия флагщок, има осем лъча. Държавното знаме, развяващо се на площада е с дължина 20 м и ширина 10 м.

Посланик Гурбанова показа и гробницата „Гюлюстан“ от XVIII век, представляваща куловиден музей в регион Джулфа на Нахчъванската автономна република, мавзолея на Момине Хатун от XVII век и музея под открито небе.

Мавзолеят на Момине Хатун е изключителен паметник на азербайджанската национална архитектура и една от перлите на ориенталската архитектура. Построен е от известният архитект Аджами Абубакр оглу Нахчъвани през 1186 г. всяка страна на мавзолея се отличава с независим мотив от геометричен орнамент. Горвата част на сградата е украсена с широка тюркоазена лента с надпис от Свещения Коран.

Музеят под открито небе в столицата Нахчъван е основан през 2002 г. в него са изложени над 450 експоната, включващи каменни скулптури и надписи.

Крепостта Алинджагала (III – XIV век) е любимо място на посланик Наргиз Гурбанова. Тя се намира в Джулфа, Нахчъванска автономна република, Азербайджан. Наименованието е свързано със старата тюркска дума „алан“, която означава „равнина“. Мястото изглежда като площадка и е имало стратегическо значение. В кулата се е намирала главната съкровищница на управляващата азербайджанска династия Атабей от XIII век.

Отношенията между побратимените градове Велико Търново и Нахчъван датират от 15 юли 2014 г., когато посланикът на Република Азербайджан Н. Пр. Емил Каримов посещава град Велико Търново и обсъжда с кмета Панов въпроси за установяване на отношения между азербайджанския град Нахчъван и българския град Велико Търново. Три месеца по-късно, на 27-28 ноември 2014 г. град Велико Търново е посетен от делегация, ръководена от кмета на град  Нахчъван г-н В. Сафаров.  На срещата между градоначалниците по време на посещението са обсъдени въпроси за установяване на отношения между азербайджанския и българския градове. В дух на сътрудничество се очаква визита от Велико Търново в Нахчъван.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com