Ромските нападения над медици във Великотърновско зачестяват

2202
Ромските нападения над медици във Великотърновско зачестяват
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

Вчера, 22 януари 2019 г. роми са нападнали лекарски екип в Центъра по хемодиализа в Многопрофилната областна болница за активно лечение „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, предаде агенция „Фокус“. Двама мъже и една жена – близки на пациентка с диабет в много тежко състояние се нахвърлили върху лекарите от Реанимацията, повикани по спешност да я реанимират. Заканите и заплахите към медиците били „Няма да излезете живи оттук!“. Нападателите станали още по-агресивни, когато въпреки усилията на лекарите, възрастната жена починала.

Наложила се намесата на полицията, която своевременно е пристигнала на мястото на инцидента и е извела нападателите със сила.

По думите на д-р Сибила Маренова, това е недопустимо поведение в обществото ни, предават от БГНЕС. Областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново ще подаде жалба в съда по случая.

Нападение срещу медик е станало и в спешното отделение на болницата в Горна Оряховица. Майката на дете с висока температура крещяла, недоволна от всичко и изнервена, че детето й е болно, ударила с телефона фелдшерката в лицето, като й нанесла физически травми – разбити устни, разклатен зъб...  В резултат на фелдшерката й прилошало и вдигнала високо кръвно. Това се случило докато се изчаква линейка за транспортиране на детето в болницата във Велико Търново.  

„Не може да се работи при това положение“ – категорична е фелдшерката Наталия Армянова, която е дългогодишен служител в системата на здравеопазването (от 1992 г. досега). „Ако физическите травми оздравяват, психическата травма трудно ще заздравее“ – допълни тя.

Фелдшер Армянова е подала оставка. Членовете на екипа на спешното отделение също обмислят да подадат оставка. „Това е акт на отчаяние и начин да си изкажем и обидата, и гнева. Решението е проблем на обществото“ – каза началникът на отделението д-р Виолета Пашова.

Медици от Горнооряховската болница споделят, че вербалната агресия, на която са подложени от страна на пациентите е почти ежедневна и има случаи на нападения, макар и по-рядко. Вчера те излязоха на мълчалив протест пред лечебното заведение срещу насилието над фелдшер Армянова. Протестът им беше подкрепен от група младежи с лозунга „Не на омразата!“. Медиците очакват ефективни присъди за всяко нападение срещу тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Девет милиона лева влизат в Свищов по три проекта

Свищов очаква старта на индустриалната зона през 2024 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Велико Търново