Учителки от ПГТ „Д-р Васил Берон“ спечелиха проект при института „Олга Лингейл“

4095
Учителки от ПГТ „Д-р Васил Берон“ спечелиха проект при института „Олга Лингейл“
Снимка: ПГТ „Д-р Васил Берон“

Учителките по „Свят и личност“ и „История“ Бистра Стефанова и Мариана Маринова от Професионалната гимазия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново спечелиха проект за засилено преподаване за човешките права и социалната справедливост в техните класни стаи с принос към многогодишната инициатива "Обучение за миналото - действие за бъдещето“.  Обезпечените ресурси са на стойност от 500 лева, предоставени като минигрант от Института „Олга Лингейл“ за изследване на Холокоста и човешките права (The Olga Lengyel Institute - TOLI) – Манхатън, САЩ.  

Проектът ще даде възможност на преподавателите да подготвят и изнесат уроци за национализма и неговите проявления, като Холокоста и други, засегнали нашата страна. Целта е да се държи будно любопитството и съпричастността на учениците и техните общности за изграждане на бъдеще в мир, толерантност, разбирателство и зачитане на човешкото достойнство. От своя страна учителите ще бъдат защитници за социална промяна към общество без расизъм, ултранационализъм и дискриминация, приобщавайки към този процес своите възпитаници.

Безплатен интернет ще имат гражданите на четири общини във Великотърновска област

Велико Търново, Елена, Лясковец и Павликени са първите общини във Великотърновска област, които са спечелили ваучер на стойност от 15&n...

Предвидена е съвместна дейност със студенти от ателие "История и памет" при ВТУ ”Св. Св. Кирил и Методий”, която се състои в организирането на конференция за мир, толерантност и зачитане на човешкото достойнство. Планира се тя да даде възможност, на базата на историческите примери и опит, да се проследят актуалните рискове за свободата и човешкото достойнство и да се вдъхне увереност на младежите да творят своето мирно бъдеще, като действат без страх срещу стереотипите, предразсъдъците и дискриминацията в собствената им среда.

Проектът ще допринесе за обогатятаване качеството на образованието в България чрез осигуряването на смислена възможност за учителите да интегрират национални и международни педагогически подходи в обучението по тези предизвикателни теми и в преподаването на съвременната значимост на Холокоста на техните ученици.

Други държави, включени в Европейската програма на Института TOLI са Австрия, Гърция, Италия, Полша, Португалия и Румъния.

Мисията на Института "Олга Лингейл" е да обучава преподаватели в САЩ, Европа и други части на света за правата на човека и социалната справедливост, които свързват поуките от Холокоста и други геноциди със съвременните световни събития, като по този начин работят подобни зверства и жестокости да не се появят отново.

Зонта Интернешънъл чества 100 години

Преди сто години малка група жени се събират в Ню Йорк, с визията да помогнат на всички жени да реализират по-голяма равнопоставеност, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Девет милиона лева влизат в Свищов по три проекта

Свищов очаква старта на индустриалната зона през 2024 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Велико Търново