Утвърдена е стратегия за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците от област Велико Търново

7563
Утвърдена е стратегия за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците от област Велико Търново
Снимка: iStock/Guliver

"Стратегия за подкрепа за личностното развитие на децата и учениците в област Велико Търново в периода 2019 – 2020 г." е утвърдена от областния управител проф. д-р Любомира Попова след съгласуването й с Областния съвет за развитие на област Велико Търново и Регионалното управление на образованието – Велико Търново. Стратегическият документ е разработен на основание чл. 196 от Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) въз основа на направен анализ на потребностите от подкрепа в десетте общини на територията на областта, а именно Велико Търново, Горна Орховица, Елена, Златарица, Лясковец, Павликени, Полски Тръмбеш, Свищов, Стражица и Сухиндол, и включва описание на предизвикателствата, стратегическите цели и мерките за подкрепа.

В Комисията за разработване на Стратегията са участвали както представители на десетте общини в областта, така и на Регионалното управление на образованието, Регионалната здравна инспекция, Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование във Велико Търново, неправителствени организации, работещи в сферата на приобщаващото образование и на Министерството на младежта и спорта.

През учебната 2018/2019 година образователната система в област Велико Търново е изградена от 74 детски градини, 17 средни училища, 39 основни училища, 1 частно основно училище, 1 спортно училище, 3 профилирани гимназии, 15 професионални гимназии, 1 частна профилирана гимназия, 2 центъра за специална образователна подкрепа, 3 начални училища и 2 обединени училища. В училищната мрежа на областта се обучават общо 6411 деца и 17642 ученици, от които 2523 деца и 6632 ученици в община Велико Търново, 1131 деца и 3016 ученици в община Горна Оряховица, 225 деца и 806 ученици в община Елена, 131 деца и 411 ученици в община Златарица, 390 деца и 658 ученици в община Лясковец, 582 деца и 1576 ученици в община Павликени, 252 деца и 1144 ученици в община Полски Тръмбеш, 734 деца и 2127 ученици в община Свищов, 397 деца и 1134 ученици в община Стражица, 46 деца и 138 ученици в община Сухиндол.

Децата със специални образователни потребности (СОП) във Великотърновска област са 131, а учениците със СОП са 510. Те се намират както следва: 88 деца и 175 ученици в община Велико Търново,  11 деца и 55 ученици в община Горна Оряховица, 3 деца и 30 ученици в община Елена, 3 деца и 6 ученици в община Златарица, 9 деца и 30 ученици в община Лясковец, 9 деца и 80 ученици в община Павликени, 26 ученици в Полски Тръмбеш, 3 деца и 55 ученици в община Свищов и 5 деца и 53 ученици в община Стражица. В общините Полски Тръмбеш и Сухиндол няма деца със СОП, а в община Схиндол няма и ученици със СОП. Процентът деца със СОП в областта е 2,04%, а за учениците е 2,89%.

Съгласно ЗПУО, анализите на потребностите от подкрепа на децата и учениците във всяка община са разработени от съответните общински администрации, след което се приемат от общинските съвети по предложение на кметовете на общините. В стратегическия документ няма формулирана визия. Стратегическите цели са шест: Изграждане на позитивен организационен климат и подходяща психологическа среда за обучение и предоставяне на възможности за развитие и участие на децата и учениците във всички аспекти на живота на общността; Осигуряване качество на човешките ресурси за ефективно посрещане на разнообразието от потребности на всички деца и ученици; Развитие на институциите в системата на предучилищното и училищно образование за ефективно прилагане на целите, принципите, подходите и процедурите, заложени в нормативната уредба на приобщаващото образование; Подобряване на материалните условия и достъпността на средата за обучение на деца и ученици със специални образователни потребности в институциите от предучилищното и училищното образование; Подобряване на взаимодействието между участниците в образователния процес (деца и ученици, педагогически специалисти и родители) и между институциите за осигуряване на най-добрия интерес на децата и учениците; Подобряване на сътрудничеството с гражданското общество и подобряване на обществената информираност и чувствителност относно целите и принципите на приобщаващото образование. За изпълнението им са разписани 34 мерки и дейности.

Стратегията е достъпна в раздел „Актуална информация“ на сайта на областна администрация Велико Търново:

Очаква се, въз основа на съгласуваната и утвърдена областна стратегия, общините да разработят своите стратегии за подкрепа за личностното развитие на децата и учениците в периода 2019 – 2020 г. и планове за изпълнението им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Девет милиона лева влизат в Свищов по три проекта

Свищов очаква старта на индустриалната зона през 2024 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Велико Търново