Великотърновският университет е удостоен с плакет от президента на Република България

8161
Великотърновският университет е удостоен с плакет от президента на Република България
Снимка: ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий"

Президентът на Република България Румен Радев удостои с плакет "Св. Св. Кирил и Методий" Великотърновския университет по повод 55-годишнината от създаването му. Отличието е връчено за значимия принос на университета за формирането на поколения специалисти в областта на хуманитарните науки и изкуствата, както и за изграждане облика на съвременното висше образование в България.

„Убеден съм, че ролята на университета за ръста на потенциала и експертизата на кадрите в над 50 специалности по природни, хуманитарни, обществени и икономически науки е ключова за напредъка в региона и страната.“ – пише президентът в своето поздравително писмо.

55-годишнината от основаването на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ бе отбелязана с тържествено събрание на 6-ти ноември 2018 г.

Венци на признателност бяха поднесени пред паметника на светите братя Кирил и Методий, и пред паметника на Св. Патриарх Евтимий Търновски.

В приветственото си слово послучай празника, ректорът проф. д-р Христо Бонджолов заяви: "Ние сме млад университет – само на 55 години, но ние сме един от най-старите университети в Европа, ако погледнете надписа на входа в ректората – 1371 г., годината на славната Търновска книжовна школа. Онова, което остава от началото на нашия университет, е жаждата за знание, за просвета, за образование. Сигурен съм в успеха на университета, вярвам че ще успеем в бъдеще да носим гордо паметта от миналото, това, което ние самите правим, и да го пренесем на нашите следовници".

Академично слово за духовността и приноса на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ през изминалите 55 години произнесе почетният доктор проф. д-р Андрей Пантев. В своята реч той заяви: "Неслучайно възниква университет, където има книжовна школа – от Търново до Килифарево, където заедно с малко народности по света ние сме обявени за хора на книгата. И неслучайно този университет е хуманитарен, неслучайно в него е осъществен един душевен пир на духовността".

Поздравителен концерт изнесоха студенти от специалност „Педагогика на обучението по музика“ и Градския духов оркестър с диригент маестро Владимир Бошнаков.

На тържествената церемония на 7-ми ноември 2018 г. почетните инсигнии “Doctor honoris causa” на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” бяха връчени от ректора на висшето училище на Негово високопреосвещенство Струмишкия митрополит Наум.

Негово Високопреосвещенство проф. д-р Наум Илиевски, митрополит Струмишки, е удостоен с най-високото почетно звание на Великотърновския университет за безспорните му заслуги към православната църква като един от видните съвременни богослови, учени, писатели и преводачи, както и за неговия принос за развитието на българо-македонските отношения и за утвърждаването на духовните, културните и академичните връзки с Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Гост на тържествената церемония бе д-р Милен Врабевски, основател и председател на Фондация „Българска памет“. Присъстваха също гости от Македония, студенти, преподаватели и духовни лица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com