Започна санирането на три блока в Горна Оряховица

7203
Започна санирането на три блока в Горна Оряховица
Снимка: община Горна Оряхоица

Три жилищни блока ще променят своя облик в рамките на проект „Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Горна Оряховица”. Проектът е финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 и е част от Инвестиционната програма на Общината.

Официалният старт на строителните дейности бе даден от кмета инж. Добромир Добрев в присъствието на председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, заместник-кметовете Николай Георгиев и Деница Коева, екипът по проекта, представители на фирмите изпълнители, както и на живеещите в блоковете граждани.

„Насочихме средства в този малък, но много важен за града квартал. Смятаме, че с постигането на мерки за енергийна ефективност, живеещите в тези блокове ще усетят ползата от санирането. Освен, че ще намалеят разходите на домакинствата за отопление, ще намалее и замърсяването на атмосферния въздух, коментира инж. Добрев. Градоначалникът припомни, че по Националната програма за енергийна ефективност вече има санирани 14 панелни блока.

Общата стойност на проекта за санирането на трите блока е 1 724 239 лв., от които 85 % ще бъдат осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а 15 на сто са национално финансиране от републиканския бюджет.

По проекта ще бъде направена енергийно ефективна реконструкция на жилищни кооперации на ул. „Росица“ №2, 4, 6, 8, където са 32 апартамента; на ул. „Камчия“ №4, 6, 8 – с 24 апартамента и на ул. „Генерал Скобелев“ №6, 8, в която има 6 апартамента. Реконструкцията включва топлоизолиране на подова конструкция, външни стени, и покрив; подмяна на дограма и др. прозрачни ограждащи елементи; подмяна на осветителни тела в общите части; изграждане на мълниезащитна инсталация; подмяна на улуци, водосточни тръби и ламаринени обшивки около комини, била и улами. На жилищните блокове ще бъдат освежени и стълбищните клетки и ще се осигури достъпна среда до входовете на сградите. Общо 13 сдружения са кандидатствали за саниране по ОП „Региони в растеж“, но парите стигат само за първите три. Останалите 10 остават да чакат, ако от някъде евентуално останат излишни средства, които да бъдат прехвърлени към Горна Оряховица, коментира ръководителят на проекта инж. Ивайло Обрешков.

С реализирането на проекта ще се повиши енергийната ефективност на сградите, а 62 домакинства ще преминат в по-горен клас на енергопотребление, като ще се подобри и жизнената им среда. Ще се подобри жилищната инфраструктура, а облика на града ще продължи да се променя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Девет милиона лева влизат в Свищов по три проекта

Свищов очаква старта на индустриалната зона през 2024 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Велико Търново