Зонта клуб – Велико Търново дари книги от семейство Радичкови

8113
Зонта клуб – Велико Търново дари книги от семейство Радичкови
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

В дните на благотворителност преди Рождество Христово Зонта клуб – Велико Търново дари 135 книги на големия български писател и драматург Йордан Радичков на Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков” (113 издания) и на Държавния военно-исторически архив във Велико Търново (22 издания). Книгите са дарение от семейство Радичкови по инициатива на Димитър Радичков - син на писателя, по повод 100 годишния юбилей на международната женска организация Зонта Интернешънъл с цел популяризиране и използване на неговото книжно наследство.

Дарението включва художествена, научна, научно-техническа, езиковедска и историческа литература, подбрана благодарение на екипите от специалисти на двете институции, за да е читаема и полезна в работата им. По-голямата част от книгите са на Академично издателство „Проф. Марин Дринов” на БАН. Сред тях са „Български възрожденски книжовници от Македония“, 1983 г., от авторски колектив, „География на видните българи“, 1993 г. от Светлин Кираджиев, „От космоса срещу екологичните катастрофи“, 1993 г. от Гаро Мардиросян, „Светът, който обитаваме. Своевременни размишления“, 1994, от Енчо Мутафов, „Геолозите се шегуват“, 2001 г., от Тодор Тодоров, „Фолклорно наследство“, 2004, от Марко Цепенков,  „Диалог от букви“, 2005 г. от Корнелия Божанова, съдържаща кореспонденцията между М. Дринов, Гр. Начович, В. Д. Стоянов, В. Друмев и Т. Пеев в периода 1868-1875., „Дни на Миладиновци 2011“, 2012 г. от Лозанка Пейчева и много други.

Мероприятието по предаването на даренията се състоя на 14 декември 2018 г. в народната библиотека „П. Р. Славейков” във Велико Търново. То е част от проекта „Радичкови даряват сто тона книги“ в подкрепа на инициативата "Образование за бъдещето".

Президентът на Зонта клуб – Велико Търново Красимира Коцева заяви, че 33 дами членуват в организацията, които имат щастието да са съвременници на 100 годишния юбилей, и това е една от инициативите, които правят Зонта видима за обществото.

Ангелът на добротворството

Виждали ли сте истински ангел в човешки образ?! Ще речете, че няма такъв. Но всъщност има... Това е Ангелът на добротворството. Тя дол...

„Очакваме книгите, които предоставихме да бъдат читаеми и полезни“ – каза още тя.

„Книгите по своето съдържание са ценни и с това, че в момента ги няма на книжния пазар, а това са издания, необходими за нашите читатели и много ни радва, че ще постъпят във фонда на библиотеката. Например, Български диалектен атлас няма да се появи скоро на книжния пазар, а в същото време е необходим за специалистите и студентите, които изучават филология. Това са книги, които ще бъдат реално полезни както за специализираната, така и за широката читателска аудитория. Благодаря на дамите от Зонта" – изрази своята признателност директорът на Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков” Иван Александров. Той връчи на Зонта клуб – Велико Търново свидетелство за дарение и почетен знак за партньорство.

От страна на Държавния военно-исторически архив, директорът Светлин Радев връчи грамота за дарение на президента на клуба, г-жа Коцева и заяви:

БЧК стартира подпомагането с хранителни продукти на уязвими граждани във Великотърновска област

От 12 декември 2018 г. във Велико Търново започва раздаването на индивидуални пакети с хранителни продукти на уязвими граждани във Вели...

„Благодаря на Зонта клуб – Велико Търново. Формите за попълване на нашия библиотечен фонд са по-ограничени, затова приветстваме такива инициативи. Те са пример за отношение към историческото и културно наследство и жест към  - едно учреждение, което търновци невинаги осъзнават като богатство в нашия град и невинаги се възползват от него. Тази проява много ме радва точно в посока на това, че е пример за отношение и признание към институцията. Благодаря Ви.“

Народната библиотека ще работи в дните около празниците. Там можете да се запознаете с материали за дарителя на имота за построяването на библиотеката „като малък израз на обич към родния град“ Димо Кьорчев – публицист, политик и литературен критик, роден във Велико Търново. Той е дарител и на читалище „Надежда“. Наследството му в наши дни е представено чрез книгите „Студии, статии, есета“, 1992 г., „Време на надежди и катастрофи. Дневници и политически статии“, 1994 г. и „Тъгите ни“, 2004 г.

Интерес представлява  и експозицията, посветена на творчеството на Петко Рачов Славейков, на когото е именувана народната библиотека в град Велико Търново, която може да бъде разгледана на втория етаж.

Фото-конкурс на тема „Духът на Рождество Христово” ще се проведе във Велико Търново

По повод предстоящия християнски празник Рождество Христово гражданите на Велико Търново имат възможност за участие във фотографски кон...

Гостуващата изложба „Памет за капитан Петко войвода в България и по света“ е посветена на Петко Кирков Калоянов, борил се за освобождението на българите от османско владичество. Изложбата е съставена през 2018 г. от 16 табла с текстове, снимки и картосхеми, взимайки повод от книгата „Паметниците на капитан Петко войвода“ от Пенка Чакалова-Генева. Тя е организирана от сдружение „Капитан Петко войвода – Гарибалдиец“ – Пловдив и може да бъде разгледана във фоайето на библиотеката.

В празнично украсената читалня на библиотеката ще ви посрещнат отзивчиво и усмихнато, и ще ви предоставят желаното четиво. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Девет милиона лева влизат в Свищов по три проекта

Свищов очаква старта на индустриалната зона през 2024 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Велико Търново