Бащата на един от загиналите в "Миджур" счита, че прокуратурата улеснява оправдателните присъди

1950
Бащата на един от загиналите в "Миджур" счита, че прокуратурата улеснява оправдателните присъди
Снимка: БГНЕС

Очаквах тази присъда, защото естеството на обвинителния акт не предвещаваше нещо добро. Това заяви Димитър Димитров, баща на един от загиналите във взрива в завод "Миджур" край Горни Лом преди четири години. Обвиняеми, но невинни на първа инстанция, са собственикът на "Видекс" Валери Митков, чийто син загина в експлозията, бившият началник на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР Божидар Василев, инспекторът по безопасност на труда в завод "Миджур" Палма Иванова и Ивелина Бахчеванова - бивш директор в икономическото министерство.

Според Димитров в обвинителния акт имало много експертизи, но нито една от тях не била насочена в търсене на пряка вина от обвинените по делото. Освен това нямало нито дума за вноса на мини за утилизиране. Той добави и, че по международна конвенция нашата държава се задължава да унищожи чакащите над 190 000 за утилизиране мини от завод "Миджур". Това беше реверанс към Валери Митков, смята бащата на загиналия Михаил.

И четиримата обвиняеми за взрива в "Миджур" бяха оправдани

И четиримата обвиняеми за взрива в „Миджур” бяха оправдани. Оправдателните присъди бяха прочетени от председателя на Окръжн...

Дадох дума пред паметта на сина си да търся истината, каквото и да ми струва. В България правосъдие трудно се раздава – особено на хора, които са по високите етажи на властта, добави Димитров пред Нова телевизия. Той смята да стигне до Европейския съд, ако се налага, защото вярва, че там няма да ги интересува кой какъв е. "Загубихме една битка, но не войната", каза покрусеният баща и поиска да бъдат наказани виновните – тези, които реално са извършили престъпление.

Същевременно кметът на село Чупрене Ваньо Костин съобщи, че днес, 20 юни, експерти от свикана от областния управител на Видин комисия, ще направят проверка на складовете на завод „Миджур” – заради складираните там над 190 000 мини, заради които Костин подаде сигнал, тъй като счита, че те не са съхранявани както трябва и дори нямат адекватна охрана.

"Живеем тук и живеем 4 години с тези мини – има известна доза притеснение, има риск, по всяко време може да се случи нещо непредвидено, но няма къде да ходим, тук живеем – единствената надежда е, ако държавата направи нещо", поясни Костин.

Предистория

Сигнал до Цацаров, че взривните вещества в завода "Миджур" не се съхраняват безопасно

До главния прокурор на България постъпи сигнал от кмета и председателя на Общински съвет - Чупрене за невземане на мерки по безопасно...

Припомняме, че делото досега преминава при сериозни скандали – с искане за отвод на прокурор Мирослав Костов, защото е позволил унищожение на над 1500 мини, които, според него, не били доказателство по делото. Костов не е допуснал на първото заседание и Димитър Димитров. Това е станало, макар съдът да е разрешил присъствие.

Освен това, на редовно заседание на правителството от началото на февруари, 2015 година т.е. преди над 3 години, премиерът Бойко Борисов поиска да знае докъде е стигнало делото за "Миджур". А на 24 ноември същата година т.е. пак преди 3 години ГЕРБ не позволи чрез законова промяна да бъде спрян вносът на мини и боеприпаси за утилизация в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com