Христосков: Основната отговорност за случилото се в Горни Лом е на работодателя

16590
Христосков: Основната отговорност за случилото се в Горни Лом е на работодателя
Снимка: БГНЕС

Основната отговорност за случилото се в завод "Миджур" е на работодателя. Той е пренебрегренал препоръките на КОС и Инспекцията по труда. Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков в ефира на bTV.

Въпреки многото предписания собствениците на злополучната фабрика, разчитали, че тя ще може да продължи работа. Същевременно многото предписани били отменяни.

Смъртните актове на загиналите в Горни Лом все още не са издадени

Смъртните актове на загиналите при взрива в завода за утилизация на боеприпаси в Горни Лом все още не са издадени, но се очаква това д...

Христосков допълни, че спирането на работа на даден завод е крайна мярка, а отнемането на лиценза се прави от Министерството на вътрешните работи. Още веднъж беше повторено, че Инспекцията по труда си е свършила работата. 

Текучеството е било много голямо в Миджур. Това е една от хипотезеите за инцидента, обясни още служебният социален министър. Той допълни, че работниците са били притискани заради високите норми да работят бързо.

До края на седмицата се очаква правителството да отпусне по 10 хил. лв. на роднините на пострадалите. Те също така ще получат и по 325 лв. еднократна помощ. Онези пък, които отговарят на условията, ще получат наследсветена пенсия.

 

Изводът от трагедията в Горни Лом - никой не уважава закона

Аз от записите с безпилотния самолет виждам от два до четири кратера, не знам полковник Петров за какви пет точки на взрив говори. Това...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com