X
 
 

Има средства за възстановяване на Видинската Синагога

1802 0
Има средства за възстановяване на Видинската Синагога
Снимка: actualno.com
Правителството на осигури европейски средства за възстановяването на видинската синагога. Кметът на Общината Огнян Ценков благодари на правителството за поредната подкрепа за Видин, свързана с възстановяването и превръщането на Синагогата в културен център „Жул Паскин“.

Специални благодарности изказа кметът и към регионалното сдружение на Организацията на евреите „Шалом“, към  видинските граждани Роза Маринова, Стрея Пунчева, Шели Владева, както и към ръководството на Организацията на евреите в България „Шалом” - д-р Александър Оскар, г-н Йосиф Меламед и г-н Максим Бенвенисти, за оказаното доверие и обществено значимия за видинчани жест с направения акт на дарение на видинската синагога.

Видинската синагога се намира в непосредствена близост до митрополитския комплекс и джамията на Осман Пазвантоглу. През 1892 г. еврейската общност взема решение да се построи нова на мястото на предишната, изгоряла по време на Руско-турската война през 1878 г. Тя е изградена с дарения на евреите от Видин и цяла България. Открита е на 28 септември 1894 г.

Видинската синагога е втората по големина у нас след Софийската и архитектурният й вид наподобява този на еврейския храм в Будапеща. Била е действаща като молитвен дом до 1950 г. През 70-80-те години на миналия век в нея започва основен ремонт. От 1991 г. ремонтните дейности са спрени, а имотът е предаден на видинската еврейска общност на базата на договор между организацията на евреите „Шалом” и Министерството на културата.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Дневен хороскоп за 9 декември
Дневен хороскоп за 9 декември

Овен Този понеделник не бъдете прекалено претенциозни към останалите. Сега може да изиграете картите си добре, но не очаквайте същото от останалите.  Телец Днес...