Община Видин: Причината да не се проведат автомобилните състезания не е в нас

1211
Община Видин: Причината да не се проведат автомобилните състезания не е в нас
Снимка: община Видин

Причината да не се проведат автомобилните състезания не е в Община Видин. Това беше заявено и подкрепено със съответните доказателства на пресконференция днес, в която участваха заместник-кметът на Община Видин по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова и председателят на Общинския съвет Генади Велков. Целта бе видинските граждани да бъдат информирани по две актуални теми – за раликрос „Видин“ и ралиспринт „Вида“ и мотивите за свикване на проведеното в понеделник (26 юли) извънредно заседание на ОбС – Видин.

В спортния календар на Община Видин за тази година са включени три автомобилни състезания, като определената сума в общинския бюджет за тяхното организиране е около 30 000 лв., припомни Борислава Борисова. „Искам да стане ясно на всички наши съграждани, че причината за непровеждане на състезанията не е в Община Видин“, подчерта заместник-кметът. И обясни, че през 2018 година е приет нов Закон за физическото възпитание и спорта, като на спортните клубове е даден толеранс до 2019 година да се регистрират в Министерството на младежта и спорта, за да имат право да разходват публични финансови средства. „Наредбата на Община Видин казва, че можем да преведем пари само на местен клуб, който да организира състезанието – на територията на Общината имаме само един автомобилен спортен клуб - „Жико-Моторспорт“, който има лиценз към автомобилната федерация, но не се е регистрирал в Министерството на младежта и спорта“, уточни Борисова.

Тя показа цялата кореспонденция на Общината по този въпрос. „На 11.06.2021 г. Община Видин уведомява Автомобилната федерация, че е пред невъзможност да проведе подобни състезания, тъй като клубът, който посочих, не се е регистрирал в Министерство на младежта и спорта. В същия ден изпращаме и писмо до Министерството, защото миналата година сме водили с председателя на клуба г-н Иван Иванов много разговори и той ни каза, че е подал документи, за да се регистрира, обаче поради пандемията има забавяне, но регистрацията му ще излезе. Затова подадохме писмо и до Министерство на младежта и спорта – оттам ни отговарят, че документите са подадени, но поради несъответствия и неточности му е отказана подобна регистрация“, разказа Борисова.

Строят нова фабрика за преработка на слънчоглед край Видин

Символичната "първа копка" за старт на строителните дейности на обекта бе направена днес. Гости на церемонията бяха кметът на Община Ви...

Тя подчерта, че при разходването на публични средства Община Видин стриктно изпълнява всички закони и наредби. „Може би ще се породи въпросът защо Общината не проведе това състезание? Общината няма как да го направи. Голямата част от финансовите средства отиват за разходите за гориво за състезателите, за храна, за гражданските договори с маршалите – във връзка със Закона за обществените поръчки ние не можем да разходваме средства за това състезание. Но във всички писма до Федерацията Общината казва: ние не отказваме да съдействаме вие да си проведете състезанието – ние просто не можем да го финансираме, защото местният ни клуб, само с който можем да проведем състезанието, не отговаря на законовите изисквания“, посочи Борисова. И допълни, че съгласно Наредбата за условията, реда за финансиране и подпомаганe на физическата активност, физическото възпитание и спорта на Община Видин, финансово подпомагане могат да получат само клубове, които имат поне една година регистрация – условие, което в случая не е изпълнено. А опитите да се намесва политиката в този проблем определи като ненужни интриги.

„Въпреки че Общината няма вина, бих се извинила на любителите на автомобилния спорт“, каза в заключение заместник-кметът.

Председателят на Общинския съвет Генади Велков коментира основанието да бъде проведена извънредната сесия на 26 юли, след като този въпрос бе оспорен от общинския съветник Цецко Иванов и част от групата на БСП. „Съжалявам за това, което се случи, защото явно тази агресия, която се натрупва в обществото в момента, виждаме, че се пренесе и в Общинския съвет. Извънредната сесия на ОбС си е нормална, с тази разлика, че не са проведени комисии. Ще ви зачета част от Правилника – това е чл. 71, ал.3 – при събития, при които се налага спешно свикване на ОбС, председателят насрочва извънредно заседание, като материалите могат да бъдат раздадени на самото заседание“ – обясни Велков. Той каза, че г-н Иванов, който е изключително уважаван съветник и юрист, се е опитал да представи сесията като незаконна. Но дори толкова известен и уважаван съветник понякога може да допусне грешка. И даде пример: „За тези почти 6 години, откакто съм председател на ОбС, съм подписал над 1800 предложения, които са минали и от тях 2 са били върнати от областния управител. Г-н Иванов направи едно-единствено предложение преди няколко месеца – за увеличение на заплатите на общинските съветници и то беше върнато от областния управител и отменено от съда“.

Всичко, заложено в дневния ред на извънредното заседание, налага спешност. Както ремонтът на течащите покриви на общинските жилища, така и подготовката на училищата за учебната година. Към 30.06 има постъпили приходи в Общината в размер над 248 000 лв. От тях 185 000 лв. се отделят за ремонт на тези покриви. Това е нямало как да се случи на юнската редовна сесия, тъй като приходите постъпват по-късно. „И ако това да решиш проблема на 100 и повече семейства е незначително и не се налага да се гледа на извънредна сесия… Другото нещо, което не търпи отлагане, е утвърждаването на самостоятелните паралелки в училищата и определянето на средищните детски градини и училища. Утвърждаваме кои са маломерните паралелки в редица училища и няма никакво друго време да го направим, защото трябва да се подготвят учебните заведения, да се набират ученици, да се успокоят родителите, че ще съществуват маломерните паралелки. Във връзка с включването на редица училища в списъка на средищните трябва да се осигурят маршрутите за пътуване на учениците, да се гарантира сигурност, че тези деца ще могат да се извозват с училищните автобуси и т.н. Затова смятам, че трябваше да бъде свикана тази сесия и поради проведените избори този месец, не можеше да бъде по-рано. Изключително съм обезпокоен от това, че има някои общински съветници – част от групата на БСП и част от групата около бившия кмет, които са общински съветници „на инат“. Това е недопустимо. Вижте кои общински съветници гласуват срещу всички приходи, които биха постъпили в Общината, срещу всички продажби, срещу всички търгове за наем“ – заяви Генади Велков. В същото време той благодари на тези общински съветници от БСП, които са останали на заседанието, както и на независимите, благодарение на които е имало кворум и е проведено нормално заседание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com