Продължава разяснителната кампания по проекта за подмяна на отоплителни уреди в Община Видин

1496
Продължава разяснителната кампания по проекта за подмяна на отоплителни уреди в Община Видин
Снимка: Община Видин

Започнаха информационните срещи в рамките на първия етап на проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Видин“. За днес бяха насрочени няколко, като те се провеждат в залата на Общинския съвет при спазване на всички противоепидемични мерки, съобщиха от общината. Целта е жителите на общината да бъдат информирани как могат да кандидатстват за подмяна на използваните печки, котли или камини на дърва и въглища с по-екологични отоплителни уреди и какви ще са ползите от това.

Първата среща започна в 11 часа, като участие в нея взеха ръководителят на проекта инж. Румен Лилов, началник отдел „Устройство на територията“ в Община Видин, експерти от екипа за управление, както и представители на ДЗЗД „Чист въздух Видин 2020“, което изпълнява дейностите от първия етап. На събитието присъства и заместник-кметът по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова.

Във Видин протестираха заради ремонт в защитена зона

Хора от Видин излязоха днес на протест срещу реконструкцията на автогара в район, който е защитена зона на културното наследство. Про...

Инж. Лилов припомни, че освен провеждане на разяснителната кампания, първият етап на проекта включва проучване на нагласите сред жителите на общината, изготвяне на анализи и изработване на методология и критерии за кандидатстване. „Тези критерии ще бъдат готови до средата на април. Самото подаване на заявления за кандидатстване се очаква да започне от 15 април и ще бъде в рамките на един месец“, каза ръководителят на проекта. Той допълни, че на интернет страницата на Община Видин гражданите ще могат да се информират относно критериите, ще бъде публикувано и заявлението, което желаещите трябва да попълнят и подадат.

Веднага след като изтече срокът за кандидатстване, подадените заявления ще бъдат оценени и ще се направи подбор въз основа на утвърдените критерии. Впоследствие ще бъде избран изпълнител, който ще извърши подмяната на остарелите уреди на твърдо гориво с пелетни печки, пелетни котли или климатици, като този процес ще стартира в края на настоящата или в началото на следващата година, обясни инж. Лилов. И призова жителите на Община Видин да са активни и да кандидатстват. Цветанка Ценова от ДЗЗД „Чист въздух Видин 2020“ информира, че към момента се изготвят анализи за определяне на критериите, които ще бъдат в няколко основни групи: екологични, социални, икономически, технически. Ценова подчерта, че целта на проекта е да се намалят емисиите на фини прахови частици от битовото отопление, които са един от основните източници на замърсяване на въздуха в Община Видин. И припомни, че наличното финансиране е в размер на общо 12 453 598 лв., около 12 милиона лева от които ще достигнат пряко до домакинствата в общината под формата на доставка и монтаж на нови, модерни енергоефективни уреди.

Информационната среща премина при голям интерес, като експертите от екипа за управление на проекта и представителите на ДЗЗД „Чист въздух Видин 2020“ отговориха изчерпателно на всички зададени въпроси. Разяснителната кампания продължава, като ще обхване всички населени места на Община Видин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com