Видин отбелязат 9-ти май с поклонение на Руското военно гробище (СНИМКИ)

2545
Видин отбелязат 9-ти май с поклонение на Руското военно гробище (СНИМКИ)
Снимка: Община Видин

С поклонение на Руското военно гробище и тази година във Видин бе отбелязан Денят на победата над хитлерофашизма и Денят на Европа. По традиция, десетки видинчани се събраха на мястото, където са погребани руски войници и офицери от Трети украински фронт на бившата Съветска армия, загинали в бой или от раните си при военните действия, водени по нашите земи през есента на 1944 г.

Великденски базар в Крайдунавския парк очаква жителите и гостите на Видин

Великденски базар в Крайдунавския парк очаква жителите и гостите на Видин. Той е разположен в пространството срещу Драматичния театър. ...

Възпоменателното събитие се организира от Руски клуб „Видин-2002“, със съдействието на община Видин. На поклонението присъстваха кметът на града доктор Цветан Ценков, заместник-кметът Борислава Борисова, народният представител в 45-ото Народно събрание Филип Попов, общински съветници, представители на партии и организации, както и десетки граждани. Специално за събитието във Видин пристигна и Максим Петров, ръководител отдел „Външна политика“ в Посолството на Руската Федерация в България, който бе придружен от съпругата си и малкия им син.

В словото си видинският кмет подчерта, че 9-ти май е наистина свят ден, защото с победата на Съветската армия се слага край на разпространението на фашизма в Европа. Той допълни, че не бива да се допуска политизиране, когато става въпрос за теми като православието, славянството, братските отношения между народите на България и на Русия. И припомни, че на един от сакралните паметници във Видин – паметникът на воинската слава, е изписано, че „Величието на родината се гради върху костите на ония, които достойно живяха и умряха за нея“. „Не бива да забравяме тази историческа истина. Защото историята е науката, която трябва да ни учи как да живеем по-добре, по-мирно, така че бъдещето да се изгражда върху разумни общи правила“, отбеляза доктор Ценков.

​Русия е благодарна на България както за участието в заключителните етапи на Втората световна война, така и за грижата, която се полага за съветските воински мемориали, отбеляза на свой ред Максим Петров. „Сега има опити историята да бъде пренаписана. Знам, че тези опити ще удрят на камък, защото ние помним историята и знаем кое е черно и кое е бяло. Ние също така помним за участието на България в борбата срещу фашизма и в заключителния етап на войната. Ще цитирам няколко цифри, които показват, че признаваме големите заслуги на българските войници: 360 особено отличили се български генерали, офицери и войници са наградени със съветски ордени, а 120 000 души – с медал за победата над Германия във Великата отечествена война. Смятам, че по право можем да кажем, че Денят на победата е наш общ празник“, заяви представителят на руската дипломатическа служба.

Представиха Визия за подхода, по който ще бъдат подменяни отоплителните устройства на твърдо гориво​ във Видин

Готова е Визията за подхода, по който ще бъдат подменяни отоплителните устройства на твърдо гориво​ във Видин. Документът, разработен в...

​Слово произнесе и народният представител Филип Попов. След това, възпоменателното събитие продължи с кратка програма, включваща рецитал и изпълнение на руски песни. ​На финала с едноминутно мълчание присъстващите сведоха глава пред подвига на руските воини. В знак на признание бяха поднесени венци и цветя. ​Преди церемонията на Руското военно гробище, кметът доктор Ценков, заедно със заместник-кмета Борисова посрещнаха Максим Петров пред сградата на общината.

Кметът поднесе букет цветя на съпругата на дипломата, а на самия Петров връчи картина, изобразяваща крепостта „Баба Вида“, както и рекламни материали за Видин. Доктор Ценков изпрати преди седмици поздравителен адрес до посланика на Русия Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова по случай встъпването й в длъжност, като официално я покани да посети Видин. Сега чрез Максим Петров кметът отново отправи покана и изрази надежда, че скоро ще може да приветства във Видин и Митрофанова.

Общинската администрация във Видин има нова структура

Нова структура на общинската администрация утвърди Общинският съвет във Видин. С нея се създава дирекция, подчинена на секретаря на Общ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com