Апартаментгейт – отвъд очевидното

10017
Апартаментгейт – отвъд очевидното
Снимка: БГНЕС

Скандалът "Апартаментгейт" безспорно премина всички първоначални очаквания като обществен отзвук. Защото последствията са много сериозни – знаково лице на ГЕРБ като Цецка Цачева, която след президентската надпревара вече е с достатъчно разрушен имидж и като правосъден министър "блести" с очевидни провали от сорта на случая "Иванчева и Петрова" по отношение на това какво се случва в българските арести, вече е зад политическия борд. На Цветан Цветанов пък му се наложи да бяга чак в САЩ, с явното намерение да опита да тушира малко бурята на принципа "далеч от очите – далеч от сърцето".

При такива гръмки скандали, отвъд много плява, която се излива, основният въпрос винаги е КОМУ Е ИЗГОДНО? Със сигурност няма еднозначен отговор поради една проста причина – не разполагаме с абсолютно цялата информация по случая. Например – кой подсказа на "Радио Свободна Европа" да обърне внимание на апартаментите сега и то през призмата не просто на някакво управленско нахалство да минеш метър, а на напълно възможна схема "търговия с влияние", след като това е нещо, станало преди кажи-речи една цяла бременност? Такива материали се случват обикновено когато някой подскаже – най-малкото защото медиите не са всевиждащо око и няма как в детайли да оценят всяко уж невинно събитие и какво се случва отзад. Не е случайно, че още докато беше в Брюксел, Бойко Борисов каза в телевизионен ефир на Цветан Цветанов да си помисли откъде дойде атаката и защо точно сега. Тези думи всъщност са страшно двусмислени, тъй като дори самият Борисов има изгода от това Цветанов да бъде разкаран. Затова – на база непълната информация, ето няколко възможни сценария за все още скритото зад завесите:

1. Борисов действа. Какво е най-плашещото за авторитарни фигури като тази на лидера на ГЕРБ? Да не се намери някой да ги измести и да не са зависими от някого. Дълги години Цветанов е втори човек в ГЕРБ, а когато си номер 2, винаги има мисъл как да станеш номер 1 – това е човешката природа. Малко са хората, които осъзнават и остават номер 2 преднамерено, защото им е по-изгодно. А досега, за толкова години, Цветанов никога не е опитвал официално да измести Борисов. Ако изключим версията, че това е заради алтруистични подбуди – Цветанов толкова се възхищава на Борисов, че е решил доживот да му служи (facepalm), то остава само една възможна хипотеза – Цветанов и Борисов са си взаимно полезни, като мнителността за смяна на номер 1 е туширана от някакви неизвестни на широката публика обстоятелства и зависимости. Да, зависимости – като например някои кирливи ризи, които служат като Пакт за ненападение – както ядреното оръжие. Ти, Бойко, ме оставяш да си правя каквото сметна за добре за мен си, пък аз не казвам за "онези работи".

2. Външен интерес. Тук е абсолютно гадаене какъв може да е той и от коя страна да идва. Според това какви са неизвестните обстоятелства в картинката, може да става въпрос за американски интерес ("Радио Свободна Европа"), може и да е руски интерес, някой газов например (избрана марионетка подшушва на "Радио Свободна Европа" и излиза от там, за да е по-достоверно) – отново зависи от пълното знание за източника на информация на Радио Свободна Европа относно сделката за апартамента на Цветанов (продължавам да не вярвам журналистите там, колкото и да са добри, всеки ден да следят Имотния регистър – ако го правеха, тези журналисти, дошли от знаещи какво правят медии като Mediapool и "Клуб Z", щяха да изкарат нещата още около есента на миналата година за медиите, за които работеха тогава). Този източник би дал представа откъде точно може да е духнал вятърът.

3. БСП. Доста невероятно поради една проста причина – червените почнаха да говорят ДВА ДНИ след като излезе новината за апартамента! Ако Корнелия Нинова и компания бяха инициатори, щяха да почнат още от първата минута с масирана атака. Вместо това чак в петък следобед дойдоха първите червени реакции. Разбира се, би могло и това да е сценарий – ако зад случилото се стои руски интерес, който се е възползвал от марката "Радио Свободна Европа" и Нинова е била предупредена малко да задържи, за да не изглежда много координирано и явно, но чак толкова сложни извъртания по-скоро вървят за художествена творба – в реалността и в практиката отдавна е доказано, че съвършенството се крие в простичкото.

Жилищна криза

"Апартамент" е дума с тежка натовареност в българското съзнание - още от времето, когато всеки малко по-заможен е обявен за враг на нар...

Който и да отпуши "Апартаментгейт", отзвукът никога нямаше да е такъв, ако цялата работа не почиваше на факти, а не просто на някакви приказки в стил да си почешем езиците във Facebook! С други думи – Цветанов сега е на ешафода, защото фактите сочат "търговия с влияние".

Промяна на закон (25.01.2017), седмица по-късно отказ от искане да се поднови разрешителното за "Златен век" (03.02.2017), спиране на процедурата за презаверяване лично от главния архитект на София Здравко Здравков след доброволния отказ за презаверка от страна на инициаторите на проекта (06.02.2017), последвано от тълкувателното писмо на МРРБ докога всъщност следва да има разрешително – 10 години, но не от 2007 година, когато е издадено разрешителното, а от 2010 година, когато е отворена площадката (30.08.2017), препращане на писмо от Инициативен комитет "Лозенец" от Цветанов в качеството му на председател на парламентарната вътрешна комисия към Фандъкова да се провери има ли валидно разрешително за строеж на "Златен век" (08.06.2018) и няколко дни по-късно завършена сделка за новия апартамент на Цветанов, а ДНСК не прави нищо повече за проверка на разрешителното на проекта "Златен век" извън писаното до Инициативен комитет "Лозенец" към началото на март тази година – че консултантите на "Златен век" са отговорни за законността на техническата документация т.е. разрешителното за строеж. Тази хронология мирише, та се не трае! Но по нея има и още въпроси, които Полина Паунова от "Радио Свободна Европа" поставя: как Симеон Велков, бивш служител на ГЕРБ, разбира че Цветан Цветанов дава два апартамента на „Артекс” като част от сделката за новия си и още на същия ден ги купува? Защо не купува апартаментите директно от Цветанов? С какви пари ги купува? Каква е точната цена, на която Велков купува, след като "Артекс" публикува пространно обяснение на своята Facebook страница, писано от адвокатска кантора "Пенков, Марков и партньори", в което дословно пише: " ... получените в замяна два по-малки апартамента са с подобрения и добре обзаведени, а освен това към тях е прехвърлена и собствеността върху прилежащите идеални части от терена"? Велков тези два подобрени и добре обзаведени апартаменти на каква точно цена ги купува – 500 000 лева ли? И тогава какво излиза за сделката на Цветанов – че е четворно по-евтина от нормалното за такъв апартамент? А защо – заради направена услуга ли? Все въпроси, чиито отговори като нищо ще са достатъчни не просто Цветанов да изчезне от политиката, ами да отива и в затвора, а покрай него и собствениците на "Артекс" би трябвало да си имат вземане-даване с правосъдието ни! Макар че сме в България и вече говорим само за политическа отговорност - щял ли Цветанов да се оттегли като председател на парламентарната група на ГЕРБ, като председател на парламентарната вътрешна комисия, но не и за отговорност пред правосъдието ...

В заключение – за Цветанов работата е "Щрак, Марийке, на портрет". На ход е Борисов. И няма да се сърдим повечко кирливи ризи да излизат - като става така, го отнасят повече "заслужили"!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com